méhnyakrákszűrés ciszta tánc egészséges életmód pajzsmirigy-túlműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zoltán Erika családanyaként és énekes-táncosnőként igencsak odafigyel az egészségére - és 14 éves kora óta a súlyára is. A természetes gyógymódok híve, s nem véletlenül: felbukkanó pajzsmirigy-problémáira is talált alternatív gyógymódot.  

Erikának eszébe sem jutott, hogy gond lehet az egészségével, míg a háziorvosa el nem küldte vérvételre, ahol kiderült, hogy nemcsak férjének, Robinak, hanem neki is pajzsmirigy-működési zavara van. Míg férjénél ehhez már cukorbetegség és magas vérnyomás is társult, Erika a megfelelő kezelésekkel elkerülte a szövődményeket, sőt, meg is gyógyult.

Forrás: Zoltán Erika
Forrás: Zoltán Erika

"Ma már mondhatom, hogy a pajzsmirigy-probléma a múlté: amikor kiderült, akkor körüljártam a betegségemet, és tudtam: nem szeretnék tartósan gyógyszereket szedni, ezért kipróbáltam többféle természetes gyógymódot is. Sokáig jártam egy akupunktúrás orvoshoz, illetve természetgyógyászhoz is. Most köszönöm szépen, jól vagyok, pajzsmirigyhormonok szedése nélkül is. A természetes gyógymódok és a tápálékkiegészítők, a gyógynövények eddig is közelebb álltak hozzám, mint a szintetikus gyógyszerek. Persze ez nem jelenti azt, hogy elutasítom a gyógyszereket, mert ha a lányom belázasodik, akkor lázcsillapítót adok neki, és Robinál a magas vérnyomásra és pulzusra rendszeresen szedni kell gyógyszert. Tehát nem vagyok fanatikus, de ha egy mód van rá, akkor szeretem elkerülni a rendszeres gyógyszerszedést, ahogy például a műtéteket is időnként el lehet kerülni gyógytornával vagy masszázzsal - aztán persze ha már nincs más választása az embernek, akkor szedni kell a gyógyszert és adott esetben el kell menni a műtétre. 10-15 évvel ezelőtt egyébként még nem foglalkoztam ennyire ezekkel a dolgokkal, a hozzáállásomat a lányom születése változtatta meg, onnantól kezdve már más szempontok szerint él az ember, így én is jobban odafigyelek saját és a családom egészségére."

Erika és lánya, Zoé két éve az Egészséges Ifjúságért Alapítvány méhnyakrák-megelőző programjához is csatlakozott, egyrészt a jó ügy érdekében, másrészt azért, mert Erika személyesen is érintett a nőgyógyászati problémák terén.

"Arra nagyon is emlékszem gyerekkoromból, hogy 12-13 éves koromtól a nagymamám rendszeresen figyelmeztetett, hogy kinn van a derekam, öltözzek fel rendesen, vegyek vastagabb talpú cipőt, nehogy felfázzak. Persze nem hallgattam rá, szívesebben öltöztem divatosan, aminek meg is lett az eredménye, mert 16 éves koromtól folyamatosan felfáztam, a legkisebb széltől is. Az orvosom is azt mondta, hogy emiatt lettek aztán később nőgyágyászati problémáim: 1992-ben méhnyakrákszűrésen egy P5-ös citológiai eredményem volt, és méhszájmetszésem, majd 1995-ben újra, akkor pedig egy cisztát is találtak, ami jóindulatúnak bizonyult, tehát azért szó sem volt méhnyakrákról. Az egyik petevezetékemet viszont el kellett kötni - de 1997-ben így is könnyen teherbe estem a lányunkkal. Aki egyébként a megoldás is volt a nőgyógyászati bajokra: ahogy azt az orvosom is mondta, a terhesség, a szülés és a szoptatás sokszor teljesen helyrehozza ezeket a gondokat, ez nálam is így volt, a terhességet többek között ezért is hívtam szívesen áldott állapotnak.

Forrás: Zoltán Erika
Forrás: Zoltán Erika

A három lépéses méhnyakrák elleni oltást pedig én is és a lányom is megkaptuk, bár soha nem voltam az a partnercserélgetős fajta, ám a HPV-t akkor is megkaphatjuk, ha nem élünk felelőtlen életet.
Ha van lehetőség, amivel ezt a vírust ki lehet védeni, akkor kutyakötelességem, hogy a lányomat megkíméljem, ahogy például a kullancsfertőzés ellen is beoltattam. Ma már hál' Istennek nincsenek gondjaim, 10 havonta járok rákszűrésre, és mammográfiára is rendszeresen, hiszen nem akkor kell megijedni, amikor ég a ház: ezeken a betegségeken, ha időben felfedezik, könnyen lehet segíteni. Azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, hogy ha vannak körülöttünk fontos emberek, a családunk, akkor 'nem érek rá!' felkiáltással nem megyünk szűrésre. A lányom is megtanulta, hogy odafigyeljen arra, amire egy 15 éves lánynak oda kell, ezeket nekem is megtanította anno az anyukám, és Zoéval sem lesz probléma."

Erika táncosnőként rengeteget mozog, de hízékony alkata miatt így is folyamatosan oda kell figyelnie a táplálkozására.

"A testmozgás az életemmel 4 éves koromtól együtt jár: 20 éves koromig tanultam táncolni, és azóta is az életem része, mindig énekes-táncos voltam, nem a mikrofonba kapaszkodtam. De gömbölyű családnak vagyok része, és a kamaszkor eljövetelével nálam is megmutatkozott a genetika, mert a zörgő csontú 45 kilós lányból hirtelen 60 kilós lettem. A családom és én is megijedtünk, és onnantól kezdve oda kellett figyelnem arra, mit és mennyit eszem. Az ötven kiló ideális a testmagasságomhoz, és ezt 35 éves koromig tartani is tudtam. A terhesség alatt viszont inkább arra figyeltem, hogy a baba egészséges legyen, így híztam is majdnem harminc kilót, amivel volt is bajom. Azóta is állandó háborúban állok a súllyal, időnként nyerek vagy vesztek egy csatát, de a háború állandó. A diétát viszont könnyen viselem, hiszen mára már megszoktam, hogy kihagyjam az étrendemből a fehér kenyeret, a krumplit, a rizst, a tésztákat, és inkább sovány húsokat és zöldségeket eszem. Szeretem a salátákat és a gyümölcsöt édesség helyett. Itt is igaz, hogy minden az agyban dől el, tudom, hogy nem tesz jót nekem, ha csokit és spagettit eszem, és rájön az ember, hogy mással is jól lehet lakni. Igyekszem odafigyelni, és mára már ez egyfajta életmóddá vált."

Forrás: Zoltán Erika
Forrás: Zoltán Erika

Erika életéhez nemcsak a diéta, hanem a rendszeres fellépések is hozzátartoznak, ahogy a mozgással járó fájdalmak is.

"A tánc miatt vannak azért problémáim, ha úgy tudok aludni, hogy nem fáj a vállam vagy a derekam, akkor az egy nagyon jól sikerült éjszaka. A fokozott igénybevételtől kicsit idő előtt elhasználódik a test, és sokkal jobban oda kell figyelni rá - Robival együtt, akinek ugyanúgy része az életének a tánc, mindketten jókat nevetünk reggelente, amikor nem lehet pikk-pakk kiugrani az ágyból, meg kell mozgatni előtte kicsit a tagjainkat. Azt hiszem, az élet előrehaladtával alkalmazkodni kell, sok mindent meg kell tanulni, de ha alkalmazkodunk ezekhez, akkor jól érezhetjük magunkat. Nagyon szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, a fellépések bár fárasztóak, igazi energiabombák, segítenek feltöltődni. A hétvégék azzal telnek, hogy az ország egyik végéből utazunk a másikba a csapattal, a nyár is tele van fellépésekkel, ez hozzátartozik az életünkhöz. Tavaly volt pár jubileumi nagykoncertem, mert 25 éve álltam a hazai pályán, négy év múlva pedig jöhet a harmincadik évforduló."

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




"Nyolcvanat lead a nyolc kan" - fogyókúrázik az Irigy Hónaljmirigy csapatahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120518-nyolcvanat-lead-a-nyolc-kan-fogyokurazik-az-irigy-honaljmirigy.html"Gyerekkoromban infúziós állványokat és tűket rajzolgattam" - interjú Tarány Tamássalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120511-gyerekkoromban-infuzios-allvanyokat-es-tuket-rajzolgattam-interju-tarany-tamassal.htmlKozma Orsi: "Ha jógával kezdem a napot, akkor egész nap mosolygósabb vagyok"http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120515-kozma-orsi-jogaval-vezeti-le-a-stresszt.html"Nem az vagyok, akit ki lehet röhögni" - Interjú Schobert Norbivalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120411-nem-az-az-ember-vagyok-akit-ki-lehet-rohogni-.htmlKasza Tibi klausztrofóbiás lett egy gyermekkori liftes kaland és egy csíkos póló miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-kasza-tibi-klausztrofiobiaban-es-panikbetegsegben-szenved.html"Megőrülök a sajtokért, de nem bírja a gyomrom" - Így lúgosít Szabó Győzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120313-megorulok-a-sajtokert-de-nem-birja-a-gyomrom-igy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.