Ez történik a testünkkel, ha megiszunk egy doboz kólát

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol -
kóla egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igaz, hogy finom a kóla, de egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk magunkkal, ha fogyasztjuk.

Köztudott, hogy a kólában nagyon sok a cukor és a kalória, rossz a fogaknak és hízlal, mégis rengetegen imádják. A wakeup-world.com azonban készített egy videót, hátha tenni tud azért, hogy az emberek jobban meggondolják, érdemes-e kólát fogyaztani. A felvétel azt mutatja be, mi történik a testünkkel, ha megiszunk egy 0,33-as, dobozos kólát. A videót már több mint tízmillióan látták.

Nem egészséges, mégis rengetegen imádják Forrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol


Az első 10 perc:

Amikor megisszuk a kólát, kb. tíz teáskanálnyi cukorral sokkoljuk a szervezetünket. Normális esetben ettől azonnal hánynunk kellene, de az italban lévő foszforsav csökkenti az édes ízt, így válik ihatóvá a kóla.

20 perc múlva:
A vércukorszintünk ugrásszerűen megemelkedik, a szervezetünk pedig nagy mennyiségben termeli az inzulint. A más elkezdi zsírrá alakítani a cukrot.

40 perc múlva:
A koffein is beépül a szerveztünkbe, kitágulnak a pupillák, megemelkedik a vérnyomás. Az agyban lévő adenozin receptorokat blokkolja, így nem álmosodunk el.

45 perc múlva:
Testünk fokozza a dopamin termelését, stimulálva ezzel az agy jutalomközpontját. Pont, mint az ópiátok.

60 perc múlva:
A kólában lévő foszforsav kalciumot, magnéziumot és cinket köt meg a gyomrunkban, ezáltal pedig felgyorsul az agyagcsere. Az említett értékes anyaok távoznak az vizelettel, pedig a fogaknak nagy szükségük lenne rájuk. Távozik még a nátrium, elektrolitok és víz is, a vércukor nagyon gyorsan visszaesik és újra fáradtnak érezzük magunkat.

Innen pedig a folyamat kezdődik előlről: újra azt érezzük, hogy jó lenne egy kóla fáradtság ellen.

Angelina Jolie ijesztően sovány lett: fotóhttp://www.life.hu/drlife/20171022-angelina-jolie-ijesztoen-sovany-lett-foto.htmlAngelina Jolie elképesztően sovány, sokan aggódnak érte...Dr. Life--Az agyunk tovább működik a halál után, állítja egy tudományos kutatáshttp://www.life.hu/drlife/20171021-az-agyunk-tovabb-mukodik-a-halal-utan.htmlEgy kutatás szerint ugyanis, az agy jóval tovább működik a halál hivatalos beálltánál. Ez pedig azt jelenti, hogy az emberek érzékelik, amikor az orvosok megállapítják, hogy meghaltak. Mindezt Dr. Sam Parnia egy New York-i klinika intenzív osztályának állítja, az újraélesztésről szóló tanulmányában. Dr. LifeThinkstockWonder Tracy agyműtétje elmaradt (18+)http://www.life.hu/drlife/20171021-wonder-tracy-edes-elet-szereplo-agymutetje-elmaradt.htmlWonder Tracy nemrég a Facebookon jelentette be, hogy agydaganata van. Az Édes élet-szereplőnek azonban elmaradt a műtétje. Dr. LifeOrigoBetegség miatt szenved döbbenetes túlsúlytól egy kisbaba http://www.life.hu/drlife/20171020-elkepeszto-tulsullyal-szenved-egy-10-honapos-baba.html30 kilós a most 10 hónapos kisfiú, Luis Manuel. Dr. Life--Jó ügy mellé állt Mr. Smith, Anglia legkisebb péniszével rendelkező férfijahttp://www.life.hu/drlife/20171020-jo-ugy-melle-allt-mr-smith-anglia-legkisebb-peniszevel-rendelkezo-ferfi.htmlMr. Smith Anglia legkisebb péniszével büszkélkedhet, de ahelyett, hogy depresszióba esett volna férfiasságának mérete miatt, az így szerzett hírnevét jó ügyre használja. Figyelemfelkeltő akció arca lett a férfi. Dr. Life--Kígyóuborkával a női nemi szerv egészségéért? (18+)http://www.life.hu/drlife/20171020-kigyouborkaval-tedd-egeszsegesse-a-nemi-szerved.htmlDöbbenet a legújabb őrület, amivel a nők hülyítik egymást.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.