Az éjszakai munka és az egészségtelen életmód különösen megnöveli a 2-es típusú diabétesz kockázatát

egészségtelen éjszakai műszak diabétesz életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszertelen éjjeli műszak és az egészségtelen életmód különösen magasra emeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a nőknél - tárta fel egy pénteken megjelent tanulmány.

A kutatók megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli a több műszakban végzett munka és az egészségtelen életmód. A rendszertelen éjszakai műszak és az egészségtelen életmód kombinációja pedig különösen magasra emeli a kockázatot.

A korábbi kutatások nyomán közismert, hogy az egészségtelen életvitel: dohányzás, egészségtelen étrend, kevés testmozgás, továbbá a túlsúlyosság vagy elhízottság megemeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikóját. A többműszakos munkavégzést, különösen az éjszakai műszakot szintén kapcsolatba hozták már a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatával.

A British Medical Journal folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerzői szerint azonban először készült olyan vizsgálat, amely az egészségtelen életmód és a rendszertelen éjjeli munka kombinált hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával kapcsolatban. A tudósok két hosszú távú tanulmányt elemeztek, amelyek 1976-ban és 1989-ben amerikai nővérek bevonásával folytak. Mintegy 143 ezer nővér adatait vizsgálták meg, akinek a kutatás kezdetén nem volt 2-es típusú diabétesze, szív- és érrendszeri betegsége vagy rákja. A nők aztán rendszeres időközönként töltöttek ki kérdőívet egészségi állapotukról, táplálkozásukról és életmódjukról. A kutatásban részt vevő nővérek havonta legalább három éjszakát dolgoztak a nappali és esti műszakjuk mellett.
A résztvevők állapotát 22-24 éven át követték. Időközben közülük csaknem 11 ezret diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel. Az elemzés szerint a rendszertelen éjjeli műszakokban dolgozóknál minden ötödik évvel csaknem 31 százalékkal nőtt a 2-es típusú diabétesz megjelenésének kockázata.
Minden egészségtelen életmódfaktor - dohányzás, túlsúlyosság vagy elhízottság, rossz táplálkozás, kevés testmozgás - több mint duplájára növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulását.
Azoknál a nővéreknél, akiknél fennállt a négy faktor egyike, plusz éjszakai műszakot is végeztek, minden egészségtelen életmódfaktorral 2,83-szorosára nőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A kockázat magasabb volt, mintha pusztán összeadták volna az egészségtelen életmód és a rendszertelen éjszakai műszakok okozta kockázatot. A tanulmány szerzői kiszámolták, hogy a rotációs éjszakai műszak a kombinált magasabb kockázat 17 százalékáért volt felelős, míg az egészségtelen életmód a 71 százalékáért, a maradék 11 százalékot viszont a két kockázati tényező egymásra hatása tette hozzá.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a 2-es típusú diabétesz legtöbb esetben megelőzhető az egészséges életmódra való áttéréssel, és ez különösen sokat számíthat a rendszertelenül éjszakai műszakban dolgozóknál. A szerzők ugyanakkor rámutattak, hogy tanulmányuk megfigyelésen alapult, az okokról és okozatokról semmilyen egyenes következtetés nem vonható le, továbbá mivel a vizsgált csoportban csak nők és főleg fehérek voltak, az eredmények nem alkalmazhatók a férfiakra és más faji vagy etnikai csoportokra.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.