Ahogy idősödünk, egyre kevésbé bírjuk az alkoholt: ez az oka

Forrás: Shutterstock -
alkoholizmus alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szomorú vagy sem, az évek múlásával egyre nehezebben bírjuk összeszedni magunkat egy-egy buli után, és egyre tovább tart a másnaposságunk is, annak ellenére, hogy már koránt sem tudunk annyit inni, mint egyetemista éveinkben. Most szakemberek mondják el, miért van ez, és hogy az idő előrehaladtával miért kell fokozottan vigyázni magunkra. 

"Amikor fiatalok vagyunk, erős a szervezetünk plaszticitása (a változásokra való reagálás képessége), így jobban elviseli a toxikus anyagokat. A korral azonban ez a plaszticitás csökken idézi a Huffington Post nyomán George Koobot, az alkoholizmus elleni amerikai intézet igazgatóját a szeretlekmagyarorszag.hu.

James Galligan, a michigani állami egyetem gyógyszerészeti és toxikológiai professzora pedig arra hívja fel a figyelmet,

az idő előrehaladtával változik az az alkoholmennyiség, amit bátran leguríthatunk anélkül, hogy túlságosan lerészegednénk.

David Sack, az Elements Behavioral Health detoxikáló központ igazgatója arról beszélt, hogy isősebb korunkban at alkoholt lebontó enzimek már annyi hatékonyak, pláne, ha már korábban károsodott a májunk és plusz veszélyfaktor bizonyos gyógyszerek - mint a szorongásoldók és egyes fájdalomcsillapítól életmódszerű használata.

Forrás: Shutterstock

Az alkohol idős kori hatását befolyásolhatja az is, hogy valaki mikor kezdett el inni. A serdülők alkoholfogyasztása nemcsak azért veszélyes, mert általa lassabban fejlődik ki a frontális agykéreg, hanem azért is, mert ez az idős korban érve gyakran érzelmi zavarokat, köztük depressziót okozhat, ami még gyakoribb ivásra sarkallja őket.

A szakemberek abban megegyeztek, hogy nem az a cél, hogy teljesen kiiktassuk az életünkből az alkoholt, hanem az, hogy már fiatalon is csak alkalmanként és mértékkel fogyasszuk azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.