A túlérzékenység 8 legfontosabb jellemzője

Forrás: Shutterstock -
személyiség hiperszenzitív hiperérzékenység túlérzékenység extrovertált introvertált
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlérzékenység nem egyenlő a hisztivel, a hiperszenzitív ember így születik, nem pedig a szociális környezetében tanulja el ezt a fajta hozzáállást. Oka az idegrendszer szenzoros feldolgozásáért felelős területeinek túlérzékenysége a külső ingerekkel szemben.

Hogyan lehet felismerni a hiperérzékeny embert?

Az iskolában félénkebb, gátlásosabb lehet társainál. A szünetekben gyakran félrevonul, kerüli a nyüzsgő iskolai élet színtereit. Felnőttként azok, akik nem ismerik, akiket nem engedett a bizalmi körébe, visszahúzódóbb, introvertált személyiségként jellemezhetik. Ez a rövid jellemzés azonban nem húzható rá egyfajta skatulyaként az összes túlérzékeny emberre. Ezt erősíti annak a ténye is, hogy a hiperérzékenyek 30%-a az extrovertáltak csoportjába tartozik.

A hiperérzékeny ember gyakran félrevonul, kerüli a nyüzsgő iskolai élet színtereit Forrás: Shutterstock

Az alábbiakban Preston Ni professzor könyve alapján összeszedtünk pár meghatározó jellemzőt.

Amennyiben két vagy több pont igaz rád, úgy magad is túlérzékeny ember vagy:

1. Erős diszkomfort érzetet keltenek benned az éles fények, a hangos zajok és az erős illatok.

2. A hirtelen zajoktól, váratlan tömegtől és a kellemetlen meglepetésektől könnyen lefagysz, zavarba jössz.

3. Kényelmetlenül érzed magad nagy tömegben, vagy ha olyan szobában kell lenned, ahol mindenki „zizeg".

4. Távoli ismerősökkel vagy relatív idegenekkel nem tudod magad elengedni, zavar a jelenlétük.

5. Gyakran idegessé és feszültés válsz az intenzív, félelmetes és erőszakos tartalmaktól.

6. Sok esetben bosszantanak a közösségi médiában látott hozzászólások.

7. Gyakran haragot és dühöt érzel az olyan társadalmi helyzetekkel kapcsolatban, melyek igazságtalanok, vagy egyszerűen csak bosszantóak.

8. A kellemetlen környezeti ingerek hatására, testi és/vagy lelki tüneteid jelentkeznek – mint például fejfájás, fáradság, heves szívdobogás, szorongás, aggodalom.

Preston Ni professzor Forrás: nipreston.com

Egy túlérzékeny embernek nagyon megterhelőek lehetnek olyan hétköznapi dolgok is, mint csúcsidőben tömegközlekedni, zajos munkahelyen dolgozni, részt venni egy koncerten.

Könnyen megijed, nem szeret és gyakran nem képes teljesíteni, ha közben figyelik, fájdalomtűrő képessége alacsony és nehezebben viseli például az éhséget, depresszióra hajlamos. Környezete túlnyomó többsége képtelen megérteni, rásütik az érzékeny bélyeget. Ez egyrészt igaz, de fontos lenne felismerni, hogy részéről ez nem egy tudatosan választott magatartásforma. Számon kérni rajta, belekényszeríteni egy számára kellemetlen szituációba, egyszerűen nem fair.

Egy hiperszenzitív ember érzelmileg könnyen túlterhelheti magát, ami munkájában vagy épp párkapcsolatában korai kiégéshez vezethet.

Érzi, hogy másként működik, mint a többiek, próbálhat mások elvárásaihoz idomulni, de ez csak komoly kompromisszumokkal lehet működőképes, ami a túlérzékeny személy részéről igen komoly energiabefektetést igényel. Értelemszerűen nem képes ezt az élete minden területén, minden szituációban alkalmazni, ezért kénytelen rangsorolni.

Egy hiperszenzitív ember érzelmileg könnyen túlterhelheti magát, ami munkájában korai kiégéshez vezethet Forrás: Shutterstock

A hiperérzékenység azonban nem csupán negatív vetülettel rendelkezik. Az ilyen típusú emberek fantáziája igen komplex és gazdag lehet, az érzelmeik könnyebben felszínre hozhatóak, empatikus jellemek, épp ezért számtalan művész és kreatív szakember kerül ki közülük.

Vedd könnyedebben hiperérzékenységedet! Íme néhány tanács,:

  • csökkentsd a környezetedben lévő túlzó ingereket
  • egyszerre mindig csak egy feladatra koncentrálj
  • használd ki a benned lévő kreativitást
  • próbáld elkerülni azokat a szituációkat, melyek hirtelen sok és erős ingerrel járnak

A legfontosabb azonban az, hogy elfogadd magad, és próbáld ezt elérni a közvetlen környezetedben is. Tudatosítsd magadban a túlérzékenységeddel járó pozitív és különleges tulajdonságaidat, és próbáld ezeket kiemelni, személyiséged ékévé tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.