Fáj a vállad? Lehet, hogy fogorvoshoz kellene menned!

állkapocs fogorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fiataloktól az idősökig minden korosztály szenved az úgynevezett elcsúszott állkapocs-ízületi gyulladások okozta betegségektől. Sokszor panaszkodunk a háziorvosnak, hogy fáj a fejünk, a nyakunk, a vállunk, nem is gondolva, hogy a probléma gyökere a szánkban van. A jelenséget ismerve, tényleg olyanok ezek az esetek, mintha egy Doktor House epizódot néznénk.

„Amikor a fogsorunk megváltozik egy fogtömés, foghúzás miatti foghiány miatt, az izomzatunk próbál korrigálni, és módosul az állkapocsízület helyzete. Ilyenkor egyes izmok megnyúlnak, vagy éppen megrövidülnek, ez azonban nemcsak az állkapcsot érinti, hanem a nyaki régiót, a vállakat, a tarkót is, amelyek végső soron a gerinchez kapcsolódnak" – mondja Dr. Tóth Szilvia. A gnatológus szakember szerint a

betegek ilyenkor csak azt érzik, hogy nem tudják kellemetlenségek nélkül mozgatni a vállukat, vagy elfeküdték a nyakukat.

A problémák mögött állhat az is, hogy valamelyik fogban elakad az állkapocs mozgása, vagy nincs meg annak normál nyugalmi pozíciója. Ilyenkor jelentkezik éjszakánként jól ismert fogszorítás, csikorgatás is.

A betegek ilyenkor azt érzik, hogy nem tudják úgy mozgatni a válluk, elaludták a hátukat Forrás: Shutterstock

„Látványos jele van annak, ha állkapocs-ízületi problémái vannak. A fejtartáson például azonnal látni lehet, hogy baj van, ha pedig túlzott elváltozás észlelhető az arcon, szinte egyértelmű, hogy ez áll a háttérben. Ilyenkor azonnal

– folytatja a szakértő, aki szerint a legtöbb probléma abból ered, hogy egy-egy izomcsoportot túlnyújtunk, ilyenkor befeszülünk, és nem tudunk ellazulni. Az éjszakai szorításból pedig még erősebb fájdalom keletkezik, ilyenkor érzékelhetjük úgy, hogy elaludtuk a nyakunkat. „A minimális fogsor-elváltozást az agy azonnal érzékeli, és álkényelmi pozíció áll be, ez fogcsikorgatáshoz, az pedig görcsökhöz vezethet."

A problémára megoldás lehet a speciális sínterápia, amely korrigálja az állkapocs helytelen mozgását. A diagnózis felállításában segítségre lehet a fogsor és az állkapocsízület röntgen, illetve a CT vizsgálat, ezeken kívül pontos képet ad az állkapocs mozgásának, és a fogak érintkezésének számítógépes elemzése.

„Volt egy különleges esetünk, amikor egy 30 éves hölgy folyamatosan fejfájással küzdött. Számos szakorvost felkeresett, miután eljutott hozzánk. A már említett speciális sín segítségével problémái egy hét alatt megszűntek" – meséli a doktornő. Hozzátette, fontos kiemelni azt is, hogy erős fülfájást is okozhat az elcsúszott állkapocsízület, mivel nyomhatja a hallójáratot.

Az erős fülfájást is okozhatja az állkapocs-ízületi probléma Forrás: AFP

Mint minden betegség esetében, itt is fontos szerepe van a megelőzésnek. Már gyerekkorban figyeljünk arra, hogy elkerüljük a fogsor felbomlását, vagyis akár csak egy fog kihúzását is. Kérjük logopédus segítségét, ha nyelvlökés-nyelő, vagy tartáshibás a gyermekünk.

„A nyelvlökéses nyelés azt jelenti, hogy egy rossz szokás, például újszopás miatt nyeléskor a nyelvet a felső fogsornak feszítjük, emiatt előreállnak a felső metszőfogak, és keresztharapás alakul ki."- mondja Dr. Tóth Szilvia, aki hozzáteszi azt is, hogy az ebből adódó probléma sok évtizeddel később, akár 50-60 éves korban is jelentkezhet és az esetek nagy részében jelentkezik is. A megelőzéshez hozzátartozik a szájhigiénia is, mivel a gyulladt íny miatt kilazult fogak is megváltoztatják az állkapocs helyzetét, emellett fontos odafigyelni a fogtömésekre, pótlásokra is. A pontatlan tömés, vagy az elkopott, gyenge minőségű műanyag tömés szintén megváltoztatja az állkapocs helyzetét.

„Mi minden esetben állapotfelméréssel és fogkő eltávolítással kezdjük a kezelést, hiszen az a legfontosabb, hogy az egészséges, rózsaszín ínnyel tudjunk dolgozni. Ezt követi a gyulladások feltérképezése. Természetesen, ha valaki rossz fog okozta, akkut fájdalommal jelentkezik nálunk, olyankor módosul a terv, de az

állkapocsízületi problémák megoldását nem lehet elkezdeni, amíg vérző, gyulladt ínnyel van dolgunk."

Egy rossz harapás, aszimmetrikus arc, vagy éjszakai csikorgatás hosszú idő alatt alakulhat ki, sokáig tarthat az az időszak is, míg búcsút inthetünk a kellemetlenségeknek. A siker érdekében akár logopédus és manuálterapeuta bevonása is indokolt lehet a terápia során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.