Torokfájásnak indult, végül intenzív osztály lett a vége

betegség lélegeztetőgép torokgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülők tehetetlenül álltak a 17 éves fiuk ágyánál, aki néhány napja még élete meccsére készült. Egy egyszerű torokgyulladásnak indult minden, ám néhány óra leforgása alatt imádott fiukat már lélegeztetőgép tartotta életben az intenzív osztályon. 

2008 telén Michael Iniguez már az érettségire készült, és a legnagyobb álma az volt, hogy ösztöndíjjal bekerüljön egy igazán jó egyetem focicsapatába. Erre pedig minden esélye meg is volt, mivel több edző is érdeklődött iránta. „A legjobb formában voltam akkor. Rengeteget edzettem és biztosra vettem, hogy hamarosan a legjobb egyetemen játszhatok"- mondta a fiú a Life TV Rejtélyes diagnózis című műsorában. Csakhogy a fiatalember egyik reggel szörnyű fájdalomra panaszkodott. Nem bírt nyelni, olyan torokfájást tapasztalt, amilyet még soha korábban. Mivel Michael azt érezte, hogy meg fog fulladni, édesapja elvitte a háziorvosukhoz, aki azt mondta a srácnak, hogy vírusfertőzés okozta mononukleózisa van. A vizsgálat során vért is vettek a sportolótól, akinek az eredmény megérkezéséig, szteroidot és fájdalomcsillapítót írt fel a doktor.

Michael Iniguez egyik reggel szörnyű fájdalomra panaszkodott; nem bírt nyelni, és olyan torokfájást tapasztalt, amilyet még soha korábban Forrás: Rejtélyes diagnózisok

A következő napokban a fiúnak 39-40 fokos láza volt, és feldagadtak a lábai. A vérvizsgálat eredménye azonban nem igazolta a korábbi diagnózist. Az orvosok pedig, amint meglátták Michael duzzadt lábait, máris egy újabb labort kértek, ezúttal rendellenes vesefunkcióra gyanakodtak. Erre a vérvételre már nem kellett napokat várnia a családnak. Néhány órával a vizsgálat után közölték velük, hogy a fiú veséje kezdi felmondani a szolgálatot. A szülők azonnal a kórházba rohantak. Michael vérnyomása kórosan alacsony lett, a tüdeje vizesedni kezdett. Az orvosok valamilyen fertőzésre gyanakodtak, és közölték a családdal, hogy Michael szeptikus sokkban van, és a szervei hamarosan le fognak állni. „Teljesen összezavarodva feküdtem az ágyban, és csak arra tudtam gondolni, hogy talán ma meghalok" - mondta a fiatalember, aki ekkoriban négy különböző antibiotikumot kapott az intenzívosztályon, mivel nem tudták az orvosok, hogy pontosan mivel állnak szemben. A pár napja még életerős sportoló állapota, óráról órára romlott. Mindkét tüdeje megtelt folyadékkal, az antibiotikumok nem segítettek rajta, lassan képtelenné vált az önálló lélegzésre, és lélegeztetőgépre került. A veséje mellett, a májműködése is romlott.

Öt nap után egy új szakorvos, Thomas Arnold kezdte meg a fiú kezelését, aki fertőzéses gócokat figyelt meg a Michael tüdejéről készült felvételeken. A doktor CT vizsgálatot rendelt el, ami egy nagy vérrögöt mutatott ki a nyaki fővénában. Ebből, valamint a korábban már feltárt tünetekből állapította meg az orvos Michael betegségét, amely a Lemierre's szindróma.

Egy új szakorvos, Thomas Arnold fertőzéses gócokat figyelt meg a Michael tüdejéről készült felvételeken Forrás: Shutterstock

A lemierre's szindróma egy életveszélyes bakteriális fertőzés. Ilyenkor a baktériumok összegyűlnek a szervezetben és a vérrögöket képeznek a nyaki vénában. A fertőzött vérrög darabjai, a véráramban szétszóródnak, és megbetegítik a szerveket.

