Hormonális betegségek állhatnak a fogyási képtelenség hátterében

Forrás: Shutterstock -
fogyás pajzsmirigy inzulinrezisztencia hízás menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés dühítőbb dolog van annál, mint amikor életmódot váltottál, egészségesen táplálkozol, és nap mint nap ott vagy az edzőteremben is, mégsem mozdulnak a kilók. Egy darabig hitegetheted magadat azzal, hogy az izom nehezebb mint a zsír és azért stagnál a mérleg nyelve. Ez egy bizonyos fokig igaz is, de azt jó, ha tudod, egy-két kiló izom is komoly munkával alakul ki. Ráadásul, ha centiben sincs változás, a legjobb, ha utána jársz, mi a gond. A fogyási képtelenség vagy nehézség mögött komoly hormonális problémák állhatnak. 

1. A pajzsmirigy-alulműködés

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor azt a szervezetünk bizony megérzi. Ilyenkor fáradtsággal, aluszékonysággal, és testsúlygyarapodással kell számolni. Ez a probléma gyógyszeresen könnyen kezelhető, ahhoz viszont az kell, hogy menj el az orvoshoz.

2. Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik. Az inzulin az a hormon, amely segít a cukrok lebontásában, feldolgozásában, hogy a sejtek hasznosítani tudják. Genetikai örökségünk vagy a helytelen táplálkozás miatt az inzulinkibocsátásunk megnő, az azonban nem tud bejutni a sejtekbe. A vérben keringő többletinzulin szintén súlygyarapodással jár többek között. Erről az ún. szénhidrátanyagcsere-zavarról ITT olvashatsz bővebben.

Forrás: Shutterstock

3. Túl sok kortizol a szervezetben

Ha a szervezetet túl sok fizikai, lelki, érzelmi stressz éri, akkor megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje. Ez gyakran étvágynövekedéssel és lassuló anyagcserével jár, ami egyenes út a hízáshoz.

4. Menopauza

Amennyiben 45-50 év körül jársz, rendszertelen a menstruációd, hőhullámok gyötörnek, alvászavaraid vannak, gyanakodhatsz arra, hogy a változókorba léptél, ami szintén súlygyarapodással járhat.

Jótékony hatású lehet napi egy sörhttp://www.life.hu/drlife/20180722-jotekony-hatasu-lehet-napi-egy-sor-fontos-a-mertek.htmlAzt, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás káros, mindenki tudja. Azt azonban, hogy a teljes absztinencia vagy a mértékletes "ivás" az egészségesebb-e folyton kutatják. Most éppen arról lehet olvasni, hogy napi egy sör kifejezetten egészséges. Dr. LifeOrigoRosszul lett a 193. balatonfüredi Anna-bál egyik vendégehttp://www.life.hu/drlife/20180721-rosszul-lett-a-193-balatonfuredi-annabal-egyik-vendege.htmlSzombaton rendezték meg a 193. balatonfüredi Anna-bált, ahol 500 vendég jelent meg, közöttük a város vezetése, neves közéleti személyek, valamint ismert emberek. A lányok - mint mindig - gyönyörűek voltak - a rendezvényről, amelyen a Life.hu riportere részt vett, később videót is mutatunk. Dr. Life--6 leggyakoribb betegség a fesztiválokonhttp://www.life.hu/drlife/20180718-leggyakoribb-betegsegek-a-fesztivalokon-masnapossag-gyomorhurut-holyaghurut-leeges-gyomorfajas.htmlEgy fesztivál sajnos akkor is igazán emlékezetessé válhat, ha nemcsak önfeledt bulizásra, hanem egy jó kis betegségre is jegyet váltunk. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket már egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, de ha már megvan a baj, akkor is van megoldás.Dr. LifeOrigoLyme-kór: A téves diagnózis a legnagyobb problémahttp://www.life.hu/drlife/20180711-lyme-kor-gyakori-a-kullancs-terjeszti.htmlBár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, többen pedig főleg a téves diagnózisok miatt életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. Dr. LifeOrigo6 leggyakoribb betegség a fesztiválokonhttp://www.life.hu/drlife/20180718-leggyakoribb-betegsegek-a-fesztivalokon-masnapossag-gyomorhurut-holyaghurut-leeges-gyomorfajas.htmlEgy fesztivál sajnos akkor is igazán emlékezetessé válhat, ha nemcsak önfeledt bulizásra, hanem egy jó kis betegségre is jegyet váltunk. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket már egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, de ha már megvan a baj, akkor is van megoldás.Dr. LifeOrigoEzek a kézmosás szabályaihttp://www.life.hu/drlife/20180703-ezek-a-kezmosas-szabalyai-sokan-rosszul-csinaljak.htmlA U.S. Department of Agriculture felmérése szerint az emberek 97 százaléka bizony rosszul mossa a kezét, ezáltal rengeteg baktériumot juttat a lakásába. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.