Huszonévesek, hogy vagytok? A gerincfájdalom nem öregkori betegség többé

hát gerincbetegség gerincfájdalom gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a nehéz iskolatáska, de a folyamatos ülés is gerincfájdalmat okoz a kisiskolásoknál. A huszonévesek pedig gyakran már olyan és annyi ülőmunkát végeznek, hogy még harmincéves koruk előtt szakorvoshoz kellene fordulniuk. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A legtöbbször csak azt halljuk, hogy a 10-12 órás ülő életmód, tönkreteszi a gerincünket. Csakhogy friss kutatások kimutatták, hogy az elmúlt negyven évben a fejlett országokban két-háromszorosára nőtt a migrén gyakoriságának a száma. Kialakulásának pontos oka még nem ismert, de a sok ülés és a helytelen testtartás miatti izommerevség, vagy izomgörcs is állhat a háttérben. De mégis mit tehetnek azok, akiket a munkájuk szögez oda a székre a nap nagy részében.

Huszonévesek, hogy vagytok? A gerincfájdalom nem öregkori betegség többé hátfájás ülőmunka iroda Forrás: Shutterstock

Sokszor halljuk, hogy álljunk fel óránként 10 percre, végezzünk torna gyakorlatokat az irodában. De ez nem mindig kivitelezhető, és vajon vannak más lehetőségek is? "Nem is gondolnánk, mennyi apró kis mozdulattal tudunk segíteni. A legfontosabb a helyes testtartás. Ha megfelelően állítjuk be a medencét, a gerinc fiziológiás görbületeit és hozzá a fejtartást, megfelelő egyensúlyi állapotot hozunk létre, amely a gerincre jutó terhelést ideálisan osztja el. A helyes tartást gyógytornász, fizioterapeuta tudja jól beállítani. Eszköz használat, amely nem feltűnő, egy irodai székre tehető párna. Ez a helyes testtartás kivitelezésben és megőrzésében segít. Hengerpárna, ékpárna is segítheti a céljainkat, akárcsak a Spinális szék, amely egy ergonómikus szék, dinamikus ülőfelülettel"- mondja Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

A magyar lakosságra sajnos az a jellemző, hogy csak túl későn - amikor már a fájdalom, vagy végtag felé sugárzó tünetek jelentkeznek - keresik fel a szakorvost. "Célszerűbb lenne a megelőzésre hangsúlyt fektetni, illetve már akkor felkeresni egy szakembert, amikor valamilyen rendellenességet tapasztalunk. Ha rendszeresen végtag fájdalommal ébredünk, vagy estére nagyon elfáradnak a lábaink, a vállunk, a hátunk, érdemes a panaszokon elgondolkodni. Nem biztos, hogy azonnal az orvos a megoldás, olykor, egyes panaszokon gyógytornász, fizioterapeuta is tud segíteni." - folytatja a szakember. Természetesen vannak súlyos állapotok, amikor a fájdalmak mögött, kopási betegséget, csigolyaelcsúszást, vagy porckorongsérvet állapítanak meg. "Ilyenkor felmerül, hogy csak műtéti megoldás lehetséges. A végtagon zsibbadás, nem csillapítható kisugárzó fájdalom, bénulás, vizelet tartási zavar alakulhat ki."

Természetesen vannak súlyos állapotok, amikor a fájdalmak mögött, kopási betegséget, csigolyaelcsúszást, vagy porckorongsérvet állapítanak meg Forrás: Shutterstock

A leginkább sokkoló adat talán az, hogy a gerincfájdalom korántsem az 50 feletti emberek betegsége. Ma már elmondható, hogy a húszéves kortól jelentkezhetnek a problémák, ez természetesen függ az adott illetű életmódjától. „A mozgásszegény életmód már a gyerekkorban kezdődik, a gyerekek számítógép előtt görnyednek. A szülői felelősség óriási, példamutatással és a gyermek mozgására való odafigyeléssel lehet megelőzni." - mondja a szakorvos, akit arról is megkérdeztünk, hogyan hat az iskolásokra, ha napi 7 tanórát ülnek a padban. "Az órák közti szünet nem elegendő mozgás. Ráadásul a nehéz iskolatáska nagyon rosszul hat az egész vázrendszerre. A gerinc fejlődése során nagyon oda kell figyelni a megfelelő izomtónus kialakulásra a mély hátizmok területén, az iskolatáska nehézsége főleg 7-10 éves korosztályt érinti. "

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.