Ilyen súlyos egészségi problémákat okozhatnak a szénsavas üdítők hosszú távon

Forrás: Origo -
köszvény kutatás szívbetegség diabétesz szénsavas üdítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség, de a szívproblémák és a köszvény kialakulásának esélyét is jelentősen növelheti a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása – derült ki egy kutatás során.

A szénsavas üdítők ma is népszerűek, pedig számtalan negatív hatással járhat rendszeres fogyasztásuk, például fiatalkori elhízást okozhatnak. Kicsi a tápértékük, ugyanakkor többnyire cukrot, mesterséges édesítőszert vagy koffeint tartalmaznak. Az utóbbiak miatt pedig akár függőséget is okozhatnak.

A Harvard Egyetem szakemberei most arra hívják fel a figyelmet, hogy rendszeres fogyasztásuk elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus betegségek kialakulását.

Az szénsavas üdítőkkel csak óvatosan Forrás: Origo

Alapos kutatásuk során megállapították, hogy a férfiak esetében napi egy vagy két doboz szénsavas üdítő 26 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásnak esélyét. Az eredmény a nők esetében is hasonló volt.

Emellett rájöttek arra is, ilyen módon 20 százalékkal növekszik a szívproblémák, és 75 százalékkal a köszvény megjelenésének valószínűsége is - számolt be róla az Odyssey Online.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.