A vastagbélrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés a magyarok körében

Forrás: BSIP/Jessica Bordeau / BSIP/Jessica Bordeau -
vastagbélrák szűrés genetika táplálkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe - mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az orvos szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak. A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása - fűzte hozzá.

Forrás: BSIP/Jessica Bordeau / BSIP/Jessica Bordeau


A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat - mondta, hozzáfűzve, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre.
Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos augusztus végén Budapesten.

Így hat a lelki egészségünkre az, hogy mit eszünk: a nőket jobban befolyásoljahttp://www.life.hu/drlife/20180902-a-nok-erzelmi-joletet-jobban-befolyasolja-az-etrend-mint-a-ferfiaket.htmlA nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak - derült ki a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából.Dr. Life--Sose vedd meg a fehér csíkos csirkemellet: egészségtelenhttp://www.life.hu/drlife/20180902-sose-vedd-meg-a-feher-csikos-csirkemellet-egeszsegtelen-egy-tanulmany-szerint.htmlAz egészségtudatosan táplálkozók sokkal gyakrabban választják a csirkemellett a vörös húsok helyett, ám arra már nem mindenki figyel, hogy megfelelő minőségű kerüljön a kosarába. Dr. LifeOrigoEzért szüntetik meg az EU-ban várhatóan az óraátállításthttp://www.life.hu/drlife/20180902-ezert-szuntetik-meg-az-euban-varhatoan-az-oraatallitast-a-magyar-alvas-szovetseg-kozlemenye.htmlAz évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár - írja közleményében a Magyar Alvás SzövetségDr. LifeThinkstockEzért nem szabad bevenni a gyógyszert folyadék nélkülhttp://www.life.hu/drlife/20180816-ezert-nem-szabad-bevenni-a-gyogyszert-folyadek-nelku.htmlA szakértők szerint ne csak pár kortyot igyunk, ha gyógyszert veszünk be, hanem öblítsük le a tablettát egy egész pohár vízzel. Soha ne fekve, hanem mindig ülve vagy állva vegyük be a gyógyszert. Lefekvés előtt pedig legalább 15 perccel nyeljük le az orvosságot, hogy biztonságban tudjon végighaladni a nyelőcsövön. Az pedig eszünkbe se jusson, hogy víz nélkül próbáljuk lenyelni a pirulát. Dr. Life--Fekélyes lett a férfi pénisze, majd leesett: kiderült, rákos volt, majd meghalt (18+)http://www.life.hu/drlife/20180811-fekelyes-lett-a-ferfi-penisze-majd-leesett-kiderult-rakos-volt-majd-meghalt.htmlRitka betegségben szenvedett a férfi: antibiotikumot kapott fekélyes péniszére, ám a nemi szerve leesett. Később kiderült, rákos, nem is tudták megmenteni az életét. Dr. LifeThinkstockVelemi házában gyógyulgat Törőcsik Marihttp://www.life.hu/drlife/20180818-velemi-hazaban-gyogyulgat-torocsik-mari-kossuth-es-jaszai-maridijas-szineszno.htmlTovábbra is vidéki otthonában pihen Törőcsik Mari. A Nemzet Színésze a világtól elvonulva gyógyul velemi házában. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.