szemvizsgálat iskola egészség suli2018 alvás iskolakezdés2018 reggeli gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában az augusztus 20-i hétvége után lendül be minden szülő. Ekkor tudatosul bennünk leginkább, hogy lassan vége a nyárnak és hamarosan kezdődik az iskola. Ilyenkor nyakunkba vesszük a várost és ünneplőcipőért, tornazsákért, füzetekért, vignettákért rohangálunk. Kétségkívül az iskolakezdéshez ezek is elengedhetetlen kellékek, ám vannak egyéb fontos dolgok is, amikről a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A kiegyensúlyozott gyerek napi 9-11 órát alszik

Ahhoz, hogy a csemetéd az iskolában megfelelően tudjon teljesíteni, kipihent legyen és maximális koncentrációképességgel ülje végig a sokszor negyvenöt percet, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A nyári szünet sokaknál megbolygatja a nappali-éjszakai egyensúlyt, és a legtöbb gyerek késő estig tévézik, számítógépezik, nyomkodja a telefonját vagy jobb esetben a játszótéren bandázik. Ilyenkor nem számít, hogy időben lefeküdjön, hiszen másnap reggel nem muszáj korán kelni. Szeptember közeledtével azonban érdemes tudatosan visszaszoktatni a gyereket a rendre, és időben ágyba küldeni. Ha ezt időben megteszed, sokkal jobban indul majd a tanév és az első néhány hét sem a nyűglődésről fog szólni.

Érdemes időben visszaszoktatni a gyerekeket a korai lefekvéshez, különben az első pár hét a nyűglődésről fog szólni Forrás: Shutterstock

A reggelik ereje

Manapság, a rohanó világ egyik hátulütője, hogy a család egymástól függetlenül, össze-vissza étkezik. Ha időben felismered, hogy ez nem igazán tesz jót (sem a család összetartó erejének, sem az egyes családtagok szervezetének), máris egy lépéssel előrébb jársz. Szoktasd hozzá a gyereket, hogy rendesen reggelizzen, mert ahogy beteszi majd a lábát az iskola kapuján, nem leszel ott, hogy noszogasd ez ügyben. Mire a tanév elkezdődik, jó, ha van egy reggeli rutinotok, így biztos lehetsz abban, hogy nem üres gyomorral indul a napja, hiszen a jó agymunkához energiára van szükség.

A kézmosás fontossága

A nyári szünetben – persze sok minden más mellett – az is jó, hogy nem kell mindig makulátlannak lenni. Ezt a gyerekek nagyon élvezik. Ám ahogy közeledik az iskolakezdés ideje, nem árt kicsit többet foglalkozni a higiéniával. Fontos, hogy a gyerek megszokja, bárhová is érkezik, az első dolga a kézmosás legyen, ahogy természetesen evés előtt és után is érdemes kezet mosnia. Az esztétikai okokon túl sokkal fontosabb, hogy megtanulja azt is, hogy a környezetében számos, idegen kórokozó van, amitől könnyen megbetegedhet. Kiváltképpen igaz ez azoknál a gyerekeknél, akik új közösségbe mennek.

Fontos, hogy a gyerek megszokja, bárhová is érkezik, az első dolga a kézmosás legyen Forrás: Shutterstock

A mindent látó szem és az alkalmi süketek

Talán nem is gondolnád, de a nyári szünet utolsó napjait érdemes az orvosi várótermekben tölteni. Vagy legalábbis jobban jártok, ha nem sajnáljátok az időt erre. Még a tanév kezdete előtt menjetek el egy optikushoz, hogy időben kiderüljön, ha szemüvegre lesz szükség. A gyengébben látók számára igazi kihívás az utolsó padsorban ülni... Ugyanez vonatkozik a hallásvizsgálatra is. Ugye, te sem szeretnéd, ha a tanárok azt hinnék, a gyerek alkalmi süket? Számos fekete pontot, és dorgálást megúszhattok akkor, ha időben odafigyeltek erre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.