Szezonális depresszió – tényleg létezik?

Forrás: Shutterstock -
betegség depresszió szezonális depresszió remotiv2019 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tartós lehangoltság, más néven depresszió fogalmát szinte mindenki ismeri, még azok is, akiket szerencsésen mindeddig elkerült ez a megbetegedés. Ám depresszió és depresszió között is van különbség, épp ahogyan a kiváltó okok is sokfélék lehetnek. De ki gondolná, hogy a depresszió egy bizonyos fajtájában még az évszakok váltakozása is szerepet játszhat. Ez nem más, mint a szezonális depresszió, amiről – bár sokakat érint – talán mégsem beszélünk eleget.

A szezonális depresszió a depressziónak azon fajtája, amely minden év azonos időszakában jelentkezik, szinte menetrendszerűen. A téli évszakra jellemző változata a késő őszi hónapokban, illetve a tél beköszöntével, a napos órák számának csökkenésével egyidejűleg jelentkezik. Természetes fény hiányában ugyanis csökken a szervezetben az úgynevezett „boldogsághormonok", köztük a szerotonin szintje. Ezek a hormonok felelősek a hangulatunkért, befolyásolják az alvási szokásainkat is. Hiányuk esetén a megszokottnál levertebbek, kedvtelenebbek lehetünk, és mindinkább kilátástalannak ítélhetjük meg élethelyzeteinket. További tünet lehet az ingerlékenység, a csökkent energiaszint, a szociális elszigetelődés, az aluszékonyság, a koncentrálási nehézség, a különös éhség a szénhidrátokban gazdag ételek iránt, ennek okán pedig a súlygyarapodás.

A szezonális depresszió a depressziónak azon fajtája, amely minden év azonos időszakában jelentkezik Forrás: Shutterstock

Na de nyáron is?!

Előfordulhat az is, hogy valakinél nem az őszi vagy téli időszak beálltához, sokkal inkább a tavaszi, nyári évszakok megjelenéséhez köthetőek bizonyos – a téli változatétól eltérő – depressziós tünetek. Ez utóbbi szezonális depresszió ugyan ritkább, mégis sokakat érinthet.

A lényeg – ahogyan a klasszikus depresszió esetében – itt is a tünetek tartós fennállása és visszatérő jellege. Teljesen természetes, hogy télen kedvtelenebbek, tavasszal és nyáron meg inkább vidámabbak vagyunk. A lehangoltság önmagában még nem jelenti azt, hogy szezonális depresszióban szenvednénk. Amikor azonban a lehangoltsághoz további figyelmeztető jelek társulnak, és mindezek érezhetően mind a saját, mind pedig a környezetünk életét megnehezítik, illetve ha az évnek mindig ugyanazon szakaszában jelentkeznek, mindenképpen érdemes odafigyelni magunkra.

Fordított szezonális depresszió

Létezik egyfajta „fordított" szezonális depresszió is. Ez általában a tavasz, illetve nyár érkezésével kezdődik, és a gyakoribb téli depresszióval ellentétben a tünetei egészen mások, akár az előbbinek szöges ellentétei lehetnek. A „nyári" depresszióban szenvedők hangulata inkább túlfűtött, jellemző rájuk a mániás viselkedés, a megnövekedett szociális aktivitás, az eufórikus hangulat. A kiváltó okok egyelőre ismeretlenek, a feltételezések szerint a kialakulásban szerepet játszhat a genetika, az életkor, illetve az egyén hormonháztartása is.

A gyógyszeres kezelés szinte elkerülhetetlen, de sokat segíthet a pszichoterápia is Forrás: Shutterstock

A szezonális depresszió és a fordított szezonális depresszió jeleit komolyan kell venni! Ha ugyanis nem foglalkozunk vele kellően, annak komoly következményei lehetnek: a depresszió tartóssá válása, az öngyilkosságra való hajlam fokozódása, szociális elszigetelődés, tudatmódosító szerek használata, és még sorolhatnánk.

Hogyan kezelhetők ezek a megbetegedések?

Természetesen – ahogy a klasszikus depressziónál is – a gyógyszeres kezelés szinte elkerülhetetlen. Emellett sokat segíthet a pszichoterápia, az életmódváltás és az úgynevezett fényterápia is, aminek során különböző színű fényekkel gyakorolnak hatást az agyműködésre és a hormontermelésre.

Interjú Almásy Csilla fizioterapeutával: 10 év alatt megnégyszereződött a gerincbetegek számahttp://www.life.hu/drlife/20181219-interju-almasy-csilla-fizioterapeutaval.htmlManapság a különböző gerincproblémák népbetegségeknek számítanak, szinte nincs is olyan ember, akinek le lenne valamilyen kisebb-nagyobb gondja vele. De hogy hogyan tudjuk megelőzni a bajt, mit tegyünk, ha már érintettek vagyunk, és mit tehetünk, ha a műtét már elkerülhetetlen, arról Almásy Csilla gerincguru-gyógytornász-fizioterapeutát kérdeztük. Dr. LifeOrigoMindent az intimlézeres plasztikárólhttp://www.life.hu/drlife/20181203-az-intimlezeres-plasztikarol.htmlMilyen kérdésekkel, kérésekkel fordulnak a nők az intimp lasztikai sebészekhez, mikor érdemes felkeresnünk orvost, és milyen trendek hódítanak a nagyvilágban? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Balogh Illés, az Istenhegyi Magánklinika szakorvosa. Dr. LifeOrigoA fájdalomküszöb legendája: hitek, tévhitekhttp://www.life.hu/drlife/20181019-mindent-a-fajdalomkuszobrol.htmlMilliószor hallottuk már, hogy kinek hol van a fájdalomküszöbe, hogy a férfiaké alacsonyabb, míg a nőké magasabb. De vajon mit is jelent pontosan az, hogy fájdalomküszöb? És mi igaz a közszájon forgó megállapításokból? Íme, az igazság! Dr. LifeOrigoÍgy mondd el otthon, ha kiderült: intim fertőzésed vanhttp://www.life.hu/drlife/20181017-igy-vallj-szint-ha-intim-fertozesed-van.htmlSzúr, fáj, viszket, éget? Érzed, hogy valami stimmel odalent? A legjobb, amit tehetsz, hogy orvoshoz fordulsz, aki megállapítja, hogy pontosan mi a baj, és célzott kezelést javasol. Kézbe veszed a recepteket, megfogadod a jó tanácsokat és elindulsz haza. És azon töprengsz, hogyan fogja mindezt fogadni a párod... Dr. LifeOrigoIntim fertőzések félrekezelése és elhanyagolása: komoly gond lehet belőlük!http://www.life.hu/drlife/20181017-intim-fertozesek-felrekezelese-es-elhanyagolasa.htmlAz intim problémákkal – bármilyen természetűek is legyenek – foglalkozni kell. A megszokottól való eltérést tapasztalsz? Fordulj mielőbb orvoshoz! Mégpedig azért, mert ha elhanyagolod az intim fertőzéseket vagy félrekezeled magad, komoly egészségügyi problémáid lehetnek. Dr. LifeOrigoDe mi is az a hüvelyi pH? És mit tegyek, ha felborul az egyensúly?http://www.life.hu/drlife/20181001-huvelyi-hp-ertek-egyensulya-es-mi-tortenik-ha-felborul.htmlA pH-értékekről sokat hallottunk már különböző reklámokban, fórumokon, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában? Mi célt szolgál a szervezetben, mi történik, ha felborul az egyensúlya, és hogyan hozhatjuk ismét helyre? És mi köze van a hüvelyhez? Íme, egy alap hüvelyi pH-kisokos, kezdőknek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.