Biztosan jól mosol kezet? Ilyen baktériumok vannak a hosszú körmök alatt

baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hosszú körmök mindig is a nőiesség, a kecsesség szimbólumai voltak. Ugyanakkor a hatalmas karmok lehetőséget adnak a különböző betegségek kialakulásra is, főleg ha nem tartunk be néhány alapszabályt.

Egy amerikai kutatás szerint az ujjbegyünktől számított három milliméternél hosszabb köröm viselése nem ajánlott. Az ettől hosszabb karmok ugyanis, a melegágyai lehetnek a baktériumoknak és a gombáknak. A legtöbb ember ráadásul nem megfelelően mos kezet, és a hosszú köröm alatti részt csak felszínesen tisztítják meg, így pedig a piszok alatta marad, még akkor is, ha nem látható. Ahhoz, hogy minden baktériumtól megszabaduljunk, 15 másodpercet kell arra fordítani, hogy szappannal kezet mossunk, és legalább ennyi ideig kell körömkefével a hosszú körmöket alatt részt is kitisztítani.

A kezeink, az ujjaink és a körmeink naponta több száz tárgyhoz érnek hozzá. A hosszú körmök alatti rész tökéletes hely a kórokozók számára. Íme, néhány tipp, amire jó, ha figyelsz!

  • A túlságosan hosszú köröm komoly sérülést okozhat, ha beragad a cipzárba, vagy hasonló tárgyakban.
  • Sokkal jobban igénybe veszed az ujjaidat, könnyebben kialakulhat ínhüvelygyulladás, ha hosszú körmökkel gépelsz és írsz.
  • Ha túlságosan hosszúak a körmeid, evés közben könnyebben a szervezetedbe juthatnak onnan a baktériumok. Ez azokra is fokozottan igaz, akiknek rövid körmeik vannak ugyan, de rendszeresen rágják azokat!
  • Ne használd a körmeidet olyan tárgyak kinyitására, amelyek sérülést okozhatnak.
  • Főzés és takarítás közben mindig viselj gumikesztyűt, így megakadályozhatod, hogy a kórokozók megtelepedjenek a körmeid alatt.
  • Ügyelj a körömágyad tisztaságára, használj kézfertőtlenítőt!
  • Egyél magas kalcium, és fehérjében gazdag ételeket
  • Legalább naponta 3 liter vizet igyál!

A legtöbbször kétfajta baktériumot juttatunk be a szervezetünkbe a körmeinkről. Az egyik az úgynevezett staphylococcus, ami a bőrön él. A staphylococcus aureus elsősorban bőrkontaktussal, cseppfertőzéssel és a baktériummal szennyezett tárgyak által terjed. Megelőzni a már korábban sokszor emlegetett, alapos kézmosással lehet. Lehetőség szerint érdemes fertőtlenítőhatású folyékony szappant használni a 15+15 másodperces szabálynak megfelelően. A másik baktérium az E. coli. Egy brit kutatásból kiderül, hogy az emberek egy része csak mondja, hogy kezet mosott vécézés után, valójában azonban nem tette meg, így a kezén (és később minden tárgyon, amihez hozzáért) E. coli baktériumokat találtak. Ez a kórokozó fekáliával terjed, gyomorpanaszokat, komoly ételmérgezést okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.