Már egy doboz energiaital elfogyasztása is károsan hat a szervezetre

Forrás: Thinkstock -
kutatás energiaital káros koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy már egy doboznyi energiaital elfogyasztása is károsan hat az egészségünkre.

Már egyetlen doboz energiaitaltól is károsodhat az érrendszerünk – számolt be az Origo. A lap azt írja, nem kell nagy mennyiséget fogyasztanunk az italból ahhoz, hogy jelentkezzenek a káros hatásai.

Egy friss kutatás szerint egy egészséges fiatal felnőttnél röviddel egy pohár energiaital elfogyasztása után már látványosan romlani kezd a vérerek állapota. Azt azonban egyelőre a szakemberek sem tudják megmondani, pontosan mely összetevő okozza ezt a hatást.

Szakértők szerint jobb, ha inkább nem fogyasztunk energiaitalokat Forrás: Thinkstock

Azt gyanítjuk, hogy a koffein és valamelyik másik energiaital-összetevő, például a taurin kombinációja az, ami károsodást idéz elő az érrendszer működésében. Annyi biztos, hogy kutatásunkban az endoteliális funkció 90 perccel az energiaital elfogyasztása után gyengült” – nyilatkozta John P. Higgins kardiovaszkuláris megbetegedésekkel foglalkozó specialista, a houstoni McGovern Medical School at UTHealth kutatója.

A kutató úgy véli, a legveszélyeztetettebb csoportba különösen a fiatalok, a koffeinre érzékenyek, a várandós nők, az élsportolók, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, illetve egyes, stimulánsként ható gyógyszereket szedő páciensek tartoznak.

Kate Beckinsale színésznő Jack Whitehall komikussal csókolózott: lefotózták őkethttp://www.life.hu/sztarok/20181105-kate-beckinsale-szineszno-jack-whitehall-komikussal-csokolozott-lebukott-a-par.htmlKate Beckinsale és partnere nem tudták türtőztetni magukat a nyilvánosság előtt: szenvedélyes csókokat váltottak. TV + Sztárok--A Spice Girls turnéjával Victoria Beckham is sokat fog keresnihttp://www.life.hu/sztarok/20181105-a-spice-girls-turnejaval-victoria-beckham-is-sokat-fog-kereni.htmlA Spice Girls összeáll, de nem lesz teljes a banda, Victoria Beckham ugyanis nem hajlandó részt venni a turnén, ám ennek ellenére ő is részesedhet a bevételekből.TV + Sztárok--Madeleine McCann eltűnéséből lett milliomos egy volt nyomozó, Goncalo Amaralhttp://www.life.hu/sztarok/20181105-madeleine-mccann-eltunesebol-lett-milliomos-egy-volt-nyomozo-goncalo-amaral.htmlMadeleine McCann eltűnéséről írt könyvet egy volt nyomozó, Goncalo Amaral: hatalmas vagyon hozott számára a végtelenül szomorú történet. TV + Sztárok--Semmit nem tudni a legendás tévébemondó, Baleczky Annamária temetésérőlhttp://www.life.hu/sztarok/20181105-semmit-nem-tudni-a-legendas-tevebemondo-baleczky-annamaria-temeteserol.htmlBaleczky Annamária egy idősek otthonában hunyt el 70 évesen, temetéséről azonban semmit nem tudnak a barátai. Elkísérték volna utolsó útjára, de még arról sem értesültek, hogy megtartották-e már a búcsúztatást. TV + SztárokOrigoÚjra férjhez ment Pataki Zita édesanyjahttp://www.life.hu/sztarok/20181104-ujra-ferjhez-ment-pataki-zita-edesanyja.htmlNagy a boldogság Pataki Zita családjában: újra férjhez ment a csinos időjós édesanyja. TV + SztárokOrigoBíró Ica a közösségi oldalán írta le: heteken belül kilakoltathatják őt és családjáthttp://www.life.hu/sztarok/20181104-biro-ica-kozossegi-oldalan-irta-le-heteken-belul-kilakoltathatjak-ot-es-csaladjat.htmlAhogy azt a Life.hu is több ízben megírta, Bíró Ica 10 évvel ezelőtti svájcifrank-alapú hitele miatt hatalmas adósságot halmozott fel, mivel nem tudta fizetni a sokszorosára nőtt törlesztőrészletet. A helyzet kezd kilátástalanná válni. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.