kövér kutya diéta kutyasétáltatás házikedvenc túlsúly fogyókúra mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háziállatok megmelengetik a szívünket, kitűnő barátok, simogatnivaló társak, de ezentúl a fogyásban is társak lehetnek - pláne, ha nekik is szükségük van rá!

Kutyájától kapott kedvet

A 158 kilós Lindsey Evansnek elhízott kutyája fogyókúrájától jött meg a kedve saját életmódváltásához. Kutyája, Millie ugyanis annyi nassolnivalót kapott, hogy végül afrikai oroszlánkutya létére hatvan kilósra hízott, lábproblémái lettek, és kórházba került. Az ottani orvosok megmosták a túlbuzgó gazdi fejét, Millie-t pedig fogyókúrára fogták. Miután a kutya egészségesebb ételeket kapott gazdijától, eredeti súlyának felére fogyott, a nagy változástól pedig Lindsey is rádöbbent saját extrém méreteire. Millie kitartása jó példaként szolgált, így az asszony is fogyókúrázni kezdett: napi ételadagját a felére csökkentette, a cukrot, a zsírt és a nassolnivalókat teljesen száműzte, így néhány hónap alatt elképesztő módon kilencven kilót fogyott, amit azóta sem hízott vissza. Itt láthatsz képet a lefogyott kutyusról és gazdájáról. Lindsey-re a nagy fogyás után még vár ugyan egy térdműtét, de utána még aktívabb életet élhet kutyájával, aki nélkül - mint állítja - soha nem kezdett volna neki a fogyókúrának.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a gazdi kövér, az állat is az?

A legtöbb háziállat egyszerűen azért hízik el, amiért a gazdája: túl sokat eszik, és keveset mozog. A kis kedvencek egyszerűen idomulnak gazdájuk életmódjához, vele nassolnak, együtt fekszenek a kanapén, és maximum egészségügyi sétákra járnak ki a szabadba. Azt és annyit esznek, amennyit a gazdájuk eléjük tesz, így nem véletlen, hogy hasonlóan gazdáikhoz, az amerikai háziállatok több mint háromnegyede túlsúlyos. Mindezt pedig a gazdi talán észre sem veszi, vagy ha igen, nem törődik vele, mert akkor saját tükörképét is meg kéne néznie alaposabban. A boldog együtthízásnak általában egy betegség vet véget állati vagy emberi részről, és ekkor eljön az a pont, amikor a gazdának szembe kell néznie az orvosok kritikáival.

A túlsúly ugyanis nemcsak az embereket, de az állatokat is ugyanúgy megbetegíti, s idő előtti halálukban is szerepet játszhat. Ilyenkor először is fontos tisztázni, hogy az állat és a gazdi túlsúlya nem valamilyen betegség következménye-e. Ha csakis az életmódban kell keresni az okokat, akkor nincs mese, neki kell állni fogyókúrázni mindkettejüknek. A jó hír az, hogy ez az állattal jó párost alkotva örömteli, játékos és vidám is lehet.

Tippek kutyásoknak

Az összes háziállat közül a kutyákkal lehet a legegyszerűbben fogyni. Bár cicát és vadászgörényt is lehet hámon vezetgetni, ők nem igénylik feltétlenül a napi két-háromszori sétát, vagy az órákon át tartó frizbizést. Németországban is felismerték ezt, így jó pár éve speciálisan képzett kutyák segítenek a túlsúlyos gyermekeken, akiket sehogy máshogy nem lehetett a számítógép elől elvonszolni. A kutyák ugyanis nagy örömüket lelik a közös játékban, no és a póráz másik végén izzadó gazdit is lelkesen maguk után vonszolják - már ha van erejük megmozdulni. A túlsúlyos állat ugyanis ugyanolyan nehezen mozog, mint a kövér ember, és eleinte ő sem bírja az órákon át tartó kutyagolást. Az életmódváltást tehát lassan és fokozatosan, ember- és állatorvosi felügyelet alatt szabad elkezdeni, a gyors és könnyű fogyást pedig jobb elfelejteni.

