Ezek az ételek okozzák a szellentést és a kellemetlen szagot

Forrás: Thinkstock -
betegség szellentés egészség bélgáz ételek emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember kínosnak érzi a szellentést, azonban szembesülnünk kell vele, hogy ez egy természtes folyamat, ami minden embernél lejátszódik napi 5-15 alkalommal. De vajon, mi okozza?

Az emésztés természtes velejárója a szellentés, azonban ezt a legtöbb ember mégis kínosnak találja, különösen, ha valamiért erős szaga van. A The Sun cikke ugyanis leszögezi, igenis létezik az a bélgáz, ami teljesen szagtalan.

De vajon milyen ételek eredményezik nemcsak a túlzott gázképződést, hanem a kellemetlen szagokat is?

Az emésztetlen szénhidrátok például okozhatják a szagokat, de a különböző cukrok és édesítők is.

Több étel okozhat túlzott gáztermelést Forrás: Thinkstock

A következő ételek pedig biztosan felelősek a nagyobb gázképződésért:

  • bab, spárga, brokkoli, kelbimbó és káposzta a raffinóz miatt
  • sör, fokhagyma, karfiol, bor a kén miatt
  • feldolgozott ételek

Ám a túlzott gázképződés, hasmenés és emésztési problémák más bajokat is jelezhetnek. Ilyen lehet a laktóz vagy lisztérzékenység, az irritatív bélszindróma vagy a bélrák.

Várkonyi Andrea nagyon beteghttp://www.life.hu/drlife/20180529-varkonyi-andrea-nagyon-beteg.htmlCsúnya betegséget kapott el Várkonyi Andrea: gégegyulladásban szenved. Dolgozni sem tudott, mert teljesen elment a hangja.Dr. LifeFotó: Adrián Zoltán - OrigoElválaszthatatlan barátok lettek a Down-szindrómás babákhttp://www.life.hu/drlife/20180528-elvalaszthatatlan-baratok-lettek-a-down-szindromas-babak.htmlEgymásra talált két Down-szindrómás baba: a kétesztendős Cutler és Clara egyszerűen imádják egymást. Szüleik közös Instagram-oldalt is indítottak a számukra, ahol bárki figyelemmel követheti fejlődésüket. Dr. LifeOrigoKönnyeivel küszködve mesélt Miló Viki a bőrrákkal folytatott küzdelmérőlhttp://www.life.hu/drlife/20180528-konnyeivel-kuszkodve-meselt-milo-viki-a-borrakkal-folytatott-kuzdelmerol-joshi-bharat.htmlMiló Viki Joshi Bharatnak vallott arról, hogy 2009-ben bőrrákot diagnosztizáltak nála. Dr. LifeOrigoCinthya Dictator pszichiátriai kezelésre szorult: videóhttp://www.life.hu/drlife/20180528-cinthya-dictator-pszichiatriai-kezelesre-szorult-video.htmlCinthya Dictator videós blogban vallott arról, hogy 5 hónapja pszichiátriai kezelésen vett részt. A fotós az intézetben is készített felvételeket, ezeket is bemutatta.Dr. LifeOrigoDétár Enikő komoly hangszálműtéten esett át: számos szerepet nem kapott meg emiatthttp://www.life.hu/drlife/20180528-detar-eniko-komoly-hangszalmuteten-esett-atszamos-szerepet-nem-kapott-meg-emiatt.htmlDétár Enikő nagyon komoly hangszálműtéten esett át, szerencsére nem történt nagyobb baj. Dr. LifeFotó: Polyák Attila - OrigoA rákkal küzd Kylie Mingoue, énekesnő. Megmutatta rövid haját: fotóhttp://www.life.hu/drlife/20180528-a-rakkal-kuzd-kylie-mingoue-enekesno-megmutatta-rovid-hajat-foto.htmlKylie Minogue mellrákkal küzdött. Egy nagyon nehéz időszakon van túl. Így ünnepelte 50. születésnapját. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.