Célzott antibiotikumos kezelést javasoltak, 24 órával később pedig, a fiú állapota máris javult, és levették a lélegeztetőgépről. „Az első szavam az volt, az ágyam mellett álló anyukámhoz, hogy Helló Mama" - mondta Michael, akin egy héttel később szívultrahang-vizsgálatot végeztek, ami kimutatta, hogy az egyik szívbillentyűje is megbetegedett. Ez azt jelentette, hogy soha többet nem sportolhat versenyszerűen. „Eleinte nehéz volt, de lassacskán elfogadtam, hogy nem leszek profi sportoló. Viszont együtt érettségizhettem az osztálytársaimmal, és visszatértem egy rémálomból." – mondja a ma már 27 éves férfi, aki egy egészségügyi nonprofit szervezetnél dolgozik.

„Eleinte nehéz volt, de lassacskán elfogadtam, hogy nem leszek profi sportoló. Viszont együtt érettségizhettem az osztálytársaimmal, és visszatértem egy rémálomból." Forrás: Shutterstock

Ne maradj le a Rejtélyes diagnózis legújabb részeiről! Kapcsolj a Life TV-re minden szombaton és vasárnap! multi

Elképesztő karácsonyi dekorációk a kórházakbólhttp://www.life.hu/drlife/20171213-karacsonyi-dekoraciok-csontvazbol-es-ovszerbol.htmlGyakran a legelképesztőbb karácsonyi dekorációk pont ott bukkannak fel, ahol nem is számítunk rá. Ráadásul ezek a különleges alkotások, hatalmas erőt adnak a legelesettebb embereknek. Dr. Life--Huszonévesek, hogy vagytok? A gerincfájdalom nem öregkori betegség többéhttp://www.life.hu/drlife/20171125-a-gerincfajdalom-nem-oregkori-betegseg-tobbe.htmlNemcsak a nehéz iskolatáska, de a folyamatos ülés is gerincfájdalmat okoz a kisiskolásoknál. A huszonévesek pedig gyakran már olyan és annyi ülőmunkát végeznek, hogy még harmincéves koruk előtt szakorvoshoz kellene fordulniuk. És ez csak a jéghegy csúcsa. Dr. Life--Pikkelysömör: az alattomos bőrbetegség, ami még mindig bujkálásra készteti az emberekethttp://www.life.hu/drlife/20171030-a-pikkelysomorrel-elok-varhato-elettartama-mintegy-4-5-evvel-rovidebb.htmlMég ma is sok tévhit él az emberekben a pikkelysömörről. Az egyik ilyen, hogy fertőző-e ez a bőrbetegség. Vannak, akik speciális diétával és öngyógyítással próbálják meg kezelni a tüneteket, pedig a legfontosabb, hogy időben szakorvoshoz kerüljön a beteg. Dr. LifeOrigoEgy borderline-os nő harca: "Azt éreztem, hogy nincs szüksége rám a világnak, és nekem sem a világra"http://www.life.hu/drlife/20171027-egy-borderline-no-vallomasa.htmlKneszl Beáta lába alól egyik napról a másikra kicsúszott a talaj. Nem tudta sem feldolgozni, sem kezelni a helyzetét és a borderline szindróma tipikus tünetei jelentkeztek nála. Egy családi veszekedés után döntött úgy, hogy önként befekszik a kórházba, ahol 3 hónapot töltött. Könyvet is kiadott a betegségéről és az életéről, azonban az őszinte kitárulkozásért nagy árat fizetett, szinte sehol nem talál civil munkát. Ismerjétek meg a történetét. Dr. Life--Emlékszel még ezeknek a tévés dokiknak a nevére? - Kvízhttp://www.life.hu/drlife/20171021-kviz-felismered-a-teves-dokikat.htmlEmlékszel még arra, hogy a különböző tévés dokik milyen néven rendeltek? Párosítsd össze a fotókat és a neveket, és az eredményhirdetésnél igazán jól fogsz szórakozni! Dr. Life--A kávé pozitív hatásaihttp://www.life.hu/drlife/20171030-a-kave-jotekony-hatasai.htmlA kávé feltölti az embert reggel energiával, de egy jó minőségű kávé még jótékony hatással is lehet a szervezetedre. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.