Egészségügyi séta - másképpen

A lakásban tartott kutyákat legalább reggel és este muszáj kivinni, de ezt a legtöbb gazdi ötperces rövid sétával gyorsan letudja. Ennyi mozgás viszont nemhogy a fogyáshoz, de az egészséghez sem elég, így ha van honnan leadnotok, a reggeli és esti sétát igencsak ki kell bővítenetek. Célozzátok meg a közeli parkot, de ahelyett, hogy egy bokor mellett töltenétek az időt, tegyetek egy kört, és hagyd, hogy a kutyád megnézzen mindent, amit szeretne. Mire legközelebb feleszmélsz, már félórát-órát el is töltöttetek így a szabadban, mozogva, nevetve, kalóriát égettettek, és legalább kedvencednek biztosan jobb kedve is kerekedett. Ha naponta kétszer egy órát képesek vagytok sétálni, máris sokat tettetek mindkettőtök egészségéért - de ehhez az is hozzátartozik, hogy hazaérve nem célszerű nassolással ünnepelni az erőfeszítést. Ha már belejöttetek a hosszabb sétákba, kipróbálhatjátok az együtt futást is, de akár túrázni is mehettek, hiszen nemcsak az emberek, hanem a kutyák is szeretnek izgalmas, új helyeket felfedezni.

Thinkstock
Thinkstock

Játék a parkban

A kutyás mozgások mellett szóló érv az is, hogy ha az eb egyszer rákapott a nagy séták ízére, nem enged belőle egykönnyen, így hiába hozod fel a kifogásokat, melyekkel magadat vagy barátnődet le tudnád szerelni: jobban teszed, ha engedsz az ugrabugráló eb kérésének. Ezzel az egészségedet is véded: a kutyatulajdonosok sokkal nyugodtabbak, kevesebb gyógyszert szednek és jóval kevesebbszer betegszenek meg, mint otthon lustálkodó embertársaik - a kulcs ismét a rendszeres mozgás, no meg persze a megfelelő öltözet az őszi-téli hidegben. Ha a sétákat unalmasnak érzed, akkor kutyád fajtájától függően különböző játékokat is játszhattok. A legtöbb eb imád labdázni és frizbizni, de az eldobott bot keresgélése és visszacipelése is örömteli feladat, hiszen ilyenkor a régi zsákmánykereső ösztönök is bekapcsolnak. Arra figyelj, hogy a kutyajátékok közül megfelelő típusút válassz: ha kutyád órákig képes rágcsálni, csak kifejezetten masszív és ellenálló darabot válassz, mert a letépett műanyag darabok gondot okozhatnak. Ha megtaláltátok a megfelelő játékot, ne elégedj meg azzal, hogy te állsz, a kutya meg körülötted szaladgál: fussatok együtt, változtasd te is a helyzeted, így mozogsz, és a játék is izgalmasabb lesz mindkettőtöknek - a kilók pedig folyamatosan olvadnak rólatok.

Hollywood legtrendibb sztárgyermekeihttp://www.life.hu/anyaskodj/20121106-hollywood-legtrendibb-celebgyerekei-suri-cruise-zahara-joliepitt-romeo-beckham-harper.html"Nem akarok kövér anyuka lenni!" - 70 kilót fogyott Lucyhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121106-kozel-70-kilot-fogyott-kislanya-iskolakezdesere-egy-brit-no.htmlSzerelmes lettem a testvérembe!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121106-verfertozes-es-szerelem-kulonos-vonzodas-a-rokonok-kozott-emiatt.htmlSzexuális tárgyként pózoló gyerekekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20121105-parokaban-mufoggal-szexualis-targykent-pozolnak-kifejezetten-karosak-a-gyerekszepsegversenyek.htmlMi vár Szita Bence gyilkosaira?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121105-a-halalbuntetes-rosszabb-vagy-a-borton-mi-var-a-11.htmlÍgy nevelj olimpikont!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121105-igy-nevelj-olimpikont-a-sportantropometriai-vizsgalat-segit.htmlKészíts színes őszi tálat levelekből!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121105-oszi-dekoracio-tal-levelekbol-decoupage-technikaval.htmlÉdesanyánk teste árulkodik a miénkrőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121030-a-betegsegnek-es-az-elhizasnak-genetikai-okai-vannak-edesanyank.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.