Önvizsgálat és implantátum: megdőlnek a tévhitek a melldaganatról

Forrás: Thinkstock -
mell betegség mellrák önvizsgálat vizsgálat gyógyítás tévhit daganat kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján Dr. Forrai Gábor, a Duna Medical Center radiológiájának vezetője, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke összegyűjtötte a mellrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

1: Az önvizsgálat elengedő?

Az önvizsgálat életet menthet, de fontos észben tartani, hogy mire kitapinthatóvá válik a csomó, már egy nagyobb bonbon méretére duzzad. Ehhez képest a mammográfiai vizsgálat egy Tic-Tac méretű, vagy akár annál kisebb elváltozást is képes azonosítani. Ugyanakkor létezik – nem is ritkán – akár 10 centiméter átmérőjű daganat is, ami egyáltalán nem tapintható.

2: Szoptatás vagy terhesség alatt nem végezhető mammográfiai vizsgálat?

Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott mammográfiai vizsgálatot végezni, inkább ultrahang a javasolt képalkotó eljárás. Az első trimeszterben ez kiemelt fontosságú, mert a sugárzás károsíthatja a magzatot. A vizsgálat a szoptatás alatt sem ajánlott, mert ilyenkor a mellszövet duzzadtabb, így a vizsgált sikeressége kétséges. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor mindezt felülírhatja a radiológus döntése, és mégis el kell készíteni a mammográfiát.

Az önvizsgálat fontos, de nem elég Forrás: Thinkstock

3: A mellimplantátum kizárja a mammográfiai vizsgálat lehetőségét?

Az implantátum ugyan megnehezíti a vizsgálatot, de egyáltalán nem zárja ki. Sőt, a mammográfia a standard szűrőmódszer implantált melleknél is. Mindenképpen olyan egészségügyi intézményt kell keresnünk, ahol ismerik a speciális felvételek (ún. Eklund) készítésének módját, mert ilyenkor a megszokottól eltérő módon kell beállítani a melleket.

4: A dezodorok, a szűk melltartók és a mikrohullámú sütők felelőssé tehetőek a mellrák kialakulásáért?

Az olyan nők körében, akiknek a családjában előfordult emlőrák, számos esetet nem a génmutáció (BRCA1 és BRCA2), hanem a közös életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja alakítja ki a betegséget. A hibás gének az esetek 5-10 százalékárért tehetőek felelőssé, emellett közrejátszanak környezeti tényezők, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a gyógyszerek és az étkezés is. Ellenben nincs olyan meggyőző tudományos vagy klinikai bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a dezodorok, a szűk melltartók vagy a mikrohullámú sütők befolyásolnák a mellek egészségét.

5: A kismellű nők esetében ritkábban alakul ki a mellrák?

A betegség kialakulását nem befolyásolja a mell mérete. Ellenben az elhízás növeli a betegség kialakulásának kockázatát, a túlsúlyos hölgyeknek pedig többnyire nagyobb keblekkel rendelkeznek, így elképzelhető, hogy ennek nyomán terjedt el ez a feltételezés.

6: A mellrák egy nagyobb ütés hatására is kialakulhat?

Még ma is sokan úgy vélik, hogy egy nagyobb mellre mért ütés, esetleg a mell zúzódása hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Ez a tévhit részben azért alakult ki, mert a mellett ért trauma miatt orvoshoz forduló hölgyeknél több esetben felfedezték a mindaddig észrevétlenül növekvő daganatot. Azonban a daganatok kialakulása és sérülések, ütések között semmi összefüggés nincs.

Még mindig rengeteg a tévhit a mellrákkal a kapcsolatban Forrás: Dreamstime

7: A férfiaknak nem lehet mellrákjuk?

A betegség felismerését tovább nehezíti, hogy a férfiak közül többen egyáltalán nem is gondolnak rá, hogy a mellrák náluk is kialakulhat. Körükben is nagyobb eséllyel jelenhet meg mellrák azoknál, akiknek édesanyja vagy édesapja is ebben szenvedett, azaz a genetikai okok férfiaknál is szóba jönnek. További kockázati tényezőt jelent a magas ösztrogénszint, amit a legtöbb esetben az elhízás vált ki, emellett fontos tényezők az alkoholizmus, a májbetegség, korábbi mellkasi sugárkezelés és egyes kromoszóma-rendellenességek, valamint egyes hormonok szedése. Továbbá kimutatható az is, hogy az átlagosnál magasabb hőmérsékletű munkahelyeken (pl.: kemence mellett, kohóban, hengerműben, vagy gépkocsikat előállító üzemben) dolgozó férfiak kétszer akkora eséllyel betegszenek meg emlőrákban, mint a szobahőmérsékleten vagy akár a szabad ég alatt dolgozók.

8: A mellrákra való hajlam csak anyai oldalról örökölhető?

A mellrákra való hajlam mindkét szülőtől örökölhető! Ha egy nő édesapjának mellrákja volt, ugyanúgy magasabb lesz a betegség kialakulásának esélye, mintha az édesanyja lett volna a beteg.

9: A mellrák egyet jelent a mell teljes eltávolításával?

Csupán a megbetegedések 10-15 százalékában szükséges a mell teljes eltávolítása. Az esetek többségében a mell kisebb részének sebészi eltávolítása elégséges. A határeseti (B3) emlődaganatok esetében, megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető vákuum-asszisztált excízió. A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba és nem marad hegvonal sem.

10: A gyerekvállalás nem befolyásolja a mellrák kialakulását?

A gyerekvállalás és a szoptatás csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy az olyan csoportok körében ahol ritka a gyerekvállalás, például az apácáknál, valamivel gyakrabban fordul elő mellrákos megbetegedés.

+1: A mellrák gyógyíthatatlan?

Az időben felismert és kezelt mellrák önmagában nem halálos! Ha megakadályozzuk, hogy a daganat elérje a véráramot vagy a nyirokcsomókat és megelőzzük az áttétképződést, akkor a gyógyulás esélye közel 100%-os.

Survivor Balázs teljesen kiszáradt: orvosi segítségre szorulthttp://www.life.hu/drlife/20181012-survivor-balazs-teljesen-kiszaradt-orvosi-segitsegre-szorult.htmlOrvosi segítségre szorult a forgatáson a Survivor játékosa, Balázs. Kiderült, hogy a férfi teljesen kiszáradt. Dr. LifeOrigoCurtis műtött térde miatt hatalmas fájdalmakat élt át a Csak show és más semmi próbáinhttp://www.life.hu/drlife/20181012-curtis-mutott-terde-miatt-hatalmas-fajdalmakat-elt-at-a-csak-show-es-mas-semmi-probain.htmlCurtis péntek este lesz látható a Csak show és más semmi című új TV2-es produkcióban. A próbákat alaposan megszenvedte a rapper, ugyanis műtött térde miatt sok feladat fájdalommal járt.Dr. Life--16 hónaposan 25 kilót nyom az indiai kislány: videóhttp://www.life.hu/drlife/20181011-16-honaposan-25-kilot-nyom-az-indiai-kislany.htmlA 16 hónapos indiai kislánynak kielégíthetetlen étvágya van, így már 25 kilósra hízott. Szülei istent hibáztatják a gyermek súlya miatt. Dr. Life--A tejtermékek fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyéthttp://www.life.hu/drlife/20181011-a-tejtermekek-fogyasztasa-csokkenti-a-cukorbetegseg-kialakulasanak-eselyet.htmlA rendszeres sajtfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét - derült ki egy friss kutatásból. Dr. Life--Újra kórházba került Selena Gomezhttp://www.life.hu/drlife/20181011-ujra-korhazba-kerult-selena-gomez.htmlAlacsony fehérvérsejtszáma miatt került kórházba Selena Gomez, aminek a veseátültetéséhez lehet köze. Az énekesnő mentálisan is instabil, jelenleg terápián kezelik. Dr. Life--Gyógyíthatatlan mellrákkal küzd a Topmodell leszek! sztárja, Jael Strausshttp://www.life.hu/drlife/20181011-gyogyithatatlan-mellrakkal-kuzd-a-topmodell-leszek-sztarja-jael-strauss.htmlJael Strauss, a Topmodell leszek! című műsor 2007-es évadának szereplője mellrákkal küzd. Az orvosok szerint gyógyíthatatlan, de megkezdték a kezelését. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.