Ezek az ételek okozzák a szellentést és a kellemetlen szagot

2018.05.29. 18:19

A legtöbb ember kínosnak érzi a szellentést, azonban szembesülnünk kell vele, hogy ez egy természtes folyamat, ami minden embernél lejátszódik napi 5-15 alkalommal. De vajon, mi okozza?

Az emésztés természtes velejárója a szellentés, azonban ezt a legtöbb ember mégis kínosnak találja, különösen, ha valamiért erős szaga van. A The Sun cikke ugyanis leszögezi, igenis létezik az a bélgáz, ami teljesen szagtalan. 

De vajon milyen ételek eredményezik nemcsak a túlzott gázképződést, hanem a kellemetlen szagokat is?

Az emésztetlen szénhidrátok például okozhatják a szagokat, de a különböző cukrok és édesítők is. 

Több étel okozhat túlzott gáztermeléstForrás: Thinkstock

A következő ételek pedig biztosan felelősek a nagyobb gázképződésért:

  • bab, spárga, brokkoli, kelbimbó és káposzta a raffinóz miatt
  • sör, fokhagyma, karfiol, bor a kén miatt
  • feldolgozott ételek

Ám a túlzott gázképződés, hasmenés és emésztési problémák más bajokat is jelezhetnek. Ilyen lehet a laktóz vagy lisztérzékenység, az irritatív bélszindróma vagy a bélrák.

szellentésbetegségemésztésegészségbélgázételek