A mozgás hatással van a génjeinkre, meglepő eredmények születtek

Forrás: Shutterstock -
hatás genetika egészség DNS mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt tudni lehet, hogy a rendszeres testmozgás nemcsak alakunkra, közérzetünkre, de egészségünkre is pozitív hatással van. Most azonban kiderült, hogy a géneknél is változásokat idéz elő. 

A testmozgás hatására nem maga a DNS-ünk változik meg, hanem olyan jeladó molekulákat mozgósít, amelyek meghatározzák, hogy mely gének vannak kikapcsolt és melyek működő, bekapcsolt állapotban. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások jelzik egyúttal a vázizmoknak is, hogy növeljék tónusukat - írja a Napidoktor.hu

Már egyszeri mozgás is hatással van szervezetünkre Forrás: Shutterstock

A mozgáson kívül befolyásolja őket még az étkezés és a levegő szennyezettsége is.

Huszonéves férfiakat és nőket vizsgáltak, akik nem mozognak rendszeresen, kerékpározás után vettek mintát izomszöveteikből. Az elemzés során pedig kiderült, hogy már ennyi mozgás után is jelentős változás állt be több típusú epigenetikai jelzőmolekula esetében. Romain Barres kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és csoportja tanulmányát a Cell Metabolism című szakfolyóiratban tette közzé - írja a portál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.