Íme 7 rossz szokás, amely káros hatással lehet az agyunkra

Forrás: Shutterstock -
agy magány egészség alvás mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a dohányzás vagy a kevés alvás lehet rossz hatással agyunk működésére. Íme 7 szokás és állapot, amelyek nem megfelelően hatnak az egyik legfontosabb szervünkre. 

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen rossz szokása, némelyikről azt is tudjuk, hogy károsíthatja az egészségünket. Ám vannak olyanok, amelyek kifejezetten az agyunkra vannak rossz hatással. A Medibon.hu cikke most ezeket szedte össze.

1. Mozgásszegény életmód

A cikk szerint Dr. Charles Hillman az Illinois-i Egyetem professzora azt állítja, ha testünk nincs mozgásban, az agyunk sem működik megfelelően. Úgy vélik, hogy a mozgás sokkal inkább karbantartja az agyat, mint a szellemi játékok.

2. Kialvatlanság

Kedvez az agynak, ha van kialakult alvási rutinunk. Ha hosszabb távon nem alszunk eleget, akkor az kedvez az időskori elbutulásnak és az Alzheimer-kórnak is.

3. Magány

Tudvalevő, hogy az ember társas lény. Boldogabbak azok, akiknek családja van, vagy legalább néhány közeli barát veszi őket körül. A kutatások azt mutatják, hogy akik gyakrabban járnak társaságba, kisebb valószínűséggel lesznek az Alzheimer-kór áldozatai.

A gyorsételek helyett válasszunk egészségesett alternatívát agyunk egészsége érdekében! Forrás: Shutterstock

4. Hangos zene

Csupán 30 perc túl hangos zenehallgatás is elég ahhoz, hogy károsodjon az agyunk, ugyanis túl sok munkájába kerül feldolgozni a hangos jeleket. Azt írják, hogy soha ne hallgassunk fülhallgatón keresztül hangosabban zenét, mint a maximum hangerő 60 százaléka.

5. Gyorsételek

Azok, akik rendszersen étkeznek gyorsétteremben, rosszabb a memóriájuk, mint azoknak, akik a bogyós gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, diófélét, és leveles zöldségeket részesítik előnyben.

6. Dohányzás

Senkinek nem kell bemutatni a dohányzás káros hatásait, amelyek az agyra nézve sem elhanyagolhatók. Memóriavesztést és kétszer nagyobb az esélye a demenciának is.

7. Sötétség

Nemcsak a mozgás, hanem a napfény is serkenti az agyműködést. A tartós sötétség viszont rossz hangulatot, depressziót okoz, amely gátolja az agy megfelelő működésést is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.