Nagyobb eséllyel halnak meg azok a rákbetegek, akik alternatív gyógymódokat is alkalmaznak

Forrás: Shutterstock -
homeopátia betegség halál alternatív rák kemoterápia gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Yale Egyetem kutatása kiderítette, hogy azok a rákbetegek kétszer nagyobb eséllyel vesztik életüket, akik kiegészítésként alternatív gyógymódokat is alkalmaznak. 

Azok a személyek, akik a rákkezelés részeként homeopátiát, gyógynövényeket és egyéb alternatív terápiákat használnak, átlagosan kétszer akkora valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést alkalmazzák.

A kiegészítő kezeléseket alkalmazók gyakran elutasítják a hagyományos gyógymódot Forrás: Shutterstock

Méghozzá azért, mert

a komplementer terápiát alkalmazó rákos betegek hajlamosabbak elutasítani egy vagy mindegyik ajánlott kezelést

– ezt állapították meg legalábbis a Yale Egyetem kutatói. A rákos megbetegedések kezelése nagyon sok, fájdalmas mellékhatással, következménnyel jár, úgy mint émelygés, ízületi fájdalmak, fáradtság és meddőség. Ezen tünetek enyhítésére nagyon alkalmasak egyes kiegészítő kezelések, mint a masszázs és az akupunktúra. Javíthatják az életminőséget és segítenek a relaxálásban. A betegek 48-58 százaléka úgy is gondolkozik ezekről az eljárásokról, ahogy kell: vagyis kiegészítő kezelésnek tartják, de nem a rák gyógyíréként,

ám nagyon sokan hiszik azt, hogy az alternatív módok a közérzet javításával együtt a betegséget is gyógyítják.

Ezért inkább elhagyják a fájdalmas mellékhatásokkal járó hagyományos kezeléseket. A fájdalmak és a nagy gyógyszergyárakkal szembeni bizonytalanságok még inkább az alternatív kezelések felé irányítják a betegeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.