Így tartsd a súlyod! Tippek a jojó-effektus elkerülésére

jojó-efektus hízás egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Könnyen, gyorsan mindent - ez a mai világ jelszava, sokan ennek szellemében állnak neki a fogyókúrának is. Mindezzel nemcsak a várt eredményt nem érik el, hanem további plusz kilókat szednek magukra - ami ráadásul kudarcélményt okoz számukra.

Az ideális fogyás viszonylag lassú, alapos, életmódváltással jár, és nem meríti ki a szervezetet. Érdemes egy felkapott kéthetes koplalótúra helyett időt és energiát szánni egészségünkre, így a megálmodott súlyt nemcsak elérni, hanem megtartani is képesek leszünk.

Thinkstock
Thinkstock


A gyors fogyás káros hatásai




Thinkstock
Thinkstock


Miért hízunk a diéta végén kétszer annyit?




Ez a raktározó üzemmód lelassítja az anyagcserét, magyarul a fogyókúra alatt zsírból alig, izomból viszont többet fogyunk, emiatt pedig tovább lassul az anyagcsere. Amikor a kúra végén újra normálisan eszünk, a szervezet elkezdi feltölteni a raktárait: így hízásnak indulunk. A hab a tortán az, hogy minél több rapid fogyókúrát végzünk, annál lassabb lesz az anyagcserénk, így a fogyáshoz egyre kevesebb kalóriát vihetünk be.

Mi a megoldás?




Thinkstock
Thinkstock


Mozgás nélkül nem megy



Hiába szeretnénk a kanapén ülve lefogyni napi két kapszula bevételével, sajnos nem fog sikerülni. Ahhoz ugyanis, hogy szervezetünk felpörögjön és zsírt égessen, mozognunk kell. Persze nem csodadiétás alapokon: nyugodtan, tervezetten és aktuális fizikai állapotunknak megfelelő módon érdemes nekivágni. Még a megfelelő diéta folyamatos tartásával sem feltétlenül érjük el a vágyott alakot: ugyanis ahhoz, hogy formásak legyünk, izmot is kell építeni testünkre a lefogyott zsír helyett. Ráadásul klinikai megfigyelések támasztják alá azt is, hogy csupán kevesebb kalória bevitelével a szervezet anyagcseréje a már említett raktározásra áll át, így inkább visszatartja a kilókat. Mozgással viszont normális ütemben le tudunk fogyni, és életünk részének megtartva segíthet az álomsúly megtartásában is.


Egy példa arra, hogy miért nem szabad gyorsan fogyni







Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!






Nézd meg magad kövéren!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120302-nezd-meg-magad-koveren.htmlSikertörténet: "Könnyek között üvöltöttem, hogy igenis le tudok fogyni!"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-sikertortenet-3-honap-alatt-majdnem-30-kilot-fogyott-niki.htmlSikertörténet: "A tükörbe nézve egy hájas embert láttam" - Így fogyott Peti 36 kilóthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120308-a-tukorbe-nezve-egy-hajas-embert-lattam-igy-fogyott.htmlSikertörténet: "30 kilót fogytam hat hónap alatt!" - Így nyerheted vissza versenysúlyodat szülés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120228-sikertortenet-30-kilot-fogytam-hat-honap-alatt-igy.htmlTényleg hizlalnak a fogamzásgátlók?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-tenyleg-hizlalnak-a-fogamzasgatlok.html326 kilót nyomnak együtt - Ők Magyarország legsúlyosabb házaspárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120309-326-kilot-nyomnak-egyutt-ok-magyarorszag-legsulyosabb-hazasparja.htmlTorna túlsúlyosaknak - ezek a legjobb zsírégető mozgásformákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-torna-tulsulyosaknak-ezek-a-legjobb-zsiregeto-mozgasformak.htmlNehezen jön össze a baba? A túlsúly is okozhatja!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-nehezen-jon-ossze-a-baba-a-tulsuly-is-okozhatja.html"Megőrülök a sajtokért, de nem bírja a gyomrom" - Így lúgosít Szabó Győzőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-megorulok-a-sajtokert-de-nem-birja-a-gyomrom-igy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.