Ahol élmény a fogászati kezelés: mesebeli gyermekrendelők

Forrás: Shutterstock -
fogorvos fogászat rendelő gyermek kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegye fel a kezét, aki gyermekkorában nem rettegett a fogorvostól! Gyanús, hogy a kezek többsége ezúttal szorosan a testek mellett lapul. Nem is csoda: ki ne emlékezne az iskolai fogászatokat átjáró fertőtlenítő szagára, a folyton visító fúró borzalmas hangjára? Szerencsére a mi gyermekeink már jobb helyzetben vannak: manapság számos olyan jól felszerelt, barátságos fogászati rendelő van, ahol a megnyugtató hangú, mosolygós doktor néni olyan észrevétlenül és fájdalommentes eljárásokkal dolgozik, hogy a gyerekek örömmel térnek vissza hozzá minden egyes alkalommal.

Fontos tisztázni, hogy a gyermekek fogászati kezelésében első helyen nem a gyógyítás, hanem a megelőzés áll. „A lehető legkorábban érdemes elkezdeni a gyermekek fogászati szűrését, akár már egyéves kortól ajánljuk a szülőknek a rendelők felkeresését. Érdemes ugyanis nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra, és időben elsajátítani a helyes fogmosás technikáját, amit már az első fogak megjelenésével el kell kezdeni, hogy gyermekünknek megszokott, mindennapos rutinná váljon a fogtisztítás. Fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük a fogápolást, és ne kényszernek érezzék azt" – avatja be a részletekbe Dr. Kárász Szilvia, a Dental Kópé fogszakorvosa a Life.hu-t.

Fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük a fogápolást, és ne kényszernek érezzék azt Forrás: Shutterstock

A gyermekfogászat a gyermek fog- és szájbetegségeivel, valamint azok gyógyításával és megelőzésével foglalkozó tudományág. A fog-és szájbetegségek kialakulása, lefolyása gyermekkori sajátosságokat mutat, így természetesen a gyógyítás módszerei is mások.

Beszoktatás? Hatékony megoldás!

Ha a beszoktatással eddig csak az óvodában találkoztál, most eláruljuk: a fogászati gyerekrendelőkben sem ritka ez a fogalom. A legkisebbek számára, a szorongásra hajlamosabb vagy éppen a már rossz élményekkel rendelkező gyermekeknek úgynevezett beszoktatást javasolnak a szakértők. „Ez arra jó, hogy a gyermek megismerje a rendelőt, a kezeléseihez szükséges eszközöket, eljárásokat, hogy találkozzon az őt kezelő fogorvosokkal mindezt úgy, hogy semmiféle ijesztő vagy fájdalmasnak vélt beavatkozás nem történik.

– folytatja Dr. Szilágyi Emese paradontológus, fogszakorvos, a fent említett rendelő egyik alapítója.

Sztárgyerekek a fogorvosnál

Majoros Péter, Majka kétgyermekes apaként vallja, hogy célszerű a lehető leghamarabb megismertetni a gyerekeket a fogászati rendelők hangulatával, a kiválasztott fogorvossal. „Mint annyi velem egykorú felnőttnek, nekem is borzalmas gyerekkori élményeim vannak a fogászati rendelőkkel kapcsolatban. Sokáig még felnőttként is rettegtem minden egyes alkalommal, valahányszor rápillantottam a fogorvosi időpontra emlékeztető naptárbejegyzésekre. De ahogy megismertem a legújabb módszereket, a fájdalommentes eljárásokat egyre kevésbé érzetem azt a bizonyos zabszemet. Rájöttem, hogy fogorvoshoz menni nem egyenlő a gyomorgörccsel és igyekszem ezt a gyerekeimnek is bebizonyítani, így a nagyobbik fiammal, Mariánnal mi is éltünk a beszoktatás lehetőségével."

De mi történik akkor, ha baj van?

Szerencsére ma már olyan eljárások is léteznek, amelyekkel valóban fájdalommentessé válhat egy-egy fogászati kezelés. Ilyen például az érzéstelenítő injekció beadási helyének érzéstelenítése, aminek köszönhetően teljes mértékben elkerülhető a fájdalom illetve a kezelések utáni zsibbadás érzése is. De gyermekek esetében teljesen hétköznapi, bevált módszer az ózonkezelés is, amivel megállítható a fog szuvasodása, és ami szintén teljesen fájdalommentes kezelésnek számít. Ez ugyan valamivel költségesebb módszer, mint a tömés, de a

félős gyermekek számára gyakran ez az egyetlen megoldás.

Szerencsére ma már olyan eljárások is léteznek, amelyekkel valóban fájdalommentessé válhat egy-egy fogászati kezelés Forrás: Shutterstock

Természetesen a legújabb eszközök, eljárások és az empatikus fogorvosok mellett a legtöbb rendelő nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legkellemesebb körülmények között várakozzanak a legkisebbek: tematikus szobákkal, játszóhelyiségekkel, hatalmas képernyőkön futó mesefilmekkel szórakoztatják a kezelésekre váró gyerekeket. Ilyen környezetben pedig igazán gyorsan telik az idő...

Élet a Sclerozis Multiplexszel - Igor gyönyörű világahttp://www.life.hu/drlife/20170906-elet-a-sclerozis-multiplex-szel-andrassew-david-igor-gyonyoru-vilaga.htmlSM. Sokféle rövidítést jelenthet e két betű. Andrassew Dávid Igornak például kettőt is, de erről majd kicsit később. A 36 éves dunakeszi fiatalember élő példája annak, hogy miként lehet egy súlyos betegséggel együtt élve is jókedélyűen élvezni a számára cseppet sem szürke hétköznapokat. Merthogy Igi - ahogy sokan becézik - igazán tudja, hogy a boldogság tényleg nem a külső körülményeken múlik. Vida Melinda interjúja. Dr. LifeOrigoVándor Éva: Tehetetlen voltam a betegséggel szembenhttp://www.life.hu/drlife/20170518-vandor-eva-tehetetlen-voltam-a-betegseggel-szemben.htmlIszonyú betegséggel találkozott Vándor Éva. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huSzemélyre szabott kezelésekkel a daganatok ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170511-szemelyre-szabott-kezelesi-lehetosegek-a-daganatos-megbetegedeseket-illetoen.htmlA személyre szabott kezelési módszerek a leghatékonyabbak és a legnagyobb újdonságnak számítanak világszerte a rákkutatásban. De mit is jelent ez pontosan? Dr. Life--A csendes gyilkos – a vastagbélrákhttp://www.life.hu/drlife/20170511-a-vastagbelrakrol.htmlA vastagbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, éppen ezért a legnehezebben diagnosztizálható daganatos megbetegedések közé tartozik. Dr. LifeThinkstockA parlagfű fogyasztása károshttp://www.life.hu/drlife/20170509-a-parlagfu-fogyasztasa-karos-sokan-megis-gyogynovenykent-kezelik.htmlGyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Dr. LifeThinkstockÚj naptár jósolja meg, mikor jöhetnek ki a pattanásokhttp://www.life.hu/drlife/20161013-egy-uj-naptarmodszerrel-kiszamolhato-mikor-jonnek-ki-a-pattanasok.htmlA naptármódszerrel már a pattanások megjelenési ideje is egészen precízen bejósolható – legalábbis ezt állítja Susan Curtis, aki a menstruációs ciklus hormonális változásaira építi új módszerét. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.