Az elhízás, a magas vérnyomás és a dohányzás is a leggyakoribb halálokok között van

Forrás: Shutterstock -
halálozás halál cukorbetegség elhízás magas vérnyomás dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1950-es évek óta nőtt a várható élettartam, ám ez a növekedés mostanában lelassult. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent cikk feltárja többek között azt is, mi a halálesetek 4 leggyakoribb oka. 

Hatvan évvel ezelőtt még csak 53 évig éltek a nők, a férfiak pedig 48. A várható élettartam 1950 és 2017 között jelentősen megnőtt, ám ez a növekedés most lelassult - írja a HVG. A cikket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány alapján készítették.

A kutatók a világ 195 országát elemezték. Kiderült, hogy a közelmúltban történt pozitív változásokra a közeljövőben nem lehet számítani, a háborúk és a terrorizmus is veszélyt jelentenek a globális egészségre. "Az ezekhez köthető áldozatok száma 2007 és 2017 között 117 százalékkal növekedett. Ennek a korszaknak az egyik meghatározó járványa az ópiátfüggőség, amely érintettjeinek száma 2017-ben négymillióval növekedett, és 110 ezren haltak meg benne" - idézi a cikk Christopher Murray-nek, a Washingtoni Egyetem kutatójának szavait.

Az elhízás is kiválthatja a kettes típusú diabéteszt Forrás: Shutterstock

A halálesetek nagy része azonban elodázható lenne. A halálesetek négy leggyakoribb oka ugyanis a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint és a túlsúly, valamint az elhízás. Ezek az összes, 55,9 millió haláleset 51,5 százalékát okozták.

A 2017-es adatok szerint a halálesetek 73,4 százaléka nem fertőző betegségből adódott. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések (17,8 millió áldozat) álltak, második helyen a rák (9,6 millió elhunyt) és a krónikus légúti betegségek (3,9 millió halálos áldozat). A túlsúly következtében kialakult kettes típusú diabéteszben pedig több mint 1 millió ember hal meg évente.

Akár tüdőbetegséget is okozhatnak a zuhanyrózsán található baktériumokhttp://www.life.hu/drlife/20181110-akar-tudobetegseget-is-okozhatnak-a-zuhanyrozsan-talalhato-bakteriumok.htmlAzt hihetnénk, hogy a zuhanyrózsa megtisztít minket, és lemossa a napközben ránk rakódott baktériumokat. Ám azt csak kevesen gondolnák, hogy olyan baktériumok is megtelepedhetnek rajta, amelyek megtámadják a tüdőnket. Dr. LifeThinkstockAz Alzheimer-kór jelei már 15 évvel a halál előtt jelentkezhetnekhttp://www.life.hu/drlife/20181109-az-alzheimer-kor-jelei-mar-15-evvel-a-halal-elott-jelentkezhetnek.htmlAz Alzheimer-kór az egyik legalattomosabb időskori megbetegedés, amelynek tünetei már a halál előtt 15 évvel megjelenhetnek. Dr. LifeOrigoBetegsége miatt lemondta koncertjeit Tóth Verahttp://www.life.hu/drlife/20181109-betegsege-miatt-lemondta-koncertjeit-toth-vera.htmlTóth Vera a Facebook-oldalán közölte rajongóival, hogy az összes koncertjét le kell mondania, mert komoly betegséget állapítottak meg nála. Dr. LifeOrigoTörőcsik Mari újra kórházban vanhttp://www.life.hu/drlife/20181109-torocsik-mari-ujra-korhazban-van.htmlTörőcsik Mari újra kórházba került. Orvosai egyelőre nem javasolják neki a visszatérést. Dr. Life--Drogfüggőségéről vallott Aureliohttp://www.life.hu/drlife/20181109-drogfuggosegerol-vallott-aurelio.htmlA ValóVilág egykori sztárja, Aurelio őszintén vallott élete azon időszakáról, amikor még drogfüggő volt. Dr. LifeOrigoBoros Lajos a kóma alatt olykor agresszív volthttp://www.life.hu/drlife/20181108-boros-lajos-a-koma-alatt-olykor-agressziv-volt.htmlÖt hétig feküdt kómában Boros Lajos műsorvezető a szívműtéte után. Épp a házassági évfordulóján ébredt fel. Vár rá még egy műtét, most a kórházban töltött időről és a kómáról mesélt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.