betegség karácsony karácsonyfa-szindróma karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is gondoltuk volna, hogy valaki egy karácsonyfa közelében tapasztal allergiás tüneteket. Pedig nem ördögtől való a dolog. 

A Prevalin Allergy kutatása kimutatta, hogy Nagy Britannia lakosságának egyharmada szenved karácsonyfa-szindrómában. Ez persze nagyon komolyan hangzik, de valójában csak egy "egyszerű" allergiáról beszélünk.

Angela Chalmers gyógyszerész elárulta, hogy miről is van szó pontosan: a lakásba beállított fenyőfa sokakból szénanáthához hasonló tüneket csalogahat elő. Ez azért történhet meg, mert a fenyőfa beljesében könnyen elszaporodhat a penészgomba, amire rengetegen allergiásak.

Így lehetsz beteg a karácsonyfádtól Forrás: AFP/Cultura Creative//Tim Macpherson

Vagyis ha karácsonykor azt veszed észre, hogy viszket a szemed, folyik az orrod, nehezen kapsz levegőt vagy szárazon köhögsz, akkor ne csak a megfázásra gondolj, hanem az allergia lehetőségére is.

Azzal csökkenthetjük a penészgomba elszaporodásának esélyét, ha a fenyőfát száraz és hűvös helyen tartjuk. Persze csak van rá lehetőség. - írta meg a GoodToKnow.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.