Mitől fáj a gyerek feje? Lehet, hogy nem ivott eleget!

Forrás: Shutterstock -
folyadékbevitel folyadék gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anya, fáj a fejem! Hányszor hallottuk ezt az iskolából hazatérő gyerektől? Persze, a fáradtság is lehet az oka, esetleg a kevés oxigén, de ha az okokat keressük, legtöbbször kiderül: nem volt elég a folyadékbevitel...

Szinte mindennapos probléma, hogy úgy kell rászólni a gyerekre: igyon. A gyerekeknek kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy akár egy pillanatra is megálljanak és felhajtsanak egy pohár vizet, pedig ahhoz, hogy a szerveztük és az agyuk is megfelelően működjön, legalább másfél litert kellene elfogyasztaniuk. Ez sokszor még a felnőttek számára is gondot okoz, hogyan is várhatnánk el a gyerekektől, hogy ők erre oda tudjanak figyelni!?

A gyerekeknek legalább másfél liter vizet kellene elfogyasztaniuk naponta Forrás: Shutterstock

Naponta másfél-két liter folyadék szükséges

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy az életfolyamatok fenntartásának egyik nélkülözhetetlen eleme a víz. Testsúlyunk kétharmada víz, amelynek nagyobb mennyisége a sejteken belül, kisebb hányada a sejteket körülvevő szövetekben és a véráramban található. A véráramban található folyadék alapvetően fontos a szervezet működése szempontjából, és állandó szinten kell lennie. Minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete. Gyermekek esetében ez napi 1,5-2 litert jelent, de az alábbi kalkulátor segítségével te is könnyedén kiszámolhatod, hogy testtömeg szerint mennyi is az elegendő folyadékmennyiség az adott szervezet számára.

Tanítás kérdése az egész!

Tanítsd meg a gyereket arra, hogy akkor is igyon, ha nem szomjas.

A szomjúság érzete ugyanis a szervezet segélykiáltása: ha ezt érezzük, akkor már baj van!

Tanítsd meg a gyereket arra, hogy akkor is igyon, ha nem szomjas Forrás: Shutterstock

Éppen ezért fontos, hogy bizonyos időközönként igyunk, és itassuk a gyereket is. Mindenkinek más trükk válik be: sokan arra esküsznek, ha folyamatosan kézközelben van egy palack tele vízzel, így igazából akkor is kényszert érzünk arra, hogy igyunk, ha éppen nem vagyunk szomjasak. Gyerekek esetében éppen ezért fontos, hogy mindig legyen hova nyúlni a szünetekben. Ha nincs a keze ügyében innivaló, a beszélgetés és játék hevében el is feledkezik arról, hogy innia kéne. Válassz egy jópofa, vicces vagy éppen menő kulacsot neki, és minden reggel töltsd tele vízzel.

Soha ne hagyd rá, hogy ezt ő tegye meg, mert nagy valószínűséggel úgyis elfelejti. Arra is ügyelj, hogy olyan folyadék legyen benne, amit szívesen fogyaszt. Természetesen a legjobb a tiszta víz, de ha az kevésbé csúszik, trükközhetsz is vele, csavarj bele egy fél citromot, vagy tölts hozzá egy kis cukormentes szörpöt. Ez utóbbi kevésbé egészséges ugyan, de legalább elfogy. És hogy mi az, amit igyekezz jó messzire elkerülni? A cukros teákat, a magas cukortartalmú, gyümölcsöt nem, vagy alig tartalmazó szénsavas italokat, magas koffeintartalmú, édesített, szénsavas üdítőket.

Ahhoz is érdemes hozzászoktatni otthon, hogy minden étkezés után igyon. Ha ezt elsajátítja, máris beljebb lesztek néhány deciliterrel.

Mindent az inkontinenciárólhttp://www.life.hu/drlife/20180509-mindent-az-inkontinenciarol-formai-tunetek-kezelese.htmlAz inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával pedig nő a gyakorisága. De ne aggódj! Egyrészt tudd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, másrészt ma már számos módszer létezik, aminek a segítségével befolyásolhatod, vagy akár meg is szüntetheted ezt a kellemetlen egészségügyi tünetet. Dr. LifeOrigoÁrthat-e a sok ultrahang a magzatnak?http://www.life.hu/drlife/20180626-arthate-a-sok-ultrahang-a-magzatnak-egy-szakorvost-kerdeztunk-errol.htmlAz előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahang-vizsgálaton részt venni a kismamának. Hogy ez árt-e bármilyen módon a kisbabának? Ennek jártunk most utána. Dr. LifeOrigoEgészségmegőrzés és kényeztetés: a férfiak erre voksolnakhttp://www.life.hu/drlife/20180619-luxuskenyeztetes-es-egeszsegmegorzes-a-wellnesshotelekben-ferfiak-szamara.htmlEgy wellnesshétvége nem az urizálás, sokkal inkább az egészségmegőrzés és a stressz megelőzésére jótékonyan ható kikapcsolódási forma. Éppen ezért természetessé vált, hogy a férfiak számára is ugyanolyan fontos lehet egy néhány napos testi-lelki kényeztetés, mint ahogyan azt a nők esetében gondoljuk. Dr. LifeOrigoTabutéma: a 40 év feletti férfiak egészségügyi problémáihttp://www.life.hu/drlife/20180508-a-negyven-evees-kor-feletti-ferfiak-egeszsegugyi-problemai.htmlKár tagadni: ahogyan a nők, úgy a férfiak is nehézen néznek szembe az idő múlásával. De amíg az erősebbik nem számára egy-egy szarkaláb vagy deresre forduló halánték jól jöhet a csábításban, addig a háttérben megbúvó egészségügyi problémák könnyen megkeseríthetik a 40 feletti férfiak életét. Dr. LifeOrigoAhol élmény a fogászati kezelés: mesebeli gyermekrendelők http://www.life.hu/drlife/20180419-gyermek-fogaszati-beavatkozasok-megoldasok-rendelok.htmlTegye fel a kezét, aki gyermekkorában nem rettegett a fogorvostól! Gyanús, hogy a kezek többsége ezúttal szorosan a testek mellett lapul. Nem is csoda: ki ne emlékezne az iskolai fogászatokat átjáró fertőtlenítő szagára, a folyton visító fúró borzalmas hangjára? Szerencsére a mi gyermekeink már jobb helyzetben vannak: manapság számos olyan jól felszerelt, barátságos fogászati rendelő van, ahol a megnyugtató hangú, mosolygós doktor néni olyan észrevétlenül és fájdalommentes eljárásokkal dolgozik, hogy a gyerekek örömmel térnek vissza hozzá minden egyes alkalommal. Dr. LifeOrigo5 bizarr baleset, amit csoda, hogy túléltek az emberekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-ot-bizarr-baleset-amit-tuleltek-az-emberek.htmlHihetetlen, hogy mire képes az emberi szervezet: gyakran minden tudományos érv ellenére életben maradnak azok a súlyos sebesültek, akiknek a szakemberek nem sok jót jósoltak. Íme, öt igazán bizarr eset. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.