Mínusz 20 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak a veszélyes szúnyogok

Forrás: Photographer: James Gathany -
betegség veszélyes szúnyog hideg pusztulás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még ősszel is találhatunk szúnyogot a lakásban, amelyek nagyobb kellemetlenséget is okozhatnak egy kis bőrpírnél. Az utóbbi években három új szúnyogfaj vert gyökeret hazánkban. 

Legalább három, hazánkban korábban ismeretlen szúnyogfajjal kell ma már együtt élnünk – kezdi cikkét a Bors. Utánajártak, mi kell ahhoz, hogy jövőre kevesebb szúnyoggal legyen dolgunk, és milyen kárt okozhatnak a csípésükkel az állati és az emberi szervezetben.

A koreai szúnyog, a tigrisszúnyog és a bozótszúnyog a nemzetközi áruszállításnak köszönhetően jutott el Magyarországra. Ma már velük is számolnunk kell.

Végzetes is lehet a szúnyogcsípés Forrás: Photographer: James Gathany

„A hideg tél nem kedvez nekik, egy nagyjából egyhetes mínusz 20 fok körüli fagy kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak. Sajnos a temetők környéke tökéletes túlélőhely nekik. A lárváknak ugyanis szükségük van édes vízre, a temetői vázákban pedig mindig van friss víz” – mondta a Borsnak Víg Károly entomológus. Azt is elárulta, szerinte a tigrisszúnyog a legrosszabb, ezek terjesztik az ember számára is veszélyes chikungunya-, a dengue- és a sárgalázat.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy miután megtelepedtek, milyen kórokozókat és milyen sikerrel tudnak átadni. A Pécsi Tudományegyetemen végzett első vizsgálatok során több mintából is kimutatták például a bőrférgességet okozó élősködőt. Ez a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni, de komoly gyulladást okoz például a bőrben vagy a szemben.

Fodor László professzor, a Magyar Zoonózis Társaság elnöke elmondta a lapnak, hogy jelentős növekedés észlelhető a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban. Az emberi és állati megfertőződések száma is nőtt. Bár ezek még mindig ritka esetek, de végzetes lehet, mert a csípés agyvelő- vagy agyhártyagyulladással is járhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.