Így élnek az extrém kövér emberek

diéta kövérség elhízás túlsúly fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Száz vagy kétszáz kiló túlsúlyt cipelnek magukon, ki sem mozdulnak a lakásból, és egyetlen örömük a következő hatalmas szendvics: így élnek az extrém kövér emberek. A napokban nagy botrányt kavart, hogy nem engedtek fel a repülőre egy 280 kilós New Yorkban élő magyar nőt. A légitársaságok sorra visszautasították, az asszony pedig azóta elhunyt. Az ügy kapcsán a Life.hu utánajárt, hogyan is élnek ezek az emberek.

Egyikük kinőtte a házát, másikuknak már a pulzusa sem tapintható

Egy háromszáz kilós francia férfi oly mértékben bezárkózva élt, és akkorára hízott, hogy saját lakásából csak húsz sürgősségi szakember és egy kőműves tudta kiszabadítani. Orvoshoz kellett vinni, viszont a speciális hordággyal is csak a kőműves által kibontott ablakon tudták kiemelni a negyvennyolc éves férfit. Saját bevallása szerint még az egyik szobából a másikba átmenni is nehézséget okozott, így sosem mozdult ki otthonról. A nyári forróság viszont olyannyira legyengítette, hogy orvoshoz azért muszáj volt eljutnia. A férfi olyan kövér és annyira leromlott állapotban van, hogy az orvosa alig egy évet jósol neki. A 24 éves Alan Belmont pedig kvázi halottnak tűnt, mivel 216 kilósan annyira zsíros, hogy az orvosok sztetoszkóppal és ultrahanggal sem találták sem a pulzusát, sem szívműködésének bármilyen hallható vagy ultrahanggal látható jelét.

Thinkstock
Thinkstock

Nyolcezer kalóriás szendvics

Minél kövérebb valaki, annál többet eszik: ennek nemcsak a kitágult gyomor az oka, hanem az is, hogy a legtöbb bezárkózva élő extrém túlsúlyosnak egyetlen öröme maradt, az pedig az evés. Angol tudósok szerint abból, amit ezek az emberek összesen elfogyasztanak, egymilliárdnyi normál étvágyú ember jóllakhatna. A gyorséttermeknek és a kényelmes életmódnak köszönhetően Amerikában található a legtöbb extrém kövér, de lassan Európa jóléti államai is csatlakoznak. Egyre több az elhízott ember, ami szakemberek szerint a Földnek sem tesz jót, hiszen a becslések szerint negyven év múlva már 287 millió kilónyi ember nyomja majd a bolygót, melyből csak a túlsúlyosak 3,5 millió tonnát tesznek ki. Az nem kétséges, hogy a Föld elbír-e ennyi embert, etetésük azonban már egy érdekesebb kérdés. Bár egyre többen próbálnak segíteni a kövérek fogyásában, még mindig akadnak olyanok, akik az üzlet érdekében falásra biztatják a túlsúlyosokat: egy amerikai étellánc, a Heart Attack Grill nemcsak nyolcezer kalóriás hamburgert és a világ legmagasabb vajzsírtartalmú turmixát árulja, de a 160 kiló feletti testsúlyúak ingyen ehetnek annyit, amennyi beléjük fér.

Magányosan

A legtöbb kövér ember nem büszkélkedhet túl sok baráttal: magányosan, a tévénéző fotel, a fürdőszoba és a konyha háromszögében élnek, s ha van is családjuk, azok is hasonló problémákkal küszködnek. A lépcsőmászás, a fürdés vagy a normál méretűeknek tervezett tömegközlekedés is kihívást jelent, ahogyan az autóból kiszállni vagy pár száz métert gyalogolni is - nyilvános helyre érve pedig cirkuszi látványosságszámba mennek, és ujjal mutogatnak rájuk. A tetemes súlyt nehéz cipelni, a mozgáshiány viszont tovább súlyosbítja az extrém kövérek állapotát: esélyük sincs lefogyni. Ha pedig megunva magányos életüket szórakozni mennének, abban sincs sok köszönet. A harmincéves édesanya, Becki Edwards kislányával ment vidámparkba, mikor az egyik játékból képtelen volt kiszállni. A beszorult asszonyon egyre többen kezdtek nevetni, és már a tűzoltók segítségét akarták kérni, mikor Becki végül kikászálódott - a megaláztatás hatására viszont két év alatt 115 kilót fogyott.

Golyóálló hájpáncél

Bár a kövérség senkinek sincs hasznára, sőt, rengeteg betegség forrása lehet, van, aki mégis hasznot húzott belőle: egy német férfit zsírpárnái mentettek meg a komoly sérüléstől. Egy utcai rablás során ugyanis tanúként belekeveredett a lövöldözésbe, majd - szerinte - sértetlenül távozott. Két nappal később azért elment a rendőrségre feljelentést tenni, és csak ekkor derült ki a vizsgálat során, hogy a férfit eltalálta egy lövedék, de mivel vastag hájpárnájába fúródott, sem kárt, sem fájdalmat nem okozott. Egy olasz maffiatag, Salvatore Ferranti pedig a börtönt úszta meg hatalmas súlya miatt: védőőrizetbe helyezték, de egyik börtön sem vállalta etetését és gondozását, így inkább háziőrizetbe küldték.

Lefogyniuk lehetetlen?

A legtöbb extrém kövér ember annyira eltompul, hogy szép lassan beletörődik a sorsába, és csak valami nagy megaláztatás vagy betegség téríti jó útra. Amerikában egyre több orvos és intézmény szakosodik a kirívóan túlsúlyosak lefogyasztására, de ez korántsem egyszerű folyamat: nemcsak rossz szokásaikból és letargiájukból kell kirángatni őket, de extrém súlyos testüket mozgásra is kell bírni a siker érdekében. Ezt viszont az ízületeik gyakran nem bírják. Ekkor általában gyomorszűkítéshez vagy gyomorgyűrűhöz folyamodnak, így a páciens hazaérve hiába enne, amennyit csak bír, képtelen rá. Emiatt szép lassan elkezd fogyni addig a pontig, mikor már sportolni is elkezdhet, majd lassan, de biztosan kilók százaitól szabadul meg.

Sikertörténet: Péter 100 kilóról olyan vékonyra fogyott, hogy vissza kellett szednie pár kilóthttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20121018-fogyokuras-sikertortenet-peter-100-kilorol-olyan-vekonyra-fogyott-hogy-vissza.htmlSikertörténet: "Irtózatosan, őrülten kell akarni" - 99 kilóról fogyott bombanővé Noémihttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20121011-sikertortenet-99-kilorol-fogyott-bombanove-noemi.htmlSikertörténet: Ági: "Egy tetoválás segített, hogy 57 kilós egyetemista lány legyek"http://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20121004-fogyokuras-sikertortenet-eros-akarattal-es-eletmodvaltassal-fogyott-le-agi-28.htmlSikertörténet: "Görkorival tolom a babakocsit a piacra" - 55 kilós csinos anyuka lett Emesébőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120927-fogyokuras-sikertortenet-55-kilos-csinos-anyuka-lett-emesebol.htmlSikertörténet: "Látni akartam, ahogy felnő az unokám" - Sára már 40 kilót fogyott egészsége érdekébenhttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120919-fogyokuras-sikertortenet-sara-mar-40-kilot-fogyott-egeszsege-erdekeben.htmlSikertörténet: Tamás 54 kilót adott le - Így már a lányoknak is bejön a 21 éves fiúhttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120912-fogyokuras-sikertortenet-tamas-54-kilot-fogyott-egy-ev-alatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.