A kávé pozitív hatásai

2017.10.31. 09:58

A kávé feltölti az embert reggel energiával, de egy jó minőségű kávé még jótékony hatással is lehet a szervezetedre. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk.

Egy amerikai tanulmány szerint a rendszeresen (de mértékkel) kávézók körében, látványosan kisebb arányban fordul előtt a kettes típusú cukorbetegség. A Harvard egyetem pedig arról számolt be egy kutatás eredményeként, hogy azok a nők, akik naponta több, mint egy csésze kávét elfogyasztanak, kisebbe hajlamosságot mutatnak a bőrrák kialakulására, szemben azokkal, akik nem szokták reggelente bekapcsolni a kávéfőzőt. Érdekes megfigyelés...

Forrás: Shutterstock

Azt tudjuk, hogy a kávé (főleg reggel) felpörgeti a szervezetünket, de azt már kevesen tudják, hogy a jó kávénak remek stressz csillapító hatása is van. Mindez a kávébabok jellegzetes aromájának köszönhető, ehhez pedig mégcsak meg sem kell innod kávét, elég, ha egy kis csésze pörkölt kávéba beleszagolsz. Egy stresszes nap után érdemes kipróbálni.Sokan a kávét is kiiktatják az életükből a fogyókúra alatt. Pedig egy-egy diétás időszakban sem kell lemondani az ízletes és minőségi kávéról, hiszen a kalóriatartalma elhanyagolható. Ugyanakkor a cukorról barnacukorról, a zsíros tejről és a tejszínról már jobb lemondani.

Forrás: Shutterstock

A koffein egyébként könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti - nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható. A kávéban található koffein vízhajtó hatású is. Ám légy óvatos, ne vidd túlzásba azért a kávéfogyasztást, ne terheld meg a szívedet! A kávéban található rostok csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, eközben a főzött kávé már nemcsak étkezési rostokat tartalmaz, hanem az antioxidáns eredményéről ismert fenoloid vegyületeket is. Ez azonban még mindig nem az utolsó pozitív hatása a kávénak. A fekete ital ugyanis jót tesz a fáradt izmokkal is. Erős hatásárnak köszönhetően nemcsak felébredünk, de az izom fáradtság érzését is eltünteni. 

kávé2017