Kulka János logopédusával mesélt a stroke utáni beszédtanulásról

betegség Kulka János beszéd stroke logopédus tanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két évvel ezelőtt kapott stroke-ot Kulka János, aki sokáig beszélni sem tudott, hiszen afáziás. Most a Klubrádióban mesélt Varga Sarolta klinikai logopédussal a felépülés folyamatáról. 

Az egész országot megrázta, amikor Kulka János színész 2 évvel ezelőtt stroke-ot kapott. Sokáig bizonytalannak tűnt a felépülése, afáziása volt, így hiába volt ébren, hiába voltak tiszta gondolatai, nem tudott beszélni.

A Klubrádióban beszélt a felépülés és a beszédtanulás folyamatáról azzal, aki őt ebben segítette, Varga Sarolta klinikai logopédussal. Kezdetben indirekt módon próbálták beindítani a beszédet, így a szakember a színészhez közel álló dalokat vitte be neki, hogy együtt énekeljék azokat. "Bevittem a kis telefonomat és arról szólt a zene" - mondta a logopédus. "Számomra is egy katarktikus élmény volt, amikor ott volt az intenzíven, és ott fekszik az ágyon az a beteg, aki ezt a számot énekli. Most is libabőrös lettem" - folytatta.

Kulka János már képes önálló mondatokat formálni Fotó: Pintér Leo

Az interjú alatt Kulka János megszólalt, már képes önálló mondatokat formálni, és bár angol és francia tudását szinte teljesen elvesztette, lassan ezekből is jönnek vissza szavak.

A foglalkozásokon gyakran a többi beteg is velük énekel, kórust alkotnak. "Az osztálynak egy színfoltja, amikor János bejön" - mondta Varga Sarolta. A színész viccesen hozzátette: "Fél 3, csütörtök."

Kulka János részt vett a logopédus egyik afáziáról tartott előadásán is, amelynek végén énekelt, a Dés-Nemes-féle Valahol Európában című dalt. Lang Györgyinek pedig szintén a stroke után elénekelte a Halleluja című számot egy ebéd alkalmával, bár kissé szégyenlőrsen.

A szakember szerint nagyon sokat segít a fejlődésben a kiegyensúlyozot lelkiállapot.

"Nyugodt vagyok" - mondta az interjúban Kulka János, akinek már a humora is visszatérőben van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.