3 dolog az intim fertőzésekről, amit senkitől nem mertél megkérdezni

betegség hüvely intim fertőzés nőitabuk fertőzés hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim fertőzések sokfélék lehetnek, ahogyan a fertőzések módja is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy szinte minden nő átesik az intim fertőzések valamelyikén legalább egyszer élete során. Vannak, akik hamar felismerik a tüneteket és nem restek orvoshoz rohanni segítségért, míg mai napig akadnak olyan nők is, akik szégyellik, hogy valami nincs rendben odalent és nem beszélnek róla senkivel. Íme, három kényes kérdés, amit talán még te sem mertél megkérdezni senkitől.

1. Intim fertőzésem van, félrelépett a pasim?

Túrós, kicsit darabos hüvelyfolyásod van és meglehetősen viszket odalent? Ez a hüvelygomba tünete lehet, amit legtöbbször a candida gomba túlszaporodása okoz a hüvelyben. Tévhit, hogy a hüvelygombát csak elkapni lehet valaki mástól, így egyáltalán nem biztos, hogy a párod az oka mindennek. Érdemes azonban orvoshoz fordulnod, mert a nőgyógyász pontosan meg tudja állapítani a fertőzés okát és megfelelő krémeket, tablettákat fog adni, amitől néhány nap alatt teljesen rendbe jössz. Teljesen más a helyzet, ha a trichomonasos hüvelyfertőzés tünetei jelentkeznek: zöldessárga, állagát tekintve habos, és kellemetlen szagú hüvelyfolyás. Ha ehhez hasonló tüneteid vannak, valószínűleg szexuális úton terjedő betegséget kaptál el, amit Trichomonas nevű parazita okoz. Ha orvos által is bebizonyosodik, hogy ebben szenvedsz, teljes joggal vonhatod kérdőre a partneredet.

Érdemes orvoshoz fordulnod, mert a nőgyógyász pontosan meg tudja állapítani a fertőzés okát Forrás: Shutterstock

2. Úgy tűnik, elkaptam valamit, azért még szexelhetek?

Egyáltalán nem ajánlatos ilyenkor szexuális kapcsolatot létesíteni senkivel. Először is nagyon fontos, hogy kiderüljön, mi áll a fertőzés hátterében. A legtöbb esetben ugyanis, ha a fertőzés ideje alatt történik az intim együttlét, könnyedén átadhatod azt a partnerednek, aki később majd visszapasszolja neked – ez az úgynevezett pingpong effektus. Ne szégyellj tehát orvoshoz menni, hidd el, nem te vagy az egyetlen, akinek ilyen gondja van. A nőgyógyász el fog látni jó tanácsokkal ezen a téren is: mikor lehet és mikor nem. Az intim fertőzések legtöbbje kellemetlen tünetekkel járhat, szúrhat, csíphet, viszkethet odalent, a különböző színű, minőségű hüvelyi folyásokról nem is beszélve. Ilyenkor általában amúgy sincs kedve az embernek a lepedőakrobatikához.

Egyáltalán nem ajánlatos ilyenkor szexuális kapcsolatot létesíteni senkivel Forrás: Shutterstock

3. Jelenleg nem élek nemi életet, mitől kaphattam fertőzést?

Sajnos a különböző fertőzéseket számos úton-módon elkaphatod: egy uszodában, egy nem megfelelő higiénikus mellékhelységben, de még egy hosszabbra nyúlt antibiotikum kúra is állhat a jelenség hátterében. Ez utóbbi esetben a legtöbbször bőséges, híg, áttetsző és halszagú hüvelyfolyás jelentkezik, ami a bakteriális vaginózis jellegzetes kísérője. Ennek hátterében is a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása áll.

Fontos, hogy ne próbáld magad diagnosztizálni! Bármilyen elváltozást is tapasztalsz, fordulj bizalommal orvoshoz. Nem kell szégyenkezned, ez bárkivel előfordulhat. A betegség kiváltó okának megfelelő gyógyszeres kezelése általában nagyon rövid idő alatt segít a fertőzés megszüntetésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.