A fájdalomküszöb legendája: hitek, tévhitek

Forrás: Shutterstock -
10percalatt fájdalomküszöb fájdalom tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milliószor hallottuk már, hogy kinek hol van a fájdalomküszöbe, hogy a férfiaké alacsonyabb, míg a nőké magasabb. De vajon mit is jelent pontosan az, hogy fájdalomküszöb? És mi igaz a közszájon forgó megállapításokból? Íme, az igazság!

A fájdalomküszöb az a legkisebb határunk, amelynél egy bennünket érő ingert fájdalomnak érzünk. Ez a határ mindenkinél más, van, akinél magasabb, tehát jobban tűri a fájdalmat, míg másoknak alacsonyabban van, tehát viszonylag kis ingerre is fájdalommal reagálnak. Ez nem egy állandó határérték, sok-sok minden befolyásolhatja és igazából állandó változásban van.

A fájdalomküszöb az a legkisebb határunk, amelynél egy bennünket érő ingert fájdalomnak érzünk Forrás: Shutterstock

Mikor csökken és mikor nő?

A befolyásoló tényezők között legtöbbször a pszichés állapot áll: általában csökken lehangoltság, depresszió, szorongás, stresszhelyzet esetén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szokásosnál fájdalmasabbnak érzünk olyan dolgokat, amiket korábban szinte észre sem vettünk. Ugyanakkor az adrenalinszint emelkedése, az alkoholos italok fogyasztása vagy például az erős koncentráció éppen ellenkezőleg hat: megemeli a fájdalomküszöböt és szinte nem is reagálunk azokra az ingerekre, amelyek egyébként nagymértékű fájdalmat okoznának. Gondoljunk csak azokra a sportolókra, akik egy rangos sportesemény idején szenvednek súlyos sérülést, de mit sem törődve ezzel, a végsőkig küzdenek a győzelemért.

Bár maga a fájdalom minden esetben és mindenki számára kellemetlen érzés, biológiai szempontból nagyon hasznos. A fájdalom hatására azonnal felfüggesztjük a fájdalmat kiváltó tevékenységet, így adva esélyt a szervezet számára a regenerálódásra, gyógyulásra. Sajnos léteznek olyan veleszületett betegségek, amelyek hatására a beteg soha nem érez fájdalmat – ez elsőre irigylésre méltónak hangozhat, de gondoljunk csak bele, milyen súlyos sérüléseket szerezhetnek az ilyen betegek gyakorlatilag a tudtukon kívül.

Az adrenalinszint emelkedés, az alkohol fogyasztás vagy az erős koncentráció megemeli a fájdalomküszöböt Forrás: Shutterstock

A nők vagy a férfiak bírják jobban?

Ki ne hallotta volna már ezerszer, hogy a férfiak még egy náthát is megszenvednek, míg a nők fájdalomküszöbe kifejezetten magas, gondoljunk csak a szülésre... Hogy mi igaz ebből valójában? Eláruljuk: semmi! Különböző klinikai vizsgálatok és epidemológiai adatok alapján a szakemberek ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a nők fájdalomküszöbe egyértelműen alacsonyabb, mint a férfiaké és kisebb a fájdalmas ingerrel szembeni toleranciájuk is – ami részben a hormonszintváltozásokkal hozható összefüggésbe.

Intim fertőzések félrekezelése és elhanyagolása: komoly gond lehet belőlük!http://www.life.hu/drlife/20181017-intim-fertozesek-felrekezelese-es-elhanyagolasa.htmlAz intim problémákkal – bármilyen természetűek is legyenek – foglalkozni kell. A megszokottól való eltérést tapasztalsz? Fordulj mielőbb orvoshoz! Mégpedig azért, mert ha elhanyagolod az intim fertőzéseket vagy félrekezeled magad, komoly egészségügyi problémáid lehetnek. Dr. LifeOrigoKalandozás intim tájakon: így vigyázz a higiéniádra!http://www.life.hu/drlife/20181005-intim-higienia-megorzese.htmlAz intim higiénia rendkívül fontos mind a férfiak, mind a nők esetében. Az ápoltsághoz és a tisztasághoz az intim testrészek napi gondozása is hozzátartozik. De mit tegyünk és mit ne, hogy minden rendben legyen odalent? Eláruljuk! Dr. LifeOrigoDe mi is az a hüvelyi pH? És mit tegyek, ha felborul az egyensúly?http://www.life.hu/drlife/20181001-huvelyi-hp-ertek-egyensulya-es-mi-tortenik-ha-felborul.htmlA pH-értékekről sokat hallottunk már különböző reklámokban, fórumokon, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában? Mi célt szolgál a szervezetben, mi történik, ha felborul az egyensúlya, és hogyan hozhatjuk ismét helyre? És mi köze van a hüvelyhez? Íme, egy alap hüvelyi pH-kisokos, kezdőknek. Dr. LifeOrigoMitől fáj a gyerek feje? Lehet, hogy nem ivott eleget!http://www.life.hu/drlife/20180731-folyadekfogyasztas-fontossaga-es-osztonzese-gyerekkorban.htmlAnya, fáj a fejem! Hányszor hallottuk ezt az iskolából hazatérő gyerektől? Persze, a fáradtság is lehet az oka, esetleg a kevés oxigén, de ha az okokat keressük, legtöbbször kiderül: nem volt elég a folyadékbevitel... Dr. LifeOrigoMindent az inkontinenciárólhttp://www.life.hu/drlife/20180509-mindent-az-inkontinenciarol-formai-tunetek-kezelese.htmlAz inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával pedig nő a gyakorisága. De ne aggódj! Egyrészt tudd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, másrészt ma már számos módszer létezik, aminek a segítségével befolyásolhatod, vagy akár meg is szüntetheted ezt a kellemetlen egészségügyi tünetet. Dr. LifeOrigoHárom tipp inkontinencia ellenhttp://www.life.hu/drlife/20180508-hazi-praktikak-tippek-inkontinencia-ellen.htmlBárkivel előfordulhat, hogy vizelet-visszatartási problémával küzd, legyen szó fiatalokról, idősekről, férfiakról vagy nőkről. Ez a probléma lehet időszakos vagy krónikus, de szerencsére van néhány tippünk arra, hogyan védekezhetsz ellene. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.