Ötéves kislányok kerültek kórházba súlyos anorexiával - Egyre fiatalabb korban kezdenek fogyókúrázni

kinézet kövér diéta fiatal tökéletesség gyerekek anorexia óvodáskorú fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi leszel, ha nagy leszel? Vékony! - válaszolja egyre több gyerek a jól ismert kérdésre. Hatéves lányok, akik elégedetlenek a testükkel, tízéves fiúk, akik titokban nem eszik meg az iskolai uzsonnájukat, és sok hasonló eset tapasztalható egyre gyakrabban, ráadásul egyre fiatalabb korban. Társadalmunk soványságkultusza valóban ilyen drasztikus hatással lenne az általános iskolás gyerekekre?

A brit Iskolai Egészségügyi és Oktatási Egység legújabb felmérésének eredményeiből az derült ki, hogy a nyolcadikos (Angliában ez a 12-13 éves korosztály) lányok körülbelül fele nem elégedett a testsúlyával és fogyni szeretne. Azonban ez a hozzáállás jellemzően már jóval fiatalabb korban elkezdődik. A tanulmány során a kutatók több mint harmincezer iskolás gyerek véleményét kérdezték meg - mondta Nicky Hutchinson oktatási tanácsadó.

Néhány esetben még az egészséges étkezést propagáló kampányok is okozhatnak problémát, mivel a gyerekek könnyen félreérthetik az egészséges életmód mögött rejlő üzenetet, illetve szélsőségesen kezdenek viselkedni. Egy kilencéves kislány például miután meghallgatta az elhízás veszélyeiről szóló iskolai előadást, onnantól kezdve csak akkor hajlandó elfogadni az iskolai uzsonnát, ha leellenőrizte a sonka zsírtartalmát - mesélte Hutchinson a Mail Online tudósítójának.

Thinkstock
Thinkstock

Meglehetősen aggasztó jelenség, hogy éppen abban a korban, amikor a gyerekek legfőbb dolga a felhőtlen játszás, a barátkozás és az iskolai tanulás lenne, egyre több és több diák válik szorongóvá, mert nem elégedett a külsejével. Ezek a tünetek mind a tökéletes megjelenés és a kifogástalan külső egészségtelen kultuszára vezethetők vissza - vélekedett Hutchinson.

Az Ofsted 2010-es felmérése arra az eredményre jutott, hogy a tízéves lányok közel egyharmadát és a tízéves fiúk 22 százalékát leginkább az foglalkoztatja, hogy néz ki a testük. A legújabb statisztikai adatok azt igazolják, hogy az elmúlt időszakban körülbelül 200 öt és kilenc év közötti lány került kórházba súlyos anorexia miatt.

A fiúknál is hasonló jelenség figyelhető meg, náluk azonban inkább az a jellemző, hogy izmosodni szeretnének, így évről évre egyre nő azon tizenéves fiatalok száma, akik szteroidot szednek a tökéletes és izmos test elérése érdekében.

A szakértők szerint a jelenség gyors elterjedésében rendkívül komoly szerepet játszik a média és a társadalom. Minden reklámból, filmből, videoklipből és egyéb tévéműsorokból szinte csak tökéletes alakú és "szexi" emberek köszönnek vissza. A gyerekeknél már nagyon fiatal korban kialakul a saját testtudat, és ha ez a kialakult kép a kezdetektől fogva negatív, akkor nagyon nehéz lesz később ezt a képet árnyalni.

7 dolog amiről nem is gondolnád, hogy hizlalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-7-dolog-ami-hizlal-mesterseges-edesitok-gyogyszerek-keves-vitamin-stressz.html54 centiméteres 3 évesen és nem nő tovább - A világ legalacsonyabb embere lehet Xiaohttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120719-54-centimeteres-3-evesen-es-nem-no-tovabb-a.html"Örökre kövér maradok?" - A pajzsmirigy csapdájábanhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120725-orokre-kover-maradok-a-pajzsmirigy-csapdajaban.htmlEgészséges ételek, amelyek mégis hizlalnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120718-egeszseges-etelek-amelyek-megis-hizlalnak.html"Élőlényt látok a szememben" - Lehetséges ez?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120725-homalyos-szemben-uszkalo-foltokrol-beszel-dr-ori-zsolt-szemesz-a.htmlSikertörténet: "Megbetegedtem a fogyasztó tablettától" Tímea végül a helyes módszerrel 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120725-sikertortenet-timea-megbetegedett-a-fogyaszto-tablettatol-majd-a-helyes-modszerrel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.