A zsír, amire szükséged van

zsír zsírsav telített zsírsavak omega-3 zsírsav omega-6 zsírsavak telítetlen zsírsavak idegrendszer szív- és érrendszer memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szénhidrátokon kívül a diétázók másik nagy ellensége a zsír: minden zsírban vagy olajban tocsogó étel tiltólistára kerül, és vadászat indul az egészségesnek kikiáltott 0 százalékos joghurtok után. Pedig zsírra igenis szükségünk van - csak az nem mindegy, hogy milyenre.

A mumus igazából jóbarát?

Bármennyire nézzük utálkozva testünk zsírpárnácskáit, a zsírnak fontos funkciója is van. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kéne elérni az ideális testsúlyt, de a zsírokat véglegesen száműzni ugyanolyan hiba, mint semmit sem tenni ellene. Egy felnőtt ember testének egyötöde zsírból áll, és a víz és az oxigén után zsírra van leginkább szükségünk: a hormonok termeléséhez, a sejtek felépítéséhez, a túltengő savak közömbösítéséhez, vagy az ízületek megfelelő működéséhez is elengedhetetlenek. Mindezek mellett a zsír energiát ad, mégpedig hatszor annyit, mint a fehérjék vagy szénhidrátok elégetésével nyerünk.

Thinkstock
Thinkstock

Nem a zsír a fő bűnös

Bár évtizedeken keresztül tartotta magát az a a fogyókúrás "tény", hogy a zsír minden mennyiségben és formában hizlal, mára már tudjuk, hogy ez például a cukorra sokkal inkább igaz. Ennek ellenére a zsír valóban rengeteg energiát tartalmaz, így ha nagykanállal visszük be a szervezetünkbe, akkor valóban hizlal. Egészséges mértékben viszont egyáltalán nem, sőt: a teljesen zsírszegény étrend az, ami növelheti a kilók számát. Zsírégető képességünk ugyanis a megfelelő zsírok bevitelén is múlik: a "jó" zsírok épp a testzsír elégetésében segítenek. Emiatt létezik működő - viszonylag magas - zsírbevitelen alapuló diéta, miközben magas szénhidrátbevitel alapúval semmire sem mennénk.

Jó és rossz zsírok a nagyító alatt

A zsírokat általában négy különböző kategóriába sorolják, s ebből kettőt valóban érdemes kerülnünk:

1. A sokat emlegetett, rendkívül káros, rákkeltő transzzsírsavakat, melyek a sós és édes ropogtatnivalókban, gyorséttermi készételekben és margarinokban találhatók leginkább, hidrogénezett növényi zsír címszó alatt találhatók meg az összetevők között.

Margarinok esetében érdemes vásárláskor az összetevőket alaposan tanulmányozni, ugyanis a jó minőségű margarinokat ma már nem hidrogénezett növényi olajjal készítik, hanem természetes összetevőkből: növényi olajokból, pálmazsírból és kókuszzsírból, így transzzsírokat is csak minimálisan tartalmaznak, amit feltüntetnek a csomagoláson.

2. A telített zsírok, melyek nem károsak ugyan, de a minimális mennyiségen túl hasznot sem hoznak. Ide tartozik az állati eredetű zsírok nagy része, illetve a tejtermékekben, tojásban található is.

3. Az egyszeresen telítetlen zsírok: ezek jó energiaforrások, a savakat is semlegesítik, védenek a szívbetegségektől, főzésnél, sütésnél pedig nem alakulnak át transzzsírsavvá, és még a jó koleszterin szintünket is emelik. Ide tartozik az olívaolaj vagy a csonthéjas magvakból nyert olajak. Ezeket érdemes is beépíteni a diétába, mivel a salátákban vagy más fogyókúrás ételekben található vitaminok felszívódását is segítik, finomítatlan formában pedig a bőrápolásnak is fontos részei lehetnek.

4. Többszörösen telítetlen zsírok: ezek kellenek igazán!

A negyedik kategóriába tartoznak a leghasznosabb, legegészségesebb zsírok: ezek jelentik a legjobb energiaforrást, kötik meg a legtöbb savat, és rengeteg vitamint tartalmaznak. Azokat közülük, melyek nélkülözhetetlenek, de szervezetünk nem képes önmaga előállítani, esszenciális zsírsavaknak nevezzük, ezek a jól ismert omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Nem véletlenül ajánlják fogyasztásukat: nemcsak a gyerekek tanulási képességeit segítik, de a felnőtteknek is nagyon hasznosak: a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, az agyi frissesség megtartásában, a sejtek növekedésében is szerepet játszanak, de a nyirok- és vérkeringést, vagy a stroke, a cukorbetegség megelőzését is segítik, még a hasra rakódó zsírpárnákat is segítenek eltüntetni, és a depresszió távoltartásában is szerepük van.

Thinkstock
Thinkstock

Omega-3 zsírsav források:

A tengeri halak (hekk, makréla, lazac, tonhal, tőkehal, szardínia) mellett növényi olajokban, a magvakban és a szójababban is megtalálhatók. Kivi, porcsin, vörösáfonya, fekete málna, dió, szója mind omega-3 zsírsav forrás, továbbá a lenmag hatszor annyi omega 3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj.

Az Omega-6 zsírsav leggazdagabb forrásai:

Halolaj, ligetszépe, napraforgómag, feketeribizli.

Mi a helyzet a halolajkapszulákkal?

Ezek között is találni silány minőségűeket, így érdemes vásárlás előtt utánajárni, hogy valóban mélytengeri halolajat tartalmaz-e a készítmény, és azt milyen arányban, milyen halakból nyerik - érdemes a vadhalászott, mélytengeri, káros anyagoktól mentes, lehetőleg alaszkai halakból készült, stabil, tehát lassan avasodó, szagtalan termékeket keresni.

Kínos zsírpárnák a térden - van megoldás!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120912-a-zsirreteg-alatti-izmokat-edzesben-kell-tartani-kulonben-bizo-kellemetlen.htmlNem a dezodor az oka - 10 tévhit a mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.htmlÖrökké éhes vagy? A cukor az okahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130116-az-ehsegerzet-csillapitasaert-felelos-leptin-hormonra-rezisztensek-leszunk-ha-tul.htmlÖngyilkos diéta: A féregfogyókúrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130114-a-feregfogyokura-galandfereg-bejutattatasa-a-szervezetbe-toxikus-az-emberi-szervezet.htmlVarázsszer a téli túléléshez: D-vitaminhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130104-a-dvitamin-hianya-komoly-betegseghez-vezethez-teli-idoszakban-mindenkeppen-ajanlott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.