Fájdalmas járványok, amelyek rettegésben tartották a világot

betegség kolera járvány pestis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reméljük, soha nem térnek vissza!

Angol izzadás, ami elől még VIII. Henrik is menekült

Kereken 100 évvel ezelőtt, 1918-ban jegyezték fel az utolsó Sudor anglicust, vagyis az "angol izzadás" néven ismert betegséget. Először 1485-ben ütötte fel a fejét a járvány, és valamivel több, mint 40 évvel később, még VIII. Henrik is ettől a kórtól rettegett. A fertőzöttek halálfélelemről, fejfájásról, nyaki fájdalomról számoltak be, és folyamatosan verítékben úsztak. Valamivel később felszaladt a lázuk, és szapora lett a pulzusuk, a kiszáradás következtében, a betegek ötöde meghalt. Bár 100 évvel később a járvány szinte eltűnt, az 1600-as évek végére Pikárdiában újra felütötte a fejét. A korábban említett utolsó ismert beteget is itt, Észak-Franciaországban jegyezték fel.

Angol izzadás (Sudor anglicus) Forrás: YouTube

A fekete halál a legfélelmetesebb tünetekkel

Az egyik legismertebb járvány a spanyolnátha, mely 1918 és 1919 között, közel 100 millió ember halálát okozta. A kór az influenza jól ismert tüneteivel kezdődődött, viszont a vírus később extrém hidegrázást, kimerültséget, majd tüdőváladékozást (és véres köpetet) okozott. A spanyolnáthában szenvedő betegeket az orvosok általában nem fektették le, hanem felültették, így ugyanis viszonylag kezelni tudták a tüdőben felgyűlt váladékok okozta köhögést. A betegségből nem lehetett kigyógyulni, a feljegyzésekben úgy írtak róla, hogy a "szerencsésebbek" megfulladtak a rengeteg tüdőváladéktól, de a hosszan szenvedők különböző fertőzéseket kaptak el, így elhúzódott a szenvedésük. A pestis, vagyis a fekete halál hosszú évszázadokon keresztül tartotta rettegésben az embereket. 1340-es felbukkanásától számítva közel 75 millió áldozatot követelt. A fekete halál különböző fajtákkal, így különböző tünetekkel jelentkezett.

  • A bubópestis leginkább a nyirokcsomók fájdalmával és feldagadásával, majd gennyes váladékozásával járt. Akik elkapták a magas láztól, ízületi fájdalomtól szenvedtek, de nem volt ritka a hányás és az ágyéki fájdalom sem. A betegeknek csak a harmada élete túl a kórt, a többiek alig egy hét alatt elhunytak.
  • A szeptémiás pestist a vérmérgezés egyik fajtájának tartják.
  • A cseppfertőzéssel terjedő tüdőpestis pedig először a tüdőt, majd a test további szerveit támadta meg. Jellemzően minden érintett beteg elhunyt a betegség szövődményeiben.

A járvány a 18. században teljesen eltűnt Európából. Ma pedig már azt is tudjuk, hogy megelőzése a rágcsálók ellenőrzésén, és a bolhacsípés elleni védekezésen alapul. Oltás rendelkezésre áll. A kezelésben számos antibiotikum is hatásos lehet.

Spanyolnáthában szenvedő betegek egy oaklandi kórházban Fotó: Edward A. "Doc" Rogers/Wikipédia

Magyarországon is rengeteg áldozatot követelt a kolera

Bár kolera járvány még ma is előfordul egy-egy országban (1991-ben például a perui egészségügyi miniszter jelentette be a járványt), alapvetően egy legyőzött világjárványról beszélhetünk, ami még a pestisnél is több áldozatott szedett. A kolera a víz fertőzésével terjed, a lenyelt baktériumok súlyos hányást és hasmenést okoznak, a folyadékpótlás hiánya egy ponton túl kiszáradást és halált okoz. A kolera első nagy járványa Indiában ütötte fel a fejét az 1800-as évek elején. A kereskedelmi hajózásnak "köszönhetően" a járvány hamar eljutott Ázsiába és a Közel-Keletre is, majd 30 évvel később már Európa és Amerika is érintett lett. A rohamosan fejlődő egészségügyi ellátásoknak köszönhetően a század végére Európában és az Egyesült Államokban eltűnt a kolera. Magyarországon is lezajlott egy kolerajárvány, melyben közel fél millióan betegedtek meg, a szenvedők fele pedig meghalt. A járvány egyik ismert magyar áldozata volt Kazinczy Ferenc.

Kolerajárvány Párizsban, 1832. Forrás: AFP
Magyar uralkodók titokzatos betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20180323-magyar-uralkodok-betegsegei.htmlAz egykori magyar uralkodók kórlapjai is bőven tartogatnak érdekességet. Titokzatos mérgezések, kóros hasmenés, de még egy erőszakkal kezelt epilepszia is megbújik a történetek között. Dr. LifeOrigoSztárgyerekek, akik szörnyű betegséggel harcoltakhttp://www.life.hu/drlife/20180322-sztarok-akik-beteg-gyermekeket-nevelnek.htmlNincs annál szörnyűbb egy szülők, mint az, amikor betegnek látja a gyermekét. Ezek a hírességek is jól tudják ezt, hiszen hosszabb vagy rövidebb ideig, de a gyermekeik igen súlyos betegségtől szenvedtek. Dr. Life--„Anya, játszóházba jöttünk?" – egy barátságos gyermekosztály, ahol még anyaszállás is vanhttp://www.life.hu/drlife/20180306-egy-baratsagos-gyermekosztaly-ahol-meg-anyaszallas-is-van.htmlKényelmes és mindennel felszerelt modern anyaszállás a folyosó egyik oldalán, vidám mesefigurákkal díszített színes falak és kórtermek a másik oldalon. Ez fogadja azokat a beteg gyerekeket és szüleiket, akik a karcagi Kátai Gábor Kórház gyerekosztályára kerülnek. De még óvónők is segítenek abban, hogy az apróságok könnyebben viseljék a lábadozást. Dr. Life--Tippek, amelyek segítenek enyhíteni a menstruációs görcsökethttp://www.life.hu/drlife/20180209-ezek-segitenek-enyhiteni-a-menstruacios-gorcsoket.htmlMilyen házi praktikák segíthetnek, ha fájdalmas görcsök kínoznak a menstruáció előtt vagy alatt? Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, és mivel nem érdemes próbálkozni? Kérdések és válaszok, egy minden nőt érintő témában. Dr. LifeOrigoNyitott gerinccel született, most a fogát összeszorítva viseli el a műtétek sorozatát Gabikahttp://www.life.hu/drlife/20180212-igazi-harcos-ismered-meg-gabikat-aki-nyitott-gerinccel-szuletett.htmlIsmerjétek meg a nyitott gerinccel született, most ötödikes Gabikát, akinek szülei foggal, körömmel harcolnak azért, hogy egy nap a kislányuk minimális segítséggel, képes legyen önálló életet élni. Gabi imád suliba járni, bár nehezen nyílik meg a többieknek, állandóan mosolyog, és a tucatnyi műtétet is hősiesen viselte. Dr. LifeOrigoKönnyére, de még a hajára is allergiás ez a nőhttp://www.life.hu/drlife/20180121-ismerd-meg-a-not-aki-mindenre-allergias.htmlNatasha Coates Angliában él és egy igen ritka rendellenességgel harcol mindennap, Natasha tulajdonképpen mindenre allergiás, beleértve a saját könnyeit, a hajának növekedését, de még a testmozgást is, amiről ennek ellenére sem hajlandó lemondani. Dr. LifeNorthfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.