Zsírsejtekké programoztak át ráksejteket svájci kutatók

zsír ráksejt gyógyítás kutatók rákkutatás zsírsejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kombinált terápia segítségével sikerült ráksejteket zsírsejtekké alakítani egerekben a Bázeli Egyetem kutatóinak.

Ezáltal a tumorsejtek nem tudtak többé áttéteket képezni.

A tumorsejtek szélsőséges módon képesek az átalakulásra. Képesek "nomádokká" válni: elhagyják az elsődleges tumort, és a véren keresztül a test más területeire vándorolnak, ahol megtelepszenek, és áttéteket képeznek - írja az MTI.

A megtelepedettből mobilis sejtekké való alakulásban egy olyan sejtfolyamat játszik szerepet, amely normális esetben az embrionális fejlődés során zajlik, és a szervek fejlődését teszi lehetővé.
Ez a sejtprogram az EMT (epithelialis-mesenchymalis átmenet). Ezt használta fel Gerhard Christofori, a Bázeli Egyetem kutatója és munkatársai, hogy egy új terápiás módszert fejlesszenek ki. Két, már ismert hatóanyag segítségével egerekkel végzett kísérletekben arra irányították az EMT-programot, hogy áttétet képező mellráksejtekből zsírsejtekké alakuljanak.

Áttörést érhettek el a svájci kutatók (Képünk illusztráció) Forrás: AFP

Az átalakult sejtek nem tudnak többé osztódni, és alig lehet megkülönböztetni őket a normális zsírsejtektől. De ami a legfőbb, hogy nem tudnak többé áttéteket képezni. A tudósok eredményeiket a Cancer Cell című tudományos lapban mutatták be.

Az egyik alkalmazott hatóanyag a kettes típusú diabétesz kezelésében használt roziglitazon, a másik a trametinib, amelyet a rákos sejtek növekedése és terjedése ellen adnak. A hagyományos kemoterápiával való kombinálással ezek a gyógyszerek a jövőben egyidejűleg gátolhatják a primértumor növekedését és az áttétképzést is - reméli Christofori. Ehhez azonban először pácienseken végzett tanulmányokra van szükség - tette hozzá a kutató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.