90 éves a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi, még mindig járja az országot

Forrás: Györgytea -
gyógyítás Szabó György bükki füvesember népi gyógyászat gyógynövény születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki hitelesen beszélhet a hosszú, egészséges élet titkáról, az Szabó György, Gyuri bácsi, aki családja és barátai körében vasárnap ünnepelte 90. születésnapját. A mai napig aktív bükki füvesember gyógynövénykertet épít, diófát ültet és az országot járva ad tanácsot azoknak, akik az egészségük megőrzéséhez, a betegségek gyorsabb legyőzéséhez a gyógynövényeket hívják segítségül.

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, legutóbb nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Még mindig aktívan tölti napjait a 90 éves bükki füvesember Forrás: Györgytea

A „korát meghazudtoló" jelző Gyuri bácsi szinte minden tevékenységére elmondható, legyen szó munkáról, új ötletekről, vagy a mindennapokról. Ha az egészséges, hosszú élet receptjét szeretnénk elkérni tőle, négy dolog biztosan szerepelne benne: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények.

Családjával ünnepelte 90. születésnapját Szabó Gyuri bácsi Forrás: Györgytea

Gyuri bácsi évente több száz előadást tart az ország minden pontján. Ezeken az alkalmakon türelemmel és nagy odafigyeléssel ad tanácsot azoknak, akik érdeklődnek a kiegészítő gyógymódok iránt, és az egészségüket szeretnék megőrizni vagy egy betegségből gyorsabban kilábalni a gyógynövények segítségével.

Diófát ültet, mert bízik a jövőben Forrás: Györgytea

Ha nem az országot járja, otthonában, falujában tevékenykedik. A napot azzal kezdi, hogy 6-8 féle gyógyteát készít magának, amit a nap folyamán elkortyolgat. A Bükkszentkereszten járók gyakran találkozhatnak vele, amint épp kollégáihoz vagy a gyógynövénykertbe tart. Aki diófát ültet, az bízik a jövőben: Gyuri bácsi az elmúlt években több száz diófacsemetét nevelt és ültetett el. A feltöltődést számára az jelenti, ha az erdőben sétálhat, vagy emberekkel találkozhat és tanácsaival segítheti őket.

Gyuri bácsi elmondása szerint az életében mindig a család állt az első helyen. 90. születésnapján a számára legfontosabbak köszöntötték: lánya és két lányunokája, valamint a két kis dédunoka, de ott volt Gyuri bácsi három testvére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.