bőrbetegség ekcéma ekcéma2018
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi történik, ha egy ekcémás beteg napozik? Jelentkezhet-e kisbabáknál az ekcéma, és hogyan lehet kezelni? Kérdések és válaszok az ekcémáról.

Mi az ekcéma:

Az ekcéma bizony az egyik leggyakoribb és legmakacsabb bőrbetegség. Akkor beszélünk ekcémáról, ha a bőrünk hajlamos az irritációra, rettentően száraz, így elveszíti a védekező funkcióját.

kkor beszélünk ekcémáról, ha a bőrünk hajlamos az irritációra, rettentően száraz, így elveszíti a védekező funkcióját Forrás: AFP

Az ekcéma tünetei:

Ahogyan a legtöbb bőrbetegség esetében, úgy az ekcémánál is szabad szemmel jól láthatóak a betegség tünetei. Az ekcéma először vörös foltokkal nedvedző hólyagokkal jelentkezik. A leggyakrabban érintett testtájak az arc, a fejbőr, a kéz és a csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. A tüneteket, erős, olykor már szinte elviselhetetlen viszketés kíséri, ám a vakarózás csak ronthat az ember állapotán.

Hogyan kezeljük?

Az ekcémát nem lehet gyógyítani, azonban tünetmentesíteni igen! Fontos, hogy kerüljük azokat a kiváltó anyagokat, amelyek az allergiát okozzák. Ezek lehetnek kemikáliák, de akár ételek, vagy egyes állatok szőre is. Az ekcémás betegeknél elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos hidratálás. Bőrgyógyászok azt javasolják, hogy minden zuhanyzás után, minőségi, könnyen felszívódó krémmel kenjék be a bőrüket. Kerülendő a forróvízes fürdés, hiszen az még jobban kiszárítja az egyébként és sérülékeny bőrt. Tévhit, hogy az ekcémás emberek nem napozhatnak. Természetesen ők is élvezhetik a nyári napsugarakat, ugyanakkor a bőrgyógyászok azt javasolják számukra, hogy csakis délután négy óra után, maximum 15 percet töltsenek a napon.

Az ekcémás betegeknél elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos hidratálás Forrás: Shutterstock

Ekcéma a gyermekeken:

Nem mindegy, hogy az ekcéma csecsemőkorban jelentkezik, vagy felnőttkorban.
Gyermekeknél többségében atópiás ekcémával találkozni, ilyenkor a tünetek kialakulásában nagy szerepet játszik az allergiás hajlam öröklődése. A gyermekkori ekcéma előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Tévhit, hogy az ekcéma nem alakulhat ki kisbabánál. A betegség jelei, akár pár hetes gyermeken is előfordulhatnak. Gyermekek esetében az először nedvedző foltok pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.