A székleted elárulja, hogy elég vizet és rostot viszel-e a szervezetedbe

rost víz egészség kaki széklet Kaka folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak akkor érdemes a székletünket vizsgálni, amikor valamilyen problémát észlelünk. Sokat elárulhat ugyanis arról, mire van szüksége a szervezetünknek. Világosan látszik belőle, ha vizet vagy rostot kíván a testünk.

A Bristol Stool Chart egy olyan kisokos, amely megmutatja, milyen állagúnak kell lennie a székletünknek akkor, ha egészségesek vagyunk. Hét típusba sorolják a végterméket.

Általában a 3-as, 4-es és 5-ös típusú székleteket tekinthetjük normálisnak. Ezek kolbászszerűek, néhány repedés található rajtuk, könnyen áthatolhatóak, 2-3 centiméter átmérőjűek. Ebből arra következtethetünk, hogy kibocsátója elég rostot és vizet visz be a szervezetébe.

Megtudhatjuk a székletből, mire van szükségünk Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A Men's Health cikke szerint, akik az 1-es és 2-es típusú székletet produkálják, azok valamit rosszul csinálnak. Nekik ugyanis gyakran száraz, mogyorószerű a végtermékük, nehezebben végzik dolgukat, és olykor szorulástól is szenvednek. A székrekedést egyébként a fizikai inaktivitás is előidézheti.

A vizes halmazállapotú székletformák pedig kéz a kézben járnak valamilyen fertőzéssel, amellyel jobb azonnal orvoshoz fordulni. Az emésztéshez is folyadékot használ fel a testünk, így minél tovább időzik valami a szervezetünkben, annál több folyadék kell a megemésztéséhez.

Ha több rostot fogyasztunk, azok megszívják magukat vízzel a szervezetünkben, és könnyebben emésztődnek. Növeli a széklet lágyságát, gyorsabban kiüríti az étellel bevitt esetleges toxinokat.

Autoimmun betegségben szenvedett a nő, akiről azt hitték, az ördög szállta meghttp://www.life.hu/drlife/20190116-autoimmun-betegsegben-szenvedett-a-no-akirol-azt-hittek-az-ordog-szallta-meg.htmlAzt hitték a rokonai, hogy az ördög szállta meg, pedig valójában autoimmun betegségben szenvedett egy amerikai nő, akit végül az orvosoknak sikerült meggyógyítaniuk. Dr. Life--Dusev-Janics Natasa nyaki sérve miatt befejezi a kajakozásthttp://www.life.hu/drlife/20190116-dusevjanics-natasa-nyaki-serve-miatt-befejezi-a-kajakozast.htmlNyaki sérve miatt fájdalmakkal küzd Dusev-Janics Natasa olimpiai bajnok kajakozó. Úgy döntött, befejezi a versenyzést. Dr. Life--Levetetné melleit a Survivor egykori játékosa, Demeter Alexandrahttp://www.life.hu/drlife/20190116-levetetne-melleit-a-survivor-egykori-jatekosa-demeter-alexandra.htmlA Survivorből megismert Demeter Alexandrát mosolygós, életvidám nőként láthatták az emberek, ám valójában életének nagy része a fájdalomról és a félelemről szól: mellráktól retteg. Dr. Life--Rosszullétek gyötörték mellimplantátumai miatt, most kivetette őkethttp://www.life.hu/drlife/20190115-rosszulletek-gyotortek-mellimplantatumai-miatt-most-kivetette-oket.htmlA Texasban élő, 29 éves Lacey Heatherly az után rakatott be mellimplantátumokat, hogy 20 éves kora előtt megküzdött a mellrákkal. Nemrégiben úgy döntött, hogy kiveteti, hiszen egészségi gondjai támadtak miatta. Dr. Life--Szívbetegséget is okozhat a szmog, a maszk nem segíthttp://www.life.hu/drlife/20190115-szivbetegseget-is-okozhat-az-szmog-a-maszk-nem-segit.htmlA levegőben lévő magas szállópor-koncentráció számos megbetegedést okozhat. A legtöbben orvosi maszkkal védekeznek ellene, de a szakértő szerint ez nem feltétlenül hatásos. Dr. Life--Kern András megbetegedett: torokgyulladás miatt mondta le az előadásaithttp://www.life.hu/drlife/20190115-kern-andras-megbetegedett-torokgyulladas-miatt-mondta-le-az-eloadasait.htmlNagyon megijedtek a rajongók, ugyanis Kern András lemondta az előadásait, idén már nem először. Kiderült, mi történt a színésszel. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.