gasztro Gordon Ramsay
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint azt olvasóink tapasztalhatták, rendszeresen beszámolunk a Gordon Ramsay-vel kapcsolatos hírekről. Ezúttal bemutatjuk röviden életútját, miért is megkerülhetetlen szereplője egy gasztrooldal híreinek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Gordon Ramsay (46) származását tekintve skót, ám Londonban nőtt fel. Sok mai televíziós hírességgel ellentétben valódi szakmai (és üzleti) sikerek tették elismertté előbb szakmájában és csak ezt követően lett része a "celebvilágnak".

A kezdetben a Glasgow Rangers gyermek- majd ifjúsági csapatában focistának készülő Ramsay egészen a középiskola végéig labdarúgónak, és nem séfnek készült. A szülői házat már tizenhat éves korában elhagyta, ám nem köszöntött rá a fiatal és tehetséges focistákat manapság övező fényűzés és siker. Állandó sérülései és a Rangers felnőtt csapatánál sikertelen próbajátéka arra sarkallták, maximalizmusát az élet más területén kamatoztassa.

Látván, hogy sikeres profi labdarúgóvá nem válhat, kezdetnek 19 évesen beiratkozott egy angol egyetemre szállodavezetést tanulni, ám manapság ezt a döntését már kezdeti baklövésként értékeli. A nyolcvanas évektől különböző éttermekben, hotelekben lépésről-lépésre a szakácssegédségtől az étteremvezetői szintig haladva dolgozott, hogy eltanulhassa a szakma csínját-bínját. Időközben egyre inkább elkezdte érdekelni a francia konyha és a kilencvenes évek elején Párizsban már Guy Savoy-jal és Joel Robuchonnal dolgozhatott együtt, akik mindketten Michelin-csillagos séfek.

Szakmai tudásának fejlesztését Franciaországban is folytatta, majd egy rövid bermudai kitérőt követve 1993-ban visszatért Londonba, ahol már a szakma keresett képviselőjeként köszöntötték. Visszatértekor felkérést kapott a Le Tante Claire és a Rossmore főszakácsi címének betöltésére is.

Utóbbit idővel átnevezték Aubergie-re és 1995-ben Ramsay vezetésével az étterem elnyerte azt az elismerést, amely sok főszakácsnak inkább életcélját jelenti, minthogy csak egy kezdeti állomás lenne pályafutásában: az étterem megkapta története első Michelin csillagát! Két évvel később még az étteremből való távozása előtt pedig a másodikat is!

Ramsay azonban ekkor már más terveken is törte a fejét. A következő évben felesége édesapjával Londonban megnyitotta saját, róla elkeresztelt éttermét a Royal Hospital Roadon. 2001-ben Gordon Ramsay étterme elnyerte a harmadik Michelin csillagot is! Innentől karrierje szélsebesen ívelt felfelé. Sorra nyitotta éttermeit (Petrus, Amarylist, Gordon Ramsay at Claridge's). Ma már Tokyotól Versailles-on, Toszkánán vagy az írországi Enniskerry-n és Los Angeles-en át New Yorkig a világ számos pontján vannak éttermei.

Jelenleg kilenc étterme Michelin-csillagos, természetesen ehhez a helyi stáb megfelelő kiválasztása és kiváló munkája éppen annyira fontos, mint profi koordinálásuk. Gordon Ramsey többször elnyerte a Catey-díjat, mely az Egyesült Királyságban a vendéglátásban dolgozóknak adható legrangosabb elismerés. A Caterer and Hotelkeeper című szaklap a legbefolyásosabb személyiségnek rangsorolta a vendéglátóipar területén. A Gordon Ramsay Holdings-ban birtokolt 69%-os részesedésének értékét, mely érdekeltségeit összefogja, szakértők 69 millió angol fontra becsülik, mely körülbelül 25 milliárd forintnak felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.