A rágógumi valóban 7 évig a gyomrunkban ragad? - Képtelenség megemészteni

nyál rágózás emésztőrendszer rágógumi emésztés gumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A széles körben elterjedt városi legendával ellentétben a véletlenül lenyelt rágógumi nem marad 7 éven keresztül a gyomrunkban, és nem is ragad örökre létfontosságú szerveinkre, amivel szintén gyakran riogatják egymást a gyerekek. De akkor mégis mi történik a lenyelt rágóval?

A rágógumi gumialapból, édesítőszerekből, mesterséges színezékekből és ízesítőkből tevődik össze. A gumialap önmagában emészthetetlen, főként elasztomerből, gyantából, viaszból, zsírokból, valamint emulgeálószerekből áll. A legtöbb esetben a többi élelmiszerrel szemben a gyomor képtelen lebontani a rágógumit, de az emésztőrendszer hozzá van szokva, hogy olyasmikkel találkozik, amiket nem vagyunk képesek lebontani.

Thinkstock
Thinkstock

Az ilyen esetekben a belek továbbítják a megemésztetlen táplálékot, például a rágógumit, amely végül a széklettel együtt távozik a szervezetből. Bár a rágógumi ragadós anyagból készült, az emésztőrendszer képes felvenni vele a harcot. A rágógumi lebontása a nyálunknak köszönhetően már rögtön a rágó szájba vétele után megkezdődik.

A nyál képes lebontani a külső kemény vázat és a mesterséges édesítőszereket, azonban a gumialap összetevői emészthetetlenek. A gyomorizmok a perisztaltikus bélmozgás segítségével továbbítják a gumialapot a végbél felé, ahol a rágó távozhat a szervezetből.

Ha azonban valaki rövid időn belül sok rágógumit nyel le, akkor kialakulhat elzáródás az emésztőrendszerben, főként a kisebb átmérőjű belekkel rendelkező gyerekek esetében, de ez rendkívül ritkán fordul csak elő.

20 kilótól szabadult meg - Látványosan lefogyott Jessica Simpsonhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120911-jessica-simpson-latvanyosan-lefogyott-20-kg-sulyfeleslegtol-szabadult-meg.html"A városi nyüzsgést lecseréltük egy erdő melletti kis házra" - Interjú Détár Enikővelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120910-detar-eniko-sokat-sportol-de-nem-egeszsegmanias-interju.htmlÍme a Föld legkövérebb és a legsoványabb nemzetei!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120905-ime-a-fold-legkoverebb-es-a-legsovanyabb-nemzetei.htmlDr. Zacher: Méregtelenítés nem létezik!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120905-videoklinika-dr-zacher-meregtelenites-nem-letezik.htmlTúl sok vizet iszunk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120905-tul-sok-vizet-iszunk-szervezetunknek-korulbelul-ket-liter-folyadekra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.