A feldolgozott húsok és az alkohol fogyasztásának elhagyásával csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

megelőzés feldolgozott hús daganat rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, 51 millió alany bevonásával készült kutatás szerint az alkohol és a feldolgozott húsok elhagyásával akár 40 százalékkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata – írja a 24.hu a Business Insider nyomán.

A Rákkutató Világszervezet rákmelegőzést segítő, frissített dokumentuma szerint már a kis mennyiségű feldolgozott hús és alkohol is növeli többféle rákos betegség kialakulásának kockázatát. A szervezet egy 10 pontos listát állított össze, amelynek betartásával 40 százalékkal csökkentő a daganatos betegségek előfordulása.

A Rákkutató Világszervezet szerint az elhízás elkerülése kiemelten fontos, annyira, hogy a túlsúly néhány évtized múlva több daganatos betegség kialakulásáért lesz felelős, mint a dohányzás. A mostani dokumentumban először említik az üdítőitalokat és a feldolgozott élelmiszereket mint rizikófaktort. Fontos, hogy csökkentsük a gyorséttermi és magas zsírtartalmú ételek bevitelét, valamint a cukor és a keményítő fogyasztását is ajánlott redukálni. Szakértők szerint 2035-re 58 százalékkal emelkedhet az új daganatos megbetegedések száma, mert egyre több ország igazodik a nyugati életmódhoz. A megfelelő életvitellel azonban a betegségek 40 százaléka megelőzhető lesz.

A dohányzás elkerülésével, a helyes táplálkozás betartásával, mozgással és az elhízás csökkentésével globális szinten lehetne visszaszorítani a rákos megbetegedéseket. A legfrissebb kutatási eredmények pedig kiemelten említik a feldolgozott húsok és az alkohol fogyasztásának elhagyását.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.