Önkéntes magyar egyetemisták tanítanak idegen nyelveket a beteg gyerekeknek

Forrás: amigosagyerekekert.hu -
beteg gyerekek amigos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között" – ezt mondják magukról az Amigos Alapítvány tagjai. A csupa egyetemistából álló csapat immár három éve segíti a kórházpedagógusok és a pszichológusok munkáját. Hogyan indultak, és milyen céljaik vannak? Erről is beszélgettünk velük.

"Gyerekként hosszú időt töltöttem kórházban egy súlyos betegség miatt. Nehéz volt hónapokig távol lenni az osztálytársaimtól, a barátaimtól, és kimaradni egy csomó közös élményből. Ez a tapasztalat hívta életre az alapítványt: szeretnék segíteni azoknak a gyerekeknek, akik ugyanolyan cipőben járnak, mint annak idején én" - mondta Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány alapítója, aki három évvel ezelőtt még tíz egyetemistával járt a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeihez. Ma már hatvannyolcan vannak. „Az üzenet egyszerű: nemcsak fehér köpenyben lehet segíteni, hanem zöld pulcsiban is" – ezt már Bárdió Luca és Kim Evelin mondják a születésnapi rendezvényen.

"Nemcsak fehér köpenyben lehet segíteni, hanem zöld pulcsiban is" Forrás: amigosagyerekekert.hu

Az Amigos tagjai mind egyetemisták, az azonban már teljesen mindegy, hogy az adott segítő milyen szakra jár. Van köztük olyan, aki orvosnak tanul, van leendő közgazdász, ügyvéd és művészettörténész is.

És hogy miben különböznek ők mondjuk a bohócdoktoroktól, vagy bármilyen más segítőktől? „Egyszerűen barátként kezeljük a gyerekeket. Persze nem csak ennyiről van szó. A kórházpedagógusok és pszichológusok munkájában próbálunk segíteni. Nyelvtanulás és játékos foglalkozások révén élményekhez juttatjuk azokat a krónikusan beteg gyerekeket, akik hosszabb időt, akár hónapokat vagy éveket kénytelenek kórházban tölteni" – folytatják a lányok.

"A kórházpedagógusok és pszichológusok munkájában próbálunk segíteni" Forrás: amigosagyerekekert.hu

Az Amigos tagjai hangsúlyozzák, hogy nem helyettesítik a kórházpedagógusokat, hanem segítik őket. „Eddig öt fővárosi kórházban vagyunk jelen. Ma már egyre több levelet kapunk a szakemberektől. Ők az elejétől ott voltak mellettünk, segítettek nekünk – mondja Luca. - Nagyon fontos, hogy mi nem úgy megyünk be a gyerekekhez a kórházba, hogy szigor van és tanulás, hanem barátként. Persze ha csintalanok, akkor nincsen udvariaskodás. A dolog lényege, hogy ne kezeljük őket betegként.

Sokan azt gondolják, hogy nekünk ezt szörnyű látni, és biztosan mindig szomorúan jövünk ki a kórházból. Ez nem igaz. Pontosan fordítva van – ecsetelik az Amigos tagjai, akik havonta egyszer tartanak gyűlést. - Ilyenkor mindig átbeszéljük a pozitív és a negatív élményeket is, de bármikor felhívhatjuk a kórházi kapcsolattartónkat is, ha kérdésünk van." Az alapítvány munkájának sikerességét pontosan abban lehet mérni, hogy milyen jó a kapcsolat a szakemberek és az Amigos tagjai között.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntesei Forrás: amigosagyerekekert.hu

Egy hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között. Mutatunk számukra egy jövőképet. Ez talán a legfontosabb feladatunk."

Ez tehát az Amigos csapatának küldetése. Az alapítvány hosszú távú célja pedig az, hogy minden, kórházban fekvő gyerek mellett lehessen egy Amigo. Jelenleg ugyanis öt budapesti kórházban tevékenykednek az önkéntes segítők, ám szeretnének vidéki intézményekben is jelen lenni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, közösségi finanszírozó kampányt indítottak, amelyben bárki lehet egy kicsit az Amigos részese, aki segít a csapatnak eléri a kitűzött célt. Első körben szeretnék öt vidéki kórházban is elindítani az Amigos csapatokat. „Szeretnénk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy ott legyünk több vidéki nagyvárosban. Le kell utaznunk, tankönyveket, játékokat, művészeti foglalkozáshoz szükséges eszközöket szeretnék vásárolni. Ezért indítottuk el a közösségi finanszírozást, mely 1 hónapig tart" – mondják.

Intim fertőzések: még a székrekedéstől is felborulhat a hüvelyflórád egyensúlyahttp://www.life.hu/drlife/20170927-intim-fertozesek-ezeket-tuti-nem-tudtad.htmlAz intim fertőzéseknél a megelőzés a legfontosabb, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy a gyakori hüvelyöblítéssel a savas pH-t lúgos irányba tolják el, és már meg is történt a baj. Mivel lehet akkor megelőzni az égő, viszkető érzést és a kellemetlen folyásokat? Milyen étrendet érdemes követni, és egyáltalán mi az, hogy „jó” és „rossz” mikrobák? Egy téma, amit nem lehet eleget ismételni, a fiataloknak pedig nem lehet elég korán elmondani. Dr. LifeOrigoHíres nők, akik megharcoltak a bipoláris zavarralhttp://www.life.hu/drlife/20170814-bipolaris-zavarral-kuzdo-hiressegek.html--Pánik és szorongás - ezzel harcolnak a Radio Mobster tagjaihttp://www.life.hu/drlife/20171013-radio-mobster-a-panikkal-is-megharcol-az-x-faktorban.htmlLámpaláz, pánikbetegség, szorongás... mindhárom jelenség megnehezítheti egy előadóművész életét. Jól tudják ezt a Radio Mobster banda tagjai is, akik elsőként búcsúztak az idei X-Faktortól. Gáspár Laci mentoraltjai nincsenek könnyű helyzetben. Mint olyan sok kreatív emberen, rajtuk is gyakran eluralkodik a fent említett három állapot. Dr. Life--To The Bone - egy film az anorexiáról, ami más, mint a többihttp://www.life.hu/drlife/20170920-ilyen-film-meg-nem-keszult-az-anorexiarol.htmlEz a film nincs leöntve a szokásos hollywoodi sziruppal. Nem bűnbakokat keres, hanem egy történetet, egy előzményt, egy mélypontot mutat be. Egy tehetetlen szülőt, egy sérült fiatal nőt és a környezetét. A főszerepet pedig a korábban anorexiában szenvedő színésznő, Lilly Collins vállalta el. Dr. LifeOrigoMeglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi, képes szex nélkül élni http://www.life.hu/drlife/20170824-ha-egy-no-nem-kivanja-a-szexet.htmlHa egy nő nem kívánja a szexet, hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni, és rásütni a frigid jelzőt. Pedig meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi: képes szex nélkül is leélni az életét. Sorozatunk első részében ezeket nézzük végig Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal. Dr. LifeThinkstockMenstruálsz? Ne egyél polipot, mert szemölcsöd leszhttp://www.life.hu/drlife/20170812-menstruacios-babonak.htmlMagyar, albán, indiai és még számos ország babonáiból válogattuk ki azokat, amelyek a menstruációhoz köthetők. Melyik a legkülönösebb? Olvasd el mindet! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.