Napi egy tojással csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata

2018.05.26. 07:36

Jó hírünk van azoknak, akik szeretik a tojást: már napi egy elfogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Tudósok félmillió 30-79 év közötti kínai étkezési szokását és egészségi állapotát vizsgálták éveken keresztül – írja az MTI a British Medical Journal című orvosi szaklapban megjelent tanulmány alapján.

A szakemberek ezután arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy tojás elfogyasztásával 11 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, 26 százalékkal pedig az agyvérzés kialakulásának esélye.

A tojás nagyon egészségesForrás: Shutterstock

A rendszeres tojásfogyasztók között csökkent továbbá a halálozás kockázata is: 18 százalékkal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben és 28 százalékkal kevesebben agyvérzés következtében, mint azok, akik nem ettek tojás.

Az eredményekhez valószínűleg nagyban hozzájárul az a tény, hogy a tojás gazdag koleszterinben, de jó minőségű fehérjében, számos vitaminban és más élettanilag fontos anyagban is.

Kínatojáskutatásszívbetegségegészség