Ez történik a testünkkel, ha megiszunk egy doboz kólát

2017.10.23. 07:46

Igaz, hogy finom a kóla, de egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk magunkkal, ha fogyasztjuk.

Köztudott, hogy a kólában nagyon sok a cukor és a kalória, rossz a fogaknak és hízlal, mégis rengetegen imádják. A wakeup-world.com azonban készített egy videót, hátha tenni tud azért, hogy az emberek jobban meggondolják, érdemes-e kólát fogyaztani. A felvétel azt mutatja be, mi történik a testünkkel, ha megiszunk egy 0,33-as, dobozos kólát. A videót már több mint tízmillióan látták.

Nem egészséges, mégis rengetegen imádják

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol


Az első 10 perc:

Amikor megisszuk a kólát, kb. tíz teáskanálnyi cukorral sokkoljuk a szervezetünket. Normális esetben ettől azonnal hánynunk kellene, de az italban lévő foszforsav csökkenti az édes ízt, így válik ihatóvá a kóla.

20 perc múlva:
A vércukorszintünk ugrásszerűen megemelkedik, a szervezetünk pedig nagy mennyiségben termeli az inzulint. A más elkezdi zsírrá alakítani a cukrot.

40 perc múlva:
A koffein is beépül a szerveztünkbe, kitágulnak a pupillák, megemelkedik a vérnyomás. Az agyban lévő adenozin receptorokat blokkolja, így nem álmosodunk el.

45 perc múlva:
Testünk fokozza a dopamin termelését, stimulálva ezzel az agy jutalomközpontját. Pont, mint az ópiátok.

60 perc múlva:
A kólában lévő foszforsav kalciumot, magnéziumot és cinket köt meg a gyomrunkban, ezáltal pedig felgyorsul az agyagcsere. Az említett értékes anyaok távoznak az vizelettel, pedig a fogaknak nagy szükségük lenne rájuk. Távozik még a nátrium, elektrolitok és víz is, a vércukor nagyon gyorsan visszaesik és újra fáradtnak érezzük magunkat.

Innen pedig a folyamat kezdődik előlről: újra azt érezzük, hogy jó lenne egy kóla fáradtság ellen.

egészségkóla