Durva betegséget okozhatnak a műanyagok

Forrás: Thinkstock -
betegség műanyag vegyi anyagok egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A műanyaggal az az egyik legnagyobb probléma, hogy csak nagyon nehezen bomlik le, ehhez a folyamathoz több száz év szükséges.

Emellett az egészségünkre nézve is káros hatással lehet, bizonyos műanyag ételhordozókból és palackokból ugyanis használat közben vegyi anyagok oldódhatnak ki – írja a Ripost.

A műanyag könnyen megbetegíthet Forrás: Thinkstock

Az egyik ilyen vegyület a biszfenol-A (BPA), ami a hőpapírban, a DVD-lemezekben, sőt, a konzervdobozok gumibélésében vagy a vízvezetékek csöveiben is ott lehet. Miért is nagy probléma ez? A BPA a szervezetben az ösztrogén női nemi hormonhoz hasonlóan viselkedik, és a hormonrendszer egyensúlyának felborulása különböző betegségek kialakulásához vezethet, pajzsmirigyproblémákat, meddőséget, daganatos megbetegedést vagy idegrendszeri zavarokat is okozhat.

A vegyi anyagok hő hatására oldódhatnak ki a műanyagból, ezért a vizes palackokat ne hagyjuk a tűző napon és az ételeinket se műanyag edényben melegítsük mikrohullámú sütőben.

Megvizsgálták a kutatók a napi hat kávét ivó idősek egészségi állapotáthttp://www.life.hu/drlife/20180705-megvizsgaltak-a-kutatok-a-napi-hat-kavet-ivo-idosek-egeszsegi-allapotat-kutatas.htmlMeglepő eredményre jutottak a szakemberek egy kutatás során: kiderült, hogy a napi hat kávét fogyasztó nyugdíjasok egészségesebbek, mint társaik. Dr. LifeOrigoA csonthéjas magvak fogyasztása javíthatja a sperma minőségéthttp://www.life.hu/drlife/20180704-a-csonthejas-magvak-fogyasztasa-javithatja-a-sperma-minoseget.htmlA csonthéjas magvak rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyről a BBC News számolt be szerdán.Dr. LifeOrigoKutatók segítségével végre megszabadulhatunk az izzadságszagtól http://www.life.hu/drlife/20180704-kutatok-segitsegevel-vegre-megszabadulhatunk-az-izzadsagszagtol-bakterium.htmlKutatók segítségével lehet, hogy sikerül megalkotni azokat a dezodorokat, amelyek nem csak elfedik az izzadságból adódó kellemetlen szagokat, hanem megakadályozzák azoknak a létrejöttét. Dr. Life--Ezek a kézmosás szabályaihttp://www.life.hu/drlife/20180703-ezek-a-kezmosas-szabalyai-sokan-rosszul-csinaljak.htmlA U.S. Department of Agriculture felmérése szerint az emberek 97 százaléka bizony rosszul mossa a kezét, ezáltal rengeteg baktériumot juttat a lakásába. Dr. LifeThinkstockMost derült ki: hónapok óta komoly betegséggel küzd Várkonyi Andreahttp://www.life.hu/drlife/20180702-honapok-ota-komoly-betegseggel-kuzd-varkonyi-andrea.htmlA FEM3 Café mai adásában árulta el Várkonyi Andrea, hogy hónapok óta vizsgálatokra jár, mert komoly szívbetegsége van.Dr. LifeOrigoAhogy idősödünk, egyre kevésbé bírjuk az alkoholt: ez az okahttp://www.life.hu/drlife/20180701-ahogy-idosodunk-egyre-kevesbe-birjuk-az-alkoholt.htmlSzomorú vagy sem, az évek múlásával egyre nehezebben bírjuk összeszedni magunkat egy-egy buli után, és egyre tovább tart a másnaposságunk is, annak ellenére, hogy már koránt sem tudunk annyit inni, mint egyetemista éveinkben. Most szakemberek mondják el, miért van ez, és hogy az idő előrehaladtával miért kell fokozottan vigyázni magunkra. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.