szemvizsgálat iskola egészség suli2018 alvás iskolakezdés2018 reggeli gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában az augusztus 20-i hétvége után lendül be minden szülő. Ekkor tudatosul bennünk leginkább, hogy lassan vége a nyárnak és hamarosan kezdődik az iskola. Ilyenkor nyakunkba vesszük a várost és ünneplőcipőért, tornazsákért, füzetekért, vignettákért rohangálunk. Kétségkívül az iskolakezdéshez ezek is elengedhetetlen kellékek, ám vannak egyéb fontos dolgok is, amikről a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A kiegyensúlyozott gyerek napi 9-11 órát alszik

Ahhoz, hogy a csemetéd az iskolában megfelelően tudjon teljesíteni, kipihent legyen és maximális koncentrációképességgel ülje végig a sokszor negyvenöt percet, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A nyári szünet sokaknál megbolygatja a nappali-éjszakai egyensúlyt, és a legtöbb gyerek késő estig tévézik, számítógépezik, nyomkodja a telefonját vagy jobb esetben a játszótéren bandázik. Ilyenkor nem számít, hogy időben lefeküdjön, hiszen másnap reggel nem muszáj korán kelni. Szeptember közeledtével azonban érdemes tudatosan visszaszoktatni a gyereket a rendre, és időben ágyba küldeni. Ha ezt időben megteszed, sokkal jobban indul majd a tanév és az első néhány hét sem a nyűglődésről fog szólni.

Érdemes időben visszaszoktatni a gyerekeket a korai lefekvéshez, különben az első pár hét a nyűglődésről fog szólni Forrás: Shutterstock

A reggelik ereje

Manapság, a rohanó világ egyik hátulütője, hogy a család egymástól függetlenül, össze-vissza étkezik. Ha időben felismered, hogy ez nem igazán tesz jót (sem a család összetartó erejének, sem az egyes családtagok szervezetének), máris egy lépéssel előrébb jársz. Szoktasd hozzá a gyereket, hogy rendesen reggelizzen, mert ahogy beteszi majd a lábát az iskola kapuján, nem leszel ott, hogy noszogasd ez ügyben. Mire a tanév elkezdődik, jó, ha van egy reggeli rutinotok, így biztos lehetsz abban, hogy nem üres gyomorral indul a napja, hiszen a jó agymunkához energiára van szükség.

A kézmosás fontossága

A nyári szünetben – persze sok minden más mellett – az is jó, hogy nem kell mindig makulátlannak lenni. Ezt a gyerekek nagyon élvezik. Ám ahogy közeledik az iskolakezdés ideje, nem árt kicsit többet foglalkozni a higiéniával. Fontos, hogy a gyerek megszokja, bárhová is érkezik, az első dolga a kézmosás legyen, ahogy természetesen evés előtt és után is érdemes kezet mosnia. Az esztétikai okokon túl sokkal fontosabb, hogy megtanulja azt is, hogy a környezetében számos, idegen kórokozó van, amitől könnyen megbetegedhet. Kiváltképpen igaz ez azoknál a gyerekeknél, akik új közösségbe mennek.

Fontos, hogy a gyerek megszokja, bárhová is érkezik, az első dolga a kézmosás legyen Forrás: Shutterstock

A mindent látó szem és az alkalmi süketek

Talán nem is gondolnád, de a nyári szünet utolsó napjait érdemes az orvosi várótermekben tölteni. Vagy legalábbis jobban jártok, ha nem sajnáljátok az időt erre. Még a tanév kezdete előtt menjetek el egy optikushoz, hogy időben kiderüljön, ha szemüvegre lesz szükség. A gyengébben látók számára igazi kihívás az utolsó padsorban ülni... Ugyanez vonatkozik a hallásvizsgálatra is. Ugye, te sem szeretnéd, ha a tanárok azt hinnék, a gyerek alkalmi süket? Számos fekete pontot, és dorgálást megúszhattok akkor, ha időben odafigyeltek erre is.

Mindent az inkontinenciárólhttp://www.life.hu/drlife/20180509-mindent-az-inkontinenciarol-formai-tunetek-kezelese.htmlAz inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával pedig nő a gyakorisága. De ne aggódj! Egyrészt tudd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, másrészt ma már számos módszer létezik, aminek a segítségével befolyásolhatod, vagy akár meg is szüntetheted ezt a kellemetlen egészségügyi tünetet. Dr. LifeOrigoÁrthat-e a sok ultrahang a magzatnak?http://www.life.hu/drlife/20180626-arthate-a-sok-ultrahang-a-magzatnak-egy-szakorvost-kerdeztunk-errol.htmlAz előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahang-vizsgálaton részt venni a kismamának. Hogy ez árt-e bármilyen módon a kisbabának? Ennek jártunk most utána. Dr. LifeOrigoEgészségmegőrzés és kényeztetés: a férfiak erre voksolnakhttp://www.life.hu/drlife/20180619-luxuskenyeztetes-es-egeszsegmegorzes-a-wellnesshotelekben-ferfiak-szamara.htmlEgy wellnesshétvége nem az urizálás, sokkal inkább az egészségmegőrzés és a stressz megelőzésére jótékonyan ható kikapcsolódási forma. Éppen ezért természetessé vált, hogy a férfiak számára is ugyanolyan fontos lehet egy néhány napos testi-lelki kényeztetés, mint ahogyan azt a nők esetében gondoljuk. Dr. LifeOrigoGátizomtorna nem csak férfiaknakhttp://www.life.hu/drlife/20180509-gatizomtorna-ferfiak-szamara-de-nok-is-vegezhetik.htmlAz intim tájékon megtalálható izmokkal való foglalkozás minden szempontból meghálálja magát: akkor is, ha éppen egy műtét után lábadozol, akkor is, ha inkontinenciával küzdesz, vagy ha prosztata-, végbél- vagy hímvesszőproblémáid vannak. Sőt! Ha nincsen semmi bajod, de mégis rendszeresen megdolgoztatod az altest izmait, még a szexuális életed is jobbá válik! Elmondjuk, hogyan csináld! Dr. LifeOrigoAhol élmény a fogászati kezelés: mesebeli gyermekrendelők http://www.life.hu/drlife/20180419-gyermek-fogaszati-beavatkozasok-megoldasok-rendelok.htmlTegye fel a kezét, aki gyermekkorában nem rettegett a fogorvostól! Gyanús, hogy a kezek többsége ezúttal szorosan a testek mellett lapul. Nem is csoda: ki ne emlékezne az iskolai fogászatokat átjáró fertőtlenítő szagára, a folyton visító fúró borzalmas hangjára? Szerencsére a mi gyermekeink már jobb helyzetben vannak: manapság számos olyan jól felszerelt, barátságos fogászati rendelő van, ahol a megnyugtató hangú, mosolygós doktor néni olyan észrevétlenül és fájdalommentes eljárásokkal dolgozik, hogy a gyerekek örömmel térnek vissza hozzá minden egyes alkalommal. Dr. LifeOrigoSzemélyre szabott kezelésekkel a daganatok ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170511-szemelyre-szabott-kezelesi-lehetosegek-a-daganatos-megbetegedeseket-illetoen.htmlA személyre szabott kezelési módszerek a leghatékonyabbak és a legnagyobb újdonságnak számítanak világszerte a rákkutatásban. De mit is jelent ez pontosan? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.