A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi elárulja a megfázás leghatásosabb ellenszereit

Forrás: Thinkstock -
felfázás tavasz Szabó György bükki füvesember gyógytea gyógynövény megfázás gyógymód tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tél végén-tavasz elején még mindig gyakoriak lehetnek a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!

A téli hónapokban lemerült immunrendszert csipkebogyó, kakukkfű és fürtös menta teákkal erősíthetjük meg. Akár váltogathatjuk is ennek a három gyógynövénynek a fogyasztását, mindegyik kiváló hatással van az immunrendszerünkre. Ne feledjük, szemben a gyógynövényből készült teák többségével, a csipkebogyót ne forrázzuk, csak hideg vízben áztassuk 3-4 órán át, mert a 60 fok feletti vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik. Ezeket a teákat hígítva már 2 éves kortól gyerekeknek is adhatjuk.

De mit tegyünk, ha a megelőzéssel elkéstünk, és már a köhögés, a nátha, a láz jelei mutatkoznak? A bodza izzasztó hatású gyógynövény, ezzel segíti a gyógyulási folyamat felgyorsulását. Akárcsak a szörphöz, gyógyteához is a bodza virágát használjuk fel.

Jó, ha mindig van otthon egy kis kamilla Forrás: pixabay.com

Inhalálással a makacs nátha ellen

Makacs nátha esetén az inhalálás ad megkönnyebbülést a betegnek. Az inhalálásra előkészített vízbe számos gyógynövényt tehetünk, amelyek mind a légutak megtisztításán dolgoznak, így a széles körben ismert kamilla mellett bodzát, fürtös mentát, szurokfüvet és kakukkfüvet is.

Ne engedjünk a köhögésnek!

Az elhúzódó köhögésnek is számos gyógynövény lehet hatékony ellenszere. Arra azonban ügyeljünk, hogy száraz köhögés ellen bodzavirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt használjunk, hurutos köhögés esetén pedig például hársfavirágból vagy kakukkfűből készített teát igyunk.

Sokat segít a megfelelő inhalálás Forrás: Thinkstock

Cickafarkkal és kamillával a felfázás ellen

A nőket gyakran érintő kellemetlen probléma a felfázás. Ha megelőznünk nem sikerül, a gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák segítenek, hogy mihamarabb túlléphessünk ezen a kellemetlenségen. A cickafarkból készült tea számos más női betegség ellenszere is, de ugyanígy segíti a gyulladás megszüntetését a kamilla és a diólevél is.

Családi hagyomány és szakértelem

A bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A 90 esztendős korában is aktív természetgyógyász 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven.
Gyuri bácsi nagyanyjától, a tapasztalt sajókazinci javasasszonytól tanulta meg a gyógynövények kedvező hatásait. Ezt a tudást lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta tovább. aki gyakorlott fitoterapeutaként képviseli a nemes ügyet és vezeti a Györgytea vállalkozást.

Válása után gyúrta ki magát az 56 éves Bibi Britt Johannesenhttp://www.life.hu/drlife/20180313-valasa-utan-gyurta-ki-magat-egy-56-eves-dan-no-bibi-britt-johannesen.htmlAz 56 éves dán Bibi Britt Johannesen válása után kezdett el újra edzeni, ma már testépítőként versenyeken is gyakran megfordul. Dr. Life--Betegsége miatt duzzadt lábakkal él: nőket inspirál Carmen Smith plus size modellhttp://www.life.hu/drlife/20180313-betegsege-miatt-duzzadt-labakkal-el-noket-inspiral-carmen-smith-plus-size-modell.htmlBetegsége miatt folyamatosan meg vannak duzzadva a lábai, Carmen Smith ennek ellenére is az Instagram sztárja lett. Dr. Life--Megszólalt a lány, aki egy templom előtt kivájta a saját szemét (18+)http://www.life.hu/drlife/20180313-megszolalt-a-lany-aki-egy-templom-elott-kivajta-a-sajat-szemet.htmlMegszólalt az a lány, aki drogok hatása alatt kivájta a saját szemét. Azt mondja, szeme világának elvesztése döbbentette rá, hogy változtatnia kell az életén. Dr. LifeOrigoAz inzulinrezisztens állapot megfordítható: a diéta és a mozgás a két kulcshttp://www.life.hu/drlife/20180311-az-inzulinrezisztens-allapot-megfordithato-a-dieta-es-a-mozgas-a-ket-kulcs.htmlA kettes típusú cukorbetegséget megelőző, úgynevezett inzulinrezisztens állapot megfordítható, és a szervezet újra egészségessé tehető - mondta Breyer Helga belgyógyász az M1 aktuális csatornán vasárnap. Dr. Life--Gyűjtögeted? Ez történhet veled, ha lejárt szavatosságú gyógyszert veszel be http://www.life.hu/drlife/20180227-ez-tortenhet-veled-ha-lejart-szavatossagu-gyogyszert-veszel-be.htmlSok-sok évvel ezelőtt egy külön jelenet szól arról a Szomszédokban, hogy Lenke nénit leszidta Taki bácsi, amiért nem adta le a patikában a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az szinte elképzelhetetlen, hogy hasonló párbeszéd és cselekmény legyen a mai magyar sorozatokban, ettől függetlenül a téma nagyon is aktuális. Mégis mi történhet, ha lejárt szavatosságú pirulával próbálunk meggyógyulni? Dr. Life--Koncertje közben lett rosszul Judy Garland lánya, Lorna Luft: agydaganata vanhttp://www.life.hu/drlife/20180311--koncertje-kozben-lett-rosszul-judy-garland-lanya-lorna-luft-agydaganata-van.htmlJudy Garland lánya, Lorna Luft londoni fellépésén lett rosszul. Az énekesnőt rohammentő vitte kórházba, a kivizsgálásokat követően pedig lesújtó diagnózist kapott: agydaganata van. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.