fültisztító pálcika fül egészség fültisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fület nem egyszerű tisztítani, ráadásul a vélemények is megoszlanak arról, mivel és milyen gyakran érdemes csinálni. Szakemberek most elárulták, mi az a 4 dolog, amit mindenképpen érdemes elkerülnöd.

Túl gyakran tisztítod

Bár jó ötletnek tűnhet, az audiológus szakember nem javasolja, hogy túl gyakran tisztítsuk a fülünket. Érzékszervünknek ugyanis van egy természetes öntisztító mechanizmusa. Arról nem is beszélve, hogy a fülnek szüksége van fülzsírra, hogy megóvjon bennünket a különböző baktériumoktól.

Éles tárggyal tisztítod

Rémisztően hangzik, de sokan megteszik. Nagyon veszélyes éles tárggyal (például körömmel, kocsikulcssal vagy egyéb pálcikával) tisztítani a fülünket, hiszen akár be is szakíthatják a dobhártyát, ami süketséghez vezethet.

Csak óvatosan a füled tisztításakor! Forrás: Thinkstock

Forró olajat használsz

Sokan használnak fülük tisztításához valamilyen olajat (például babaolajat). Ez abban az esetben lehet káros, ha túlságosan forró az olaj, ez ugyanis égési sérüléseket és halláskárosodást is okozhat. Ha mindenképpen olajat használsz, először csepegtess belőle a csuklódra és csak akkor alkalmazd a füledben, ha langyos.

Fülgyertya

Bár sokan hasznosnak tartják, a fülgyertyával óvatosan kell bánni. Ha rosszul használjuk, égési sérüléseket vagy dobhártya-deformációt is okozhat – írja az Audiology And Hearing Aid Center.

Kiderült, hány használat után kell törölközőt cserélnihttp://www.life.hu/drlife/20181115-kiderult-hany-hasznalat-utan-kell-torolkozot-cserelni.htmlSokkal gyakrabban kellene cserélni a törölközőt, mint ahogy ezt általában tesszük: erre jutottak a kutatók. Dr. LifeOrigoE-cigi robbant fel a férfi zsebében: komoly égési sérüléseket szenvedetthttp://www.life.hu/drlife/20181115-ecigi-robbant-fel-a-ferfi-zsebeben-komoly-egesi-seruleseket-szenvedett.htmlNagyon súlyos sérüléseket szenvedett az az angol édesapa, akinek felrobbant egy e-cigi a zsebében: bőrátültetésre volt szüksége. Dr. Life--Egy alvásszakértő szerint csak délelőtt 10 óra után kellene elkezdeni dolgoznihttp://www.life.hu/drlife/20181115-egy-alvasszakerto-szerint-csak-delelott-10-ora-utan-kellene-elkezdeni-dolgozni.htmlKárosan hathat az egészségre a délelőtt 10 óra előtti munkavégzés – árulta el egy szakember. Dr. Life--Bélbaktériumokat találtak az egészséges emberi agybanhttp://www.life.hu/drlife/20181114-belbakteriumokat-talaltak-az-egeszseges-emberi-agyban.htmlMegdöbbentő eredményre jutottak a University of Alabama kutatói: különös dolgot talltak az emberi agyban. Dr. Life--A ráknál is pusztítóbbak lehetnek az ellenálló baktériumokhttp://www.life.hu/drlife/20181114-a-raknal-is-pusztitobbak-lehetnek-az-ellenallo-bakteriumok.htmlAz antibiotikumok nem megfelelő használata miatt kialakuló ellenálló kórokozók néhány évtizeden belül több ember halálát fogják okozni világszerte, mint a rák, hacsak nem történnek hatékony ellenlépések - írta a Magyar Idők. Dr. Life--Durván szétszabatta az arcát Meg Ryan: fotóhttp://www.life.hu/drlife/20181113-durvan-szetszabatta-arcat-meg-ryan.htmlMeg Ryan túlzásba vitte a plasztikai műtéteket: már alig hasonlít fiatalkori önmagára. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.