Drogfüggővé válhat a gyerek a foghúzás után felírt opioidtartalmú fájdalomcsillapítóktól

Forrás:Shutterstock -
foghúzás opioidok fájdalomcsillapító drogfüggő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan külföldön gyakoribb, de olykor itthon is előfordul, hogy opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat írnak fel a bölcsességfogak kihúzása után. Egy kutatás szerint pedig azok, akik ilyen szert szedtek, nagyobb eséllyel használnak rendszeresen hasonlókat a következő egy évben.

Itthon kevésbé jellemző, de külföldön gyakran előfordul az opioidtartalmú fájdalomcsillapítók használata bölcsességfog kihúzása után. Azoknál, akiknek felírnak ilyen fájdalomcsillapítókat, nagyobb eséllyel alakul ki később függőség, mint azoknál, akiknek másféle gyógyszerekkel enyhítették a fájdalmukat – írja a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. Ugyan az ilyen gyógyszereket szedők csak kis részénél alakul ki, annál nagyobb az esélye a függőségnek, minél többször használ ilyen pirulákat.

Főleg külföldön probléma a túl erős fájdalomcsillapítók használata Forrás:Shutterstock

A kutatáshoz 15 ezer, biztosítással rendelkező, 16 és 25 év közötti ember adatait vizsgálták. Olyanokat, akiknek írtak fel opioidtartalmú fájdalomcsillapítót a fogorvosnál 2015-ben. Azokat azonban kizárták, akiket korábban függőséggel diagnosztizáltak – írja a 24.hu. A 15 ezer alany 5,8 százaléka egy éven belül opioidfüggőséggel került orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.