Véres vizelet: ezekre a betegségekre utalhat a megjelenése

megjelenés daganat véres vizelet betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A véres vizelet megjelenése rendkívül ijesztő lehet, és sok minden állhat a hátterében az egyszerűbb okoktól a súlyos betegségekig.

A haematuria, ismertebb nevén a véres vizelet megjelenése riasztó tud lenni, kialakulása mögött pedig sok betegség állhat. Dr. Zsigmond Ildikó és dr. Mezőfi Beáta, a Margit Medical Center radiológus főorvosai ennek kialakulásáról és okairól tájékoztatnak. A véres vizelet az emberek körülbelül 10 százalékánál fordul elő élete során, elhanyagolni pedig nem szabad a problémát, hiszen egy mögötte álló esetleges komoly betegséget kizárólag szakorvos zárhat ki.

Akkor jelentkezik, amikor a vesékből, a húgyhólyagból vagy a húgycsőből származó vér a vizelettel keveredik Forrás: Shutterstock

Az ok felkutatása

Ha hasi fájdalommal együtt jelentkezik a véres vizelet, azonnal orvoshoz kell fordulni.

nagyon gyakran a húgyutakban elakadt kő okozza a panaszokat,

Ha a láthatóan véres vizelet nem jár panasszal, akkor pedig urológust kell felkeresni, ugyanis komoly probléma is állhat a háttérben.

„Az ilyen estek 25%-ban fordul elő daganatos megbetegedés. Ha a vizeletben csak a laborvizsgálat tudja kimutatni a vért, és nincsenek panaszok, szintén van esély a daganatos eredetre (kb. 4-5%), ilyenkor is szükséges a kivizsgálás” – javasolja a szakember.

A vér- és vizeletvizsgálatok után általában kismedencei ultrahang készül, amellyel kimutatható a húgyutak esetleges kövessége és a vizeletelfolyási nehezítettség, de a vizsgálat a gyulladásos eltérésekre is fényt deríthet. Szükség lehet CT vizsgálatra is, amely kontrasztanyag nélkül is alkalmas a kövesség kimutatására, kontrasztanyaggal pedig a kisebb daganatokat is kimutathatja.

Amit tehetünk húgyutaink egészsége érdekében, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatok adta lehetőségeket Forrás: Shutterstock

Alkalmas a vizsgálat a daganatos betegség kiterjedésének a megítélésére is

.

Előzzük meg a bajt

A véres vizelet bármely életkorban előfordulhat, de férfiak és nők között eltérő a megjelenés gyakorisága.

Fiatalabb korban a hölgyeknél gyakoribb, elsősorban a gyulladásos betegségek nagyobb előfordulása miatt,

kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatok adta lehetőségeket.

A korai felismerés, mint minden daganatnál, itt is megkönnyíti a felépülést.

Az orvosok azt ajánlják, a vitaminbevételt inkább halasszuk a vérvétel utánrahttp://www.life.hu/drlife/20190212-az-orvosok-azt-ajanljak-a-vitaminbevitelt-inkabb-halasszuk-a-vervetel-utanra.htmlGondolkodtál már azon, hogy vérvétel előtt érdemes-e bevenned vitamint? Most választ adunk a kérdésre. Dr. LifeOrigoKim Kardashian pikkelysömörrel küzd – fotóhttp://www.life.hu/drlife/20190212-kim-kardashian-pikkelysomorrel-kuzd.htmlKim Kardashian nem titkolja, hogy a pikkelysömör időről időre megkeseríti az életét, újabban az arcán jelent meg, melyet furcsa, barnás krémmel próbál kezelni. Dr. Life--Demenciában szenved az ötéves gyermek, már a látását is elveszítettehttp://www.life.hu/drlife/20190212-demenciaban-szenved-az-oteves-gyermek-mar-latasat-is-elveszitette.htmlHároméves korában diagnosztizálták demenciával a most ötéves George Youngot. Mára a látását is elveszítette, kedvenc rajzfilmjét sem tudja megnézni, és szülei arcát sem láthatja. Dr. Life--Rendellenes fejlődése miatt kivették a magzatot Bethan Simpson méhéből, megműtötték és visszahelyeztékhttp://www.life.hu/drlife/20190212-rendellenes-fejlodese-miatt-kivettek-a-magzatot-az-anyamehbol-megmutottek-es-visszatettek.htmlKiderült, hogy a brit Bethan Simpson születendő kislánya rendellenesen fejlődik, ezért eltávolították a magzatot az anyaméhből, hogy megműtsék. A különleges operáció sikeresen végződött, így a babának esélye lesz a normális életre. Dr. LifeOrigoEzért fontos a D-vitamin a szervezetnekhttp://www.life.hu/drlife/20190208-ezert-fontos-a-dvitamin-a-szervezet-szamara.htmlKülönböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos. De miért is fontos a D-vitamin, és mi történik akkor, ha a szervezetünk ennek hiányában szenved? Dr. LifeOrigoÍme a koro nevű betegség, amely különös félelmekkel járhttp://www.life.hu/drlife/20190211-ime-a-koro-nevu-betegseg-amely-kulonos-felelmekkel-jar.htmlViszonylag keveset emlegetett mentális betegségnek számít a koro, amely különös félelmekkel jár. A nők a mellbimbójukat, a férfiak pedig a péniszüket féltik. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.