DIY ötletek: Meguntad a konyhabútorodat? Így varázsolhatod újjá!

Forrás: Life.hu -
felújítás konyhabútor DIY tippek fóliázás fólia ötletek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meguntad a konyhabútorodat vagy már túl kopott ahhoz, hogy jól mutasson az otthonodban? Nem kell egy vagyont költened rá, hogy lecsereléd. Mutatunk egy szuper módszert, amit ha elvégzel, egy teljesen új konyhát kaphatsz.

Meguntad a konyhabútorodat vagy már túl kopott ahhoz, hogy jól mutasson az otthonodban? Nem kell egy vagyont költened rá, hogy lecseréld. Mutatunk egy szuper módszert, amit ha elvégzel, egy teljesen új konyhát kaphatsz.
Ha meguntad a konyhádat vagy felújítanád, nem kell rögtön drága megoldáson gondolkoznod. Ha az ajtók és a konyhabútor váza jó állapotban van, nem kell mást tenned, mint bevonod fóliával.
Találd ki, milyen színűre cserélnéd le a mostanit. Figyelem! Olyan színt válassz, ami harmonizál az otthonod többi fő színével vagy színeivel.
Jelen esetben egy igen drasztikus változáson esett át ez a barna, kissé megkopott, de alapjában véve jó állapotban lévő konyhabútor. Sötét barnáról fehérre változtattuk a színét.

A konyhabútor korábban (balra) és az átalakítás után (jobbra) Forrás: Life.hu


Így kezdj hozzá!


1. Mindenképpen válaszd ki, milyen színű és mintázatú fóliát, öntapadós tapétát szeretnél használni. Érdemes a művelet előtt alaposan utána járni a témának. Fontos, hogy olyan fóliát válasszunk, ami minőségi, strapabíró, és amivel könnyű bánni. Ebben az esetben olyan fa erezetű fóliát használtunk, ami hő hatására szépen formázható, így a sarkok és hajlatok is szépen eldolgozhatók vele. Számoljuk, ki mennyi anyagra van szükség, és ahhoz képest plusz egy tekerccsel többet vegyünk. (Bármikor adódhat olyan eset, amikor vissza kell szedned a tapétát és már nem tudod újra felhasználni)

2. Ha megvan a fólia, tervezd meg a lépéseket. Jelen esetben az átfóliázás összesen 14 órát vett igénybe, így nem árt, ha több részletben állsz neki.

3. Alaposan tisztítsd meg a bútor felületét, zsírtalanítsd és portalanítsd. Nem érdemes kihagyni ezt a művelet, ugyanis, ha nem elég tiszta a felület, idővel felpúposodhat vagy visszamászhat a tapéta.

4. Készítsd elő a fóliázáshoz szükséges kellékeket. Sniccerre, ollóra, mérőszalagra, hajszárítóra vagy hot gunra és simító lapátra lesz szükséged.

5.Indulhat is a felújítás: mérd le alaposan, melyik felületre, milyen hosszúságú és szélességű tapéta darabra lesz szükséged. Ha ezzel megvagy, vágyd méretre az anyagot és már ragaszthatod is.

Tipp! Ne szedd le a tapéta hátulján lévő védőfóliát teljesen, fokozatosan húzd le azt, így egyszerűbben tudsz bánni a ragacsos hátrésszel. Minden apró lehúzás után használd a simító lapátot - ennek segítségével légmentesen tudod felhelyezni a tapétát. ha mégis légbuborékok keletkeznének, óvatosan húzd vissza az anyagot, vagy vékony tű segítségével szúrj bele a közepébe és ezután ismét használd a simítót.

6. A sarkokat és hajlatokat érdemes hajszárító vagy ún. hot gun hevítővel megmunkálni ragasztás közben, ugyanis az anyag melegen jobban rátapad a felületre és a sarkoknál szépen ráigazítható lesz. Fontos, hogy ne hevítsük túl az anyagot, mert elvékonyodhat és használhatatlanná válhat.

Fiókról-fiókra, polcról-polcra haladj tovább ugyanígy, amíg készen nem leszel. Jó munkát!

Ennél a konyhabútor-felújításnál sötétbarna öntapadós tapétát használtunk a munkalap lefedésére és white matt fa erezetű fehér tapétát az ajtók, keretek felújítására. Összesen 14 óra alatt készültünk el. A barna fóliából 3 méterre volt szükség, míg a fehérből 13 métert használtunk el. Összesen körülbelül 20 ezer forintba került a teljesen felújításunